Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Парламентът задължи правителството да спаси ТЕЦ „Марица-изток 2“, независимо от становището на Европа

Снимка: Ани Петрова, БНР

Народното събрание задължи правителството да не поема ангажименти за закриване на въглищни централи и до края на февруари да вземе всички необходими мерки за нормалното функциониране на ТЕЦ „Марица-изток 2“. От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова увери депутатите, че България стои твърдо зад тези енергийни мощности.

Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края на февруари да предприеме мерки за увеличаване на капитала на "Български енергиен холдинг" с цел финансово оздравяване на "ТЕЦ Марица - Изток 2" ЕАД и да гарантира работа на централата, независимо от становището на Европейската комисия.

Това се случи след разискванията, инициирани от депутатите на БСП за бъдещето на въглищните централи. Първоначалното предложение на левицата претърпя редакция и бе допълнено с по предложение на парламентарната група на ГЕРБ. Това доведе и до необичайното единодушие по въпроса като със 156 гласа „За“ народните представители задължиха Министерски съвет да предприеме необходимите мерки в защита на въглищната енергетика.

Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори каза в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя бе категорична, че без въглищните централи България не би могла да функционира нормално. Тя отговори на питане на народните представители Таско Ерменков, Жельо Бойчев, Виолета Желева и Атанас Костадинов по бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България.

"По такива важни теми винаги сме намирали сили да постигнем най-доброто решение за България, каза Теменужка Петкова. Правителството неведнъж е заявявало своята категорична позиция по темата за енергийната сигурност на страната, тя е наш приоритет", посочи Петкова. По думите й Преходът от ползването на въглищни централи трябва да е плавен и да не нарушава нашата енергийна сигурност.
Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи нормално - ние сме заявили пред Европейската комисия, че до 2030 година те са основна базова мощност на страната, каза Теменужка Петкова.
Въглищните централи имат важно място за балансиране на енергийната ни система. ТЕЦ "Марица Изток 2" е единствената в страна която има връзка с трите нива на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40 процента от енергията в страната и 60 процента през зимата. Спомняте си зимата на 2016 година, когато температурите рязко падаха и това доведе до колапс на държавите около нас, като и всички те спряха износа на енергия. Тогава положението у нас беше спасено от въглищните централи и от АЕЦ "Козлодуй", каза Теменужка Петкова.

Председателят на Парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов от ГЕРБ подчерта, че страната ни не е готова да се раздели с въглищната енергетика, нито е готова за бърз преход.

От трибуната на парламента народният представител Таско Ерменков изтъкна значението на въгледобива за гарантиране на енергийната сигурност и оттам - на националната сигурност на страната. „В находището на Маришкия басейн има два милиарда тона лигнитни въглища на стойност 9 евро на тон“, посочи Ерменков.

„Във въглищните централи са инвестирани 50 - 60 милиарда лева, по различни оценки и те произвеждат 45 процента от електроенергията на страната. Въглищните централи само теоретично могат да бъдат заместени от ВЕИ мощности и с природен газ, но на практика това е сложно, скъпо и трудно постижимо“, добави Таско Ерменков.
В разкриването на въглищните пластове в района на "Марица- Изток" са инвестирали милиарди левове, изкопана е огромно количество земна маса за тяхното разкриване, прокарани са десетки километра жп. линии, пътища и електропроводи. Нивата на серен диоксид от ТЕЦ "Марица - Изток" са под екологичните норми, а филтрите на комините на централата улавят 99 процента от емитираните прахови частици. По думите на Таско Ерменков само през последните години в централите в района са инвестиран един милиард евро. Депутатът посочи, че в сектора на въгледобива и ползването на въглища са заети пряко и косвено 100 хиляди души.
Загубите на ТЕЦ "Марица - Изток 2 " ЕАД са 800 млн. лева за първото полугодие на 2019 година, а дълговете на дружеството са в размер на 1,54 млрд. лева. Ако не се вземат бързи мерки, тази година ще последната за централата, каза Ерменков.
В разработването на находището са инвестирани милиарди лева, отчуждени са земите на цели селища, както и горски площи, преместени са течения на реки и са построени десетки километра електромрежа, жп. мрежа и пътища, изкопани са милиарди куб. метра земна маса, за да се открият въглищните пластове. В през последните години са инвестирани един милиард евро за модерна техника и оборудване за копаене на въглища, каза Ерменков.

Единствено от ДПС се обявиха в защита на Зелената сделка на Европейския съюз, Рамадан Аталай , член на енергийната комисия, припомни че закриването на въглищни централи е свързано с инвестиции за чиста енергия. „Трябва да се направи всичко възможно да се включим в механизма за справедлив преход и в платформата за въглищни региони“, заяви Аталай.

БНР подкасти:

Още от категорията

Илюстрация: Георги Цветков

Пристигнаха изборните бюлетини и устройствата за видеонаблюдение за област Стара Загора

Бюлетините и устройствата за видеонаблюдение за изборите на 2 април вече са получени от областна администрация в Стара Загора. Те ще бъдат предадени на общините по график от сряда, съобщи областният управител Иван Чолаков. Създадена е организация и..

публикувано на 27.03.23 в 14:32

Всеки може да е дигитален кукловод

От днес всеки зрител на кукления театър в Стара Загора може да се превърне в дигитален кукловод и да управлява образът на един от най-известните герои от репертоара – марионетката Жабокът Принц . Изображението оживява на специален монитор и всеки,..

публикувано на 27.03.23 в 13:50

Ремонтират детската градина в павелбанското село Осетеново

След като от 30 години ДГ „Радост” в с. Осетеново не беше ремонтирана, днес дейностите са в разгара си. Лично кметът на Павел баня Иса Бесоолу се убеди в това, след като посети детското заведение и разговаря с екипа на място. В рамките на ремонтните..

публикувано на 27.03.23 в 12:41

Простреляха шофьор опитал да прегази полицаи в Свиленград

Мъж е прострелян със стоп патрон в крака след като е опитал да блъсне патрулен екип на полицията в Свиленград, съобщава кореспондентът ни Христо Христов. Инцидентът е станал в неделя вечерта. Шофьорът не е спрял при подаден сигнал от..

публикувано на 27.03.23 в 09:57

Училища и детски градини от Стара Загора се включват в програмата „Бързи герои 112“

Лайънс клуб Стара Загора Августа и фондация "Сърце до сърце за България", съвместно с Община Стара Загора, се обединяват отново в проекта за осъществяване на здравнообразователна програма „Бързи герои 112“. В рамките на програмата до момента в..

публикувано на 27.03.23 в 09:29

„Театър в движение“ изненада пътниците в градския транспорт в Стара Загора

По повод празника, конкурс „Нарисувай ми театър“ ще търси най-добре запечатаните в картина герои или моменти от спектакли на старозагорския театър „Гео Милев“. След това, жури ще реши кои творби да украсят фоайето на 2-рия етаж на Културен център..

публикувано на 27.03.23 в 08:48

Три дни тестват сирените в Казанлък

От понеделник в рамките на три дни, от 27-и март 2023 г. до 29-и март 2023 г., на територията на град Казанлък ще бъде извършена техническа проверка на сиренната система. При тестовете за техническа изправност сирените ще възпроизвеждат звуков..

публикувано на 27.03.23 в 08:37

Мъгла затруднява видимостта в прохода Шипка

Мъгла ограничава видимостта до 50 метра през прохода Шипка. В участъка има отделени заледявания на пътната настилка, информират от Областно пътно управление Стара Загора. Температурата е градус под нулата. Ясно време и сухи настилки очакват шофьорите..

публикувано на 27.03.23 в 06:26
Снимката е илюстративна

Трима ранени при верижна катастрофа

Сигналът за произшествието на 161-и км на АМ "Тракия" в посока Бургас е подаден в 16:37 часа. По първоначална информация инцидентът е станал между четири леки коли. Оказва се медицинска помощ на трима души. Водачите са тествани за алкохол, отчетен е..

обновено на 26.03.23 в 19:05

Катастрофа затруднява движението на магистрала Тракия

Временно е ограничено движението в активната и изпреварващата лента при км 161 на АМ "Тракия" в посока Бургас поради верижно пътнотранспортно произшествие. Трафикът в участъка се осъществява в аварийната лента и се регулира от пътна полиция...

публикувано на 26.03.23 в 18:02