Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученическият купон за обяд ще струва 2.10 лв.

Себестойността на топлия обяд е в размер на 2.88 лева

2,10 лв. ще струва на родителите купонът за ученически обяд от първи февруари, решиха общинските съветници на Стара Загора на редовното си заседание днес.Останалите 40 стотинки до 2,50лв., които администрацията иска като крайна цена, ще се поемат от училищните бюджети. Предложението бе подкрепено от 40 от съветниците, шестима гласуваха „против“, а четирима  - „въздържал се“.

„Ние ще държим в предприятие "Ученическо хранене" да се повиши качеството на храната, ще държим да подпомогнем онези семейства, които имат проблеми и ще решаваме въпроса със съдействието на училищните ръководства за поемане поевтиняването на храната", каза преди гласуването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя уточни, че общата сума,с която през тази година ще бъде подпомогнато дружеството от Община Стара Загора, е в размер на 450 хил.лева. Увеличение в цената на купона за обяд се налага след постъпило становище от директора на „Ученическо хранене“. То е мотивирано с повишаването на цените на хранителните продукти, ел. енергията, водата, стоките, материалите и услугите, които участват във формирането на общата себестойност на предлагания обяд.

Oчакваната себестойност на обяда през новата година е  2,88 лв. Така училищата, които досега са доплащали по 38 ст., ще дотират услугата общо със 78 ст., обясни председателят на Общинския съвет Мария Динева. Идеята на предложението е да се разпредели разхода и отговорността между родители, училища и Община, допълни тя.

На сесията днес отношение взеха и родители, които присъстваха в зала. От тяхно име се изказа Жана Павлова, майка на две деца. По думите й в училище дават  закуски, които децата не ги ядят и те са от джоба на училищата."Ето от тук може да вземете 80 ст. , един лев и да сложите тази сума в купона и децата, за да се хранят по-правилно“, каза Павлова.

Цената на услугата за обяд не е увеличавана от 2012г.,  припомни председателят на групата общински съветници на ГЕРБ Диян Димитров, с което дебатите бяха прекратени и точката подложена на гласуване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Съдът в Стара Загора освободи шестимата души, обвинени за притежание и търговия на културно-исторически ценности

Състав на Окръжния съд в Стара Загора не остави под стража нито един от шестимата души, обвинени за притежание и търговия на културно-исторически ценности, които бяха задържани при акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

публикувано на 04.08.24 в 10:21

Митрополит Киприан отслужи Божествена света литургия в Потопената църква

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия в Потопената църква „Св. Иван Рилски“ край яз. „Жребчево“.  Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965..

публикувано на 03.08.24 в 18:25

България отива на нови избори

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила близо 3 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат. Последната среща за реализацията на третия..

публикувано на 03.08.24 в 16:35

Затруднено е движението край Николаево заради катастрофа, има загинал

Мъж на 49 години загина при катастрофа на Подбалканския път в близост до Николаево. Сигналът за инцидента е подаден в 11:45 часа. По първоначална информация сблъсъкът е челен  между товарен автомобил "Мерцедес" , управляван от 33-годишен мъж и лек..

публикувано на 03.08.24 в 13:00

В Ямбол отново набират доброволци за овладяване на пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното..

публикувано на 03.08.24 в 10:54

Катастрофа с ранени край Стара Загора

Трима души пострадаха при катастрофа между два автомобила на пътя между старозагорските села Ястребово и Бъдеще, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигналът е получен в 17 часа. Ранени са водачът на единия автомобил и спътниците му - жена и дете,..

публикувано на 02.08.24 в 18:00

Въвеждат временна организация на движението в Стара Загора

За периода  от 05.08.2024г. до 01.09.2024г.   в Стара Загора ще бъде спряно движението на личен, договориран  и обществен транспорт и на МПС , извършващи транспорт за собствена сметка, по бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката от бул. „Свети Патриарх..

публикувано на 02.08.24 в 17:37

Локализиран е пожарът край Ракитница, пътят е отворен за движение

Пожарът край Старозагорското село Ракитница е локализиран, няма опасност за населените места. Това съобщи за Радио Стара Загора старши инспектор Михаил Михов от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора.  Сигналът..

публикувано на 02.08.24 в 17:01

Катастрофа затруднява движението по магистрала "Тракия" при 163 км

Временно движението по автомагистрала "Тракия“ при км 163, в посока София, се осъществява в една лента поради катастрофа, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничено е преминаването по активната и аварийната лента. Трафикът се осъществява в..

публикувано на 02.08.24 в 16:50

Заради пожар е ограничено движението по пътя Стара Загора - Ракитница

Движението по пътя Стара Загора – Ракитница е ограничено поради задимяване причинено от пожар в района, информират от областно пътно управление – Стара Загора.

публикувано на 02.08.24 в 16:35