Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският съвет решава днес за цената на ученическия обяд в Стара Загора

2,10 лв., вместо 2,50 лв. за купон предлага Председателският съвет

Ако се приеме, разликата от 40 стотинки ще е за сметка на школските бюджети

Родителите на децата, които се хранят в ученическите столове на Стара Загора, да заплащат 2,10 лв. за един купон от февруари при очаквана себестойност на обеда през новата година от 2,88 лв., ще предложи на сесията днес Председателският съвет на Местния парламент. Останалите 40 стотинки до 2,50 лв.,които администрацията иска като крайна цена, ще се поемат от училищните бюджети, гласи предложението. Така училищата, които досега са доплащали по 38 ст., ще дотират услугата общо със 78 ст., обясни председателят на Общинския съвет Мария Динева.

Предложението за решение беше формулирано след среща на Председателския съвет с ресорния заместник кмет по образование Иванка Сотирова и директори на старозагорките училища, които са заявили готовност да направят този жест за възпитаниците си, които обядват в столовете.

Отделно община Стара Загора е предвидила в бюджета за режийни разходи с 450 000 лева, посочи още Мария Динева. Идеята на новото предложение е да се разпредели разхода и отговорността между родители, училища и Община, допълни тя.

Според статистика на ОП „Ученическо хранене“ средният брой обеди приготвяни дневно през миналата година за децата е бил 2580. Две от старозагорските училища - НУ "Кольо Ганчев" и 12-то основно училище поемат разхода за обяд на учениците си на 100%. 


Още от категорията

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Емил Димитров: Няма опасност от преливане на Копринка

Министерството на околната среда и водите очаква обилно снеготопене в следващите дни. Това обяви при проверката си на язовир Копринка в Старозагорска  област министър Емил Димитров. Той увери, че са взети под внимание всички рискове и се освобождават..

публикувано на 13.04.21 в 15:59

"Когато момчето става мъж" - нетрадиционна изложба в Димитровград

Жителите и гостите на Димитровград могат да се запознаят с изложбата "Когато момчето става мъж". Експозицията е подредена в Историческия музей в града и предизвиква интереса на мъжката половина от населението. Желаещите да посетят изложбата ще научат..

публикувано на 13.04.21 в 14:40

Увеличават се тежките случаи на covid в Областната болница в Ямбол

Двете covid реанимации в областната болница на Ямбол са запълнени на максимален капацитет. От там констатират редукция на новоприети, но увеличение на тежките случаи, каза за Радио Стара Загора зам. дир. д-р Валентин Вълчев. По думите му..

публикувано на 13.04.21 в 14:21

Възстановено е движението през прохода „Шипка“

Възстановено е движението при 158-ми километър по пътя Габрово - Стара Загора при проход „Шипка“. По-рано днес движението бе ограничено в двете посоки заради изгорял тежкотоварен автомобил. Въведен бе обходен маршрут през проход „Републиката“...

обновено на 13.04.21 в 12:41

Румен Радев свиква първото заседание на 45-то Народно събрание на 15 април

Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в..

публикувано на 13.04.21 в 12:10
Община Стара Загора

Инициатива "Заедно да почистим Стара Загора" ще се проведе тази събота

Община Стара Загора кани старозагорци да се включат в инициативата „Заедно да почистим Стара Загора" като доброволци. Идеята е с общи усилия – на администрацията и граждани, да бъде извършено пролетно почистване на града. Кампанията ще се проведе тази..

публикувано на 13.04.21 в 12:05

ММЦ Стара Загора стартира академии за доброволци и инфлуенсъри

Академия за доброволци и Академия за инфлуенсъри реализира Международният младежки център в Стара Загора. Двата проекта целят да стимулират младите хора да повдигат теми, които са важни и значими за средата, в която живеят. Това обясниха по повод..

публикувано на 13.04.21 в 10:16
Община Раднево

Раднево приема предложения за наградите „Теньо Ганчев“ и „Магда Петканова

Община Раднево отвори приема на предложения за наградите „Теньо Ганчев“ и „Магда Петканова“ , които се присъждат на изявени ученици, творчески формации, културни институти и учебни заведения в сферата на културата и изкуството. Това съобщи за Радио..

публикувано на 13.04.21 в 09:10

Очакват се интензивни валежи в цяла България

Днес облачността от запад ще започне да се увеличава и ще бъде купесто-дъждовна, а около обяд в Западна България, а до вечерта и в централните райони от страната ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици, показва прогнозата на НИМХ. Ще има..

публикувано на 13.04.21 в 08:21
Тигри в зоопарка на Стара Загора

Тигри от зоопарка в Стара Загора не преживяха зимата

Тежка зима изпращат обитателите на зоопарка в Стара Загора. Починали са два - мъжки и женски сибирски тигри, съобщи доц. д-р Радослав Михайлов - директорът на зоопарка, в който продължават ремонтните дейности. Нито един от обитателите на..

публикувано на 13.04.21 в 08:15