Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За пръв път в света: Учени от вуза ще работят по проект, свързан с криоконсервацията в козевъдството

Тракийският университет отваря врати за IT специалисти

Доц.Добри Ярков: Разкриваме нови специалности

Снимка: Ивалин Костадинов


Разкриват нови бакалавърски специалности  в Тракийския университет (ТрУ) тази есен. Две от тях са уникални за страната – „Етерично – маслени култури“ и „Местни финанси“. Това съобщи за Радио Стара Загора наскоро избраният нов ректор доц. д-р Добри Ярков.

На академичен съвет, проведен преди дни, са били одобрени учебните планове за четири нови специалности – „Местни финанси“ в Стопанския факултет, „Етерично – маслени култури“ в Аграрния факултет и двев Медицинския колеж – „Помощник - фармацевт“ и „Медицинска козметика“. Приемът по тях ще стартира през предстоящата академична 2020/2021 година. Вече се разработват и магистърски програми, по които да продължи квалификацията на завършващите, обясни доц.Добри Ярков.

Новото ръководство работи активно с изпълнителната власт и бизнеса, за да отговори на потребностите на пазара на труда. След задълбочени разговори в процес на подготовка са и други две бакалавърски специалности в дигиталната сфера. Едната – „Информатика и компютърни науки“, а другата – „Комуникационна и компютърна техника“. Бъдещите IT кадри ще са отраслово ориентирани. И в хуманната, и във ветеринарната медицина, аграрният сектор също има потребност от специалисти с дигитални компетенции“, сподели доц.Ярков. Заради дългогодишните проблеми с липсата на работна ръка в животновъдството, усилията са насочени към автоматизация и роботизация на работния процес.

„Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“ - лидер в рейтинговата система на висшите училища в България

Солидната подготовка на студентите и близо вековната традиция на  ветеринарната медицина в Стара Загора й отреждат заслуженото първо място и в последната класация. В топ 3 се нареждат още педагогика, растениевъдство и хранителни технологии. 

Кандидатстудентската кампания – отвъд пределите на страната

Същинската работа вече е започнала. Екип на ТрУ посети преди дни Испания в рамките на образователна инициатива, организирана от посолството ни в Мадрид. Преподавателите са запознали посетителите с възможностите за следване в Стара Загора. Скоро опциите ще бъдат популяризирани и пред българската диаспора в Молдова и Кипър.

Близо 10 000 наши и чужди студенти учат в ТрУ през тази година. Трайно расте интересът на младежи от други страни към висшето училище. В старозагорската Алма матер усвояват нови знания граждани на 48 държави, преобладават от Великобритания, Гърция и Кипър, но има и от далечния остров Ямайка, както и от екзотичната Малайзия. Над 650 висококвалифицирани преподаватели и гост – лектори работят в ТрУ. Висшето училище предлага богата гама от специалности. Избор на бъдеща професия може да се направи измежду 100 бакалавърски, магистърски и докторски програми, разпределени  в 6 факултета – Медицински, Ветеринарномедицински, Аграрен, Педагогически, Стопански и „Техника и технологии“ в Ямбол. Още три други структурни звена администрира вуза – Медицинския колеж в Стара Загора, Департамент за информация и повишаване на квалификацията на учителите, както и филиал в Хасково, където обучават медицински сестри и акушерки.

Мащабни прояви за 25 – та годишнина на ТрУ

Ръководството на университета и местната власт на Стара Загора вече дискутираха подготовката за тържествата през месец май. Гости от страната и чужбина ще се включат в научна конференция и множество събития, посветени на четвъртвековния юбилей.

Стара Загора е утвърден университетски център. Млади хора избират да следват в Града на липите заради професионалните възможности, материално – техническата база, както и добрата среда за над 15 вида спорт. Подобренията по инфраструктурата продължават с пълна сила, сподели ректорът. По думите му кметът Живко Тодоров е дал обещание да бъде изградена няколкокилометрова вело- и пешеходна алея, която ще свързва Студентския град с близкия квартал „Железник“. Предстои изграждането и на модерен информационен център, за който е осигурено финансиране.  Доц. Ярков подчерта, че се работи активно за привличане на средства по европейски програми, водят се разговори и с няколко министерства, които да подпомогнат ТрУ. „Вече имаме подписани различни проектни линии за над 7 млн. лева само за 7 седмици“, похвали се ректорът.

Иновации дават тласък на науката

Водеща за амбициозния екип на университета ще бъде и изследователската работа през следващите години. Започват задълбочени проучвания върху криоконсервацията на семенна течност от животни с висок генетичен потенциал, последващо производство на ембриони и ембриотрансфер. Предстоящите експерименти ще се извършват за първи път в света в лабораториите на вуза. В научното предизвикателство ще се включат млади български учени, на които ще бъде даден шанс за професионална изява, наред с това и възможност за публикации в авторитетни издания. Стремежът е към постигане на  прогрес в областта на козевъдството, заключи доц.Ярков


Още от категорията

Криза в изкуството: Музиканти и театрали работят по строежи

Нещатните артисти са сред най-силно засегнатите от разпространението на Ковид-19 и въведените противоепидемични мерки в страната. Поне 80 000 души от независимия културен сектор са потърпевши, част от тях и останали без работа, след като концертни зали..

публикувано на 04.06.20 в 13:30

Три четвърти от служителите са засегнати от извънредните мерки заради коронавируса

Повече от половината работещи българи – 55% считат, че работата им е застрашена, заради извънредната ситуация, породена от Ковид-19. Жените са се почувствали по-обезпокоени за заетостта си, отколкото мъжете. Най-засегнатите сектори от..

публикувано на 02.06.20 в 16:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Механизмът за възстановяване противоречи на основните принципи на Европейския съюз

Нетната стойност на предложението на Европейската комисия е България да получи шест милиарда евро от Механизма за възстановяване и устойчивост, който е нов инструмент, създаден с цел да се противодейства на икономическите и социални въздействия на..

публикувано на 02.06.20 в 14:22

Зала Байер е домакин на „Изкуството в условията на социална изолация“

70 творби на 30 автори, членове на СБХ- Стара Загора, вече са наредени в зала „Байер“. Изложбата на старозагорските творци представя „Изкуството в условията на социална изолация“. Концепцията на експозицията е да представи естетическите търсения..

публикувано на 29.05.20 в 12:52

Част от частните занимални няма да могат да отворят врати

Част от частните занимални няма да могат да заработят отново от първи юни, каквато възможност дава заповедта на министъра на здравеопазването от 26-ти май, коментира Елена Господинова, съосновател на частен образователен център в Стара Загора. За..

публикувано на 28.05.20 в 12:15
проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: "България трябва да се противопостави категорично на поредните руски провокации"

24 май бе поредният български празник, който стана причина за сериозни полемики в обществото. Руският културно-информационен център в София представи изложба, според която светите братя Кирил и Методий са руски просветители. Това бе поредното..

публикувано на 27.05.20 в 14:23

Старозагорските общински търговски дружества са на загуба

Годишните финансови отчети за 2019 година на старозагорските общински търговски дружества със 100% общинско участие в капитала и разпределение на печалбата ще бъдат представени и разгледани утре на редовната майска сесия на общинския съвет, който е..

публикувано на 27.05.20 в 11:19
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: Богатите да плащат повече, плоският данък извървя своя път

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред Радио Стара Загора и БНР Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година. Той..

публикувано на 26.05.20 в 15:34

Издател: ДДС върху книгите трябва да бъде трайно намален, дори да бъде премахнат

Мярката за намаляване на косвения данък върху книгите е краткосрочна и крайно недостатъчна. Така потреблението няма да се увеличи. Това каза за Радио Стара Загора книгоиздателят Виктория Бисерова. Тази помощ към бранша е фиксирана от 31 юли 2020г...

публикувано на 24.05.20 в 13:55

Изчезне ли българското училище, ще изчезне и българската нация

24 май е паметен ден за всеки българин, където и да се намира по света. На този ден България чества българската просвета, култура и създаването на славянската азбука от Кирил и Методий.  За силата и значението на българския език и писменост, за ролята..

публикувано на 24.05.20 в 11:15