Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутатите дават подкрепа на енергийния министър да защитава комплекса "Марица-изток" в Европа

Депутатите на ГЕРБ ще предложат нови възможности на енергийния министър Теменужка Петкова да работи в защита на енергийния комплекс „Марица-изток“. Това заяви днес в Стара Загора заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Емил Христов. Той и колегите му Радостин Танев и Маноил Манев дадоха пресконференция днес в Стара Загора.
ГЕРБ водят разговори с всички парламентарни групи да се обединят около общи работещи решения по проблемите с енергетиката, като по време на разискванията в петък ще предложат текст, с който министър Петкова да получи възможност да работи в посока на защита на националните ни интереси и специално на въглищния комплекс „Марица-изток“, без значение от решението на Европейската комисия, обясни Емил Христов.

Депутатите от ГЕРБ имат питане и към новият министър на околната среда и водите, относно вече внесените отпадъци на територията на страната, включително и тези в Старозагорска област.

Имаме намерение да внесем предложение, с което да бъде поставено под засилен контрол вноса на отпадъци“, каза Емил Христов.  По повод изнасянето на боклук  от България за Европа той коментира, че от анализа става ясно, че изнасяме такива отпадъци, които не могат да бъдат преработени и обезвредени в страната като ракетни горива и пестициди.

Темата с боклука коментира и Радостин Танев, който обясни, че предстои да бъде направен обстоен анализ на внесените и изнесени отпадъци, които се внасят и колко от тях биха били вредни за здравето на хората.

По повод вота на недоверие към правителството, който ще бъде гласуван в сряда Емил Христов коментира, че той едва ли ще се увенчае с успех.

"Разгледах всички вотове на недоверие към правителството. Трябва ни разум, за да не допуснем България да изпадне в ситуацията от 2013 г., защото тогава се водеха преговорите за планиране на условията за новия програмен период. Едно от тях беше, че старозагорските села не могат да участват в директното финансиране. Сега, когато отново се договарят средствата за България, ние отново ще изпаднем в ситуация на боричкане и безвремие", коментира Христов. 

Маноил Манев коментира и готвените промени в Наказателния кодекс, касаещи отпадането на редуцираната присъда за непълнолетни, на които е съвносител.

„Вече сме готови да го внесем тази седмица промените, остава да бъдат обсъдени в парламентарната група на ГЕРБ“, каза Манев, като уточни, че в готвените промени не става въпрос за лица, ненавършили 16 години и не става въпрос да се вменяват нови задължения на съда.

„Дава се възможност на съда в конкретното дело и срещу конкретния извършител да не прилага редукцията, която сега е задължителна в чл. 63“, допълни депутатът от ГЕРБ.

Манев коментира и предстоящите промени в закона за МВР,  който предстои да бъде гледан на второ четене.  „Създава се нова главна дирекция „Жандармерия“, в която Отряда за борба с тероризма ще бъде включен като съставна част. Няма да е самостоятелно звено, подчинено директно на главния секретар. Жандармерията получава и някои допълнителни задължения. И възможност да се занимава с т.нар битова престъпност“, каза народният представител.

Според Манев с промените Жандармерията ще може да показва присъствие в населени места много по-бързо и видимо за населението и това е сред мерките, които помагат за борбата с битовата престъпност.

Още от категорията

Община Стара Загора

Въвеждат се допълнителни противоепидемични мерки в Стара Загора

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров се въвеждат временни допълнителни противоепидемични мерки. От 1 до 21 декември, се преустановяват посещенията и провеждането на мероприятия в пенсионерски клубове на територията на Община Стара..

публикувано на 02.12.20 в 09:50

Заради пандемията спря автобусната линия Елхово-Болярово-Бургас

Линията Елхово-Болярово-Бургас в 7 часа сутринта и обратно в 15 часа от 1 декември временно преустанови работа за неопределено време. Това съобщиха от община Болярово. Според уведомителното писмо до местната власт от елховския превозвач,..

публикувано на 02.12.20 в 09:28
Даниела Дариткова

Депутатите ще решават за покупка на ваксини за коронавируса

Народното събрание ще обсъди в четвъртък проект на решение за одобряване на участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарства AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc., и BioNTech Manufacturing GmbHand..

публикувано на 02.12.20 в 08:55

Българската асоциация за здраве и фитнес поиска държавна помощ

Българската асоциация за здраве и фитнес поиска с писмо до медиите подкрепата на държавата заради затворените фитнес центрове и зали за групови тренировки. От Асоциацията са потърси и контакт с министъра на икономиката, като настояват..

публикувано на 02.12.20 в 08:44

Нови облекчения в програмата за детегледачки, 147 договора са регистрирани в Бюрото по труда Стара Загора

До 2023г. удължиха срока на програмата „Родители в заетост“, чрез която безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или втората година от майчинството, може да кандидатстват за детегледачка. Кандидатстването..

публикувано на 02.12.20 в 08:25

И тази година в Казанлък ще има детски истории с подаръци в "Акция Дядо Коледа"

За осма поредна година от днес до 14 декември в Казанлък ще се състои коледната инициатива „Акция Дядо Коледа“ на Сдружение „Бъдеще за децата“. Изданието този път ще бъде в по-ограничено време, заради противоепидемичните мерки, каза за Радио Стара..

публикувано на 02.12.20 в 08:05

Новите случаи на коронавирус у нас са 3475, за област Стара Загора са 245

Новите случаи на коронавирус у нас са 3475 при направени 9056 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Това е 38,3% от общия брой изследвани за последните 24 часа.   Починали са 153 души. Оздравелите са 2435. В болница..

публикувано на 02.12.20 в 07:16

Военнослужещи обезвредиха стара немска граната в землището на Свиленград

Военнослужещи от Хасково обезвредиха стара немска граната днес в землището на Свиленград по поречието на р. Левченска, съобщиха от министерството на отбраната. 4-ма души са обезвредили невзривената противопехотната осколочна граната, силно корозирала,..

публикувано на 01.12.20 в 16:50

Младежка кампания „Дари, за да зарадваш“ започва в Стара Загора

По инициатива на Младежки общински съвет Стара Загора днес за трета поредна година стартира предколедното издание на благотворителна кампания „Дари, за да зарадваш“. Тази година инициативата има за цел да помогне на човек в нужда. „Ние – младежите,..

публикувано на 01.12.20 в 15:48

График за работа на COVID кабинета в Казанлък

В ДКЦ „Поликлиника“ Казанлък от утре, 02.12.2020 г., Кабинетът за пробонабиране на материал за PCR изследване за covid-19 ще работи с граждани по график, както следва: 1.  Насочените пациенти от личния лекар със зелен талон ще бъдат тествани в..

публикувано на 01.12.20 в 15:44