Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученическият купон за обяд ще струва 2.10 лв.

Себестойността на топлия обяд е в размер на 2.88 лева

2,10 лв. ще струва на родителите купонът за ученически обяд от първи февруари, решиха общинските съветници на Стара Загора на редовното си заседание днес.Останалите 40 стотинки до 2,50лв., които администрацията иска като крайна цена, ще се поемат от училищните бюджети. Предложението бе подкрепено от 40 от съветниците, шестима гласуваха „против“, а четирима  - „въздържал се“.

„Ние ще държим в предприятие "Ученическо хранене" да се повиши качеството на храната, ще държим да подпомогнем онези семейства, които имат проблеми и ще решаваме въпроса със съдействието на училищните ръководства за поемане поевтиняването на храната", каза преди гласуването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя уточни, че общата сума,с която през тази година ще бъде подпомогнато дружеството от Община Стара Загора, е в размер на 450 хил.лева. Увеличение в цената на купона за обяд се налага след постъпило становище от директора на „Ученическо хранене“. То е мотивирано с повишаването на цените на хранителните продукти, ел. енергията, водата, стоките, материалите и услугите, които участват във формирането на общата себестойност на предлагания обяд.

Oчакваната себестойност на обяда през новата година е  2,88 лв. Така училищата, които досега са доплащали по 38 ст., ще дотират услугата общо със 78 ст., обясни председателят на Общинския съвет Мария Динева. Идеята на предложението е да се разпредели разхода и отговорността между родители, училища и Община, допълни тя.

На сесията днес отношение взеха и родители, които присъстваха в зала. От тяхно име се изказа Жана Павлова, майка на две деца. По думите й в училище дават  закуски, които децата не ги ядят и те са от джоба на училищата."Ето от тук може да вземете 80 ст. , един лев и да сложите тази сума в купона и децата, за да се хранят по-правилно“, каза Павлова.

Цената на услугата за обяд не е увеличавана от 2012г.,  припомни председателят на групата общински съветници на ГЕРБ Диян Димитров, с което дебатите бяха прекратени и точката подложена на гласуване.


Галерия

Още от категорията

Откупуват Брънековата къща в Ямбол

Общинските съветници в Ямбол подкрепиха предложението на кмета Валентин Ревански за закупуването на Брънековата къща от наследниците на Петър Брънеков за 130 000 лева. Сградата е построена в началото на миналия век , тя е недвижима културна ценност..

публикувано на 24.06.21 в 18:22

С българския филм „Мост между поколенията" откриват лятно кино на открито в Стара Загора

С настъпването на астрономическото лято, Международен младежки център Стара Загора и Държавен куклен театър откриват лятно кино на открито. Първата прожекция ще бъде тази вечер от 20.00 часа в обновената лятна сцена на Кукления театър...

обновено на 24.06.21 в 18:06

До месец ще бъде готов Проект за организацията на движението в Казанлък

До месец ще бъде готов Проект за организацията на движението в Казанлък, след което той ще бъде подложен на обществено обсъждане, съобщи за Радио Стара Загора председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. Той допълни, че всички..

публикувано на 24.06.21 в 17:20

Комплексни са причините за липсата на фармацевти в Стара Загора

Комплексни са причините в област Стара Загора да има недостиг на фармацевти. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Ростислав Курдов - председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Стара Загора.  „Университетите,..

публикувано на 24.06.21 в 17:06

Шефът на "Мини Марица-изток" подаде оставка

Инж. Андон Андонов потвърди за Радио Стара Загора и БНР, че напуска поста изпълнителен директор на "Мини Марица-изток", които заемаше през последните 7 години. Той е депозирал заявление за освобождаване по лични причини пред принципала - Българския..

публикувано на 24.06.21 в 17:01

"Списък на всички страхотни неща" в Къщата на Архитекта

Моноспектакълът на Милко Йовчев „Всички страхотни неща“ по текста на Дънкан Макмилън гостува за първи път в Стара Загора на 26-ти юни. Представлението е обявено за 20,00 ч. в Къщата на Архитекта. Всички страхотни неща са нещата, заради които..

публикувано на 24.06.21 в 16:47

Осем абитуриенти изпрати тази година училището в Болярово

8 абитуриенти изпрати тази година единственото средно училище в община Болярово.  В санираното и напълно ремонтирано преди няколко години училище, носещо името на големия възрожденски просветител  д-р Петър Берон, днес учат около 150 ученици от 1 до 12..

публикувано на 24.06.21 в 16:18

Община Сливен ще обяви архитектурен конкурс за колодрума и за бившия военен стадион

Община Сливен ще обяви архитектурен конкурс за колодрума, за да може да бъде пуснат отново в експлоатация, съобщи кметът Стефан Радев. Идеята е да бъдат надградени нови функции на съоръжението. Такъв конкурс предстои и за бившия военен стадион, който..

публикувано на 24.06.21 в 15:23

Националното сдружение на сираците в България отличи Живко Тодоров с приза „Добродетел на 2020 г.”

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров беше отличен с почетен приз за „Добродетел на 2020 г.” от Национално сдружение на сираците в България (НССБ). Повод за приза: принос към развитието на деца и младежи лишени от родителски грижи, съобщи..

публикувано на 24.06.21 в 15:16

ТрУ е домакин на научна конференция „Бизнесът и развитието на регионите"

Стопанският факултет на Тракийския университет е домакин на  6-та международна научна конференция „Бизнесът и  развитието на регионите".  В мащабния форум участват 290 специалисти от 13 държави.  Ще бъдат представени 220 доклада. Ректорът на..

публикувано на 24.06.21 в 14:42