Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Божидар Митев - председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България:

"Политиците ни трябва да отстояват Парижкото споразумение за климата"

Средствата по програма "Региони в растеж" са недостатъчни, смята синдикалистът

Нашият политически елит няма кураж да защитава и отстоява националния ни интерес в сектор „енергетика“. Трябва да се настоява за спазване на договореностите от Парижкото споразумение за климата от 2015 г.“. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Божидар Митев – председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България. Той даде като положителен пример държави като Полша, Чехия и Унгария, които защитават своя интерес. „Това, което се подготвя, ще доведе до заличаването на България, защото комплексът „Марица изток“ е от изключителна важност за енергийната сигурност на България.“, бе категоричен Митев. Той сподели, че бъдещото закриване на комплекса ще засегне повече от обявените от енергийното министерство като пряко потърпевши 94 600 души. Според Божидар Митев без тази мощност от „Мариците“ България ще трябва да внася електроенергия от порядъка на 5 500 мегавата годишно. Заместник-министър Жечо Станков е признал, по думите на Митев, че близо 28-29 милиарда лева ще бъдат нужни за откриването на нови заместващи мощности като АЕЦ „Белене“, парогазови централи и възобновяеми енергийни източници. 

Божидар Митев акцентира още, че към момента държавният ТЕЦ-2 е във финансов колапс. „Парадоксът е такъв, че в момента централата губи по-малко, когато не работи. Искаме да бъде вдигнат капиталът на дружеството. Ако това не се случи, първият кредитор може да поиска обявяването на нейния фалит“, каза Митев. Той уточни, че все пак синдикатите са подкрепили намеренията на правителството да кандидатства за финансова помощ по въглищната платформа „Региони в преход“, но според Божидар Митев средствата по нея са крайно недостатъчни за преход на енергийния сектор.

Цялото интервю на Нели Ангелова с Божидар Митев може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Увеличава се делът на българите в Англия, които планират връщане у нас

До края на януари над 156 000 български граждани са кандидатствали по схемата за уседналост във Великобритания. Според британската статистика българите с английски паспорт са между 15 и 20 000. Българските граждани, които търсят информация и планират..

публикувано на 16.02.20 в 11:50

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира..

публикувано на 13.02.20 в 16:43

Трябва да се уреди проблемът с изграждането на заслони в националните паркове

Туризмът в България не е достатъчно добре организиран. Не се полагат грижи за хората, които самостоятелно, неорганизирани от туристическите дружества предприемат еднодневни излети в планината, коментира за Радио Стара Загора председателят на..

публикувано на 12.02.20 в 14:12

Румен Леонидов: Вярата ни е дадена за вечни времена!

Гост на предаването „Моята неделя“ на 9 февруари 2020 година бе поетът, писател и журналист  Румен Леонидов. Акцентът в разговора с Румен Леонидов бе книгата му „Покаяние Господне“, която наскоро /на 28 януари т.г./ бе представена и в Стара Загора. Румен..

публикувано на 10.02.20 в 14:22

Хасковски алпинисти изкачват 6 от първенците на Балканския полуостров

Членовете на Алпийски клуб „Аида“ при едноименното туристическо дружество в Хасково планират да изкачат планинските първенци на 6 балкански страни. Инициативата е  посветена на 60-години от създаването на клуба. При първата експедиция хасковските..

публикувано на 08.02.20 в 09:47

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет , президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В..

публикувано на 06.02.20 в 16:16
leda_mileva-bgnes_2

Тя остави дълголетно, богато творчество и огромна обществена дейност

С тържествена вечер в Столичната библиотека и представяне на книги, издавани през последните години нейни книги, ще бъде почетена 100-годишнината от рождението на поетесата и преводач Леда Милева. До края на февруари или началото на март е предвидена..

публикувано на 05.02.20 в 09:59

Политолог: „Президентът прави опит да се позиционира като пазител на държавността“

„Държавният глава Румен Радев има силен съюзник в лицето на българското общество за битката, която поема. Макар по същество президентската институция да не разполага с особени правомощия, тя е една от малкото институции у нас, която се ползва с..

публикувано на 04.02.20 в 16:40

Увеличава се броя на болните от остри респираторни заболявания

Почти двойно са увеличили болните от остри респираторни заболявания в региона за предходната седмица, съобщи за радио Стара Загора Таня Перчемлиева - -  Директор дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ Стара Загора.  Според нея, това увеличение..

публикувано на 03.02.20 в 15:13

България трябва да гарантира работата на енергийните мощности във въгледобивните райони

България трябва да положи максимум усилия, за да гарантира работата на енергийните мощности във въгледобивните райони на страната, с разумни мерки и срокове, коментира за радио Стара Загора Таско Ерменков, заместник-председател на Постоянната комисия..

публикувано на 03.02.20 в 15:00