Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът задължи правителството да спаси ТЕЦ „Марица-изток 2“, независимо от становището на Европа

Снимка: Ани Петрова, БНР

Народното събрание задължи правителството да не поема ангажименти за закриване на въглищни централи и до края на февруари да вземе всички необходими мерки за нормалното функциониране на ТЕЦ „Марица-изток 2“. От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова увери депутатите, че България стои твърдо зад тези енергийни мощности.

Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края на февруари да предприеме мерки за увеличаване на капитала на "Български енергиен холдинг" с цел финансово оздравяване на "ТЕЦ Марица - Изток 2" ЕАД и да гарантира работа на централата, независимо от становището на Европейската комисия.

Това се случи след разискванията, инициирани от депутатите на БСП за бъдещето на въглищните централи. Първоначалното предложение на левицата претърпя редакция и бе допълнено с по предложение на парламентарната група на ГЕРБ. Това доведе и до необичайното единодушие по въпроса като със 156 гласа „За“ народните представители задължиха Министерски съвет да предприеме необходимите мерки в защита на въглищната енергетика.

Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори каза в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя бе категорична, че без въглищните централи България не би могла да функционира нормално. Тя отговори на питане на народните представители Таско Ерменков, Жельо Бойчев, Виолета Желева и Атанас Костадинов по бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България.

"По такива важни теми винаги сме намирали сили да постигнем най-доброто решение за България, каза Теменужка Петкова. Правителството неведнъж е заявявало своята категорична позиция по темата за енергийната сигурност на страната, тя е наш приоритет", посочи Петкова. По думите й Преходът от ползването на въглищни централи трябва да е плавен и да не нарушава нашата енергийна сигурност.
Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи нормално - ние сме заявили пред Европейската комисия, че до 2030 година те са основна базова мощност на страната, каза Теменужка Петкова.
Въглищните централи имат важно място за балансиране на енергийната ни система. ТЕЦ "Марица Изток 2" е единствената в страна която има връзка с трите нива на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40 процента от енергията в страната и 60 процента през зимата. Спомняте си зимата на 2016 година, когато температурите рязко падаха и това доведе до колапс на държавите около нас, като и всички те спряха износа на енергия. Тогава положението у нас беше спасено от въглищните централи и от АЕЦ "Козлодуй", каза Теменужка Петкова.

Председателят на Парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов от ГЕРБ подчерта, че страната ни не е готова да се раздели с въглищната енергетика, нито е готова за бърз преход.

От трибуната на парламента народният представител Таско Ерменков изтъкна значението на въгледобива за гарантиране на енергийната сигурност и оттам - на националната сигурност на страната. „В находището на Маришкия басейн има два милиарда тона лигнитни въглища на стойност 9 евро на тон“, посочи Ерменков.

„Във въглищните централи са инвестирани 50 - 60 милиарда лева, по различни оценки и те произвеждат 45 процента от електроенергията на страната. Въглищните централи само теоретично могат да бъдат заместени от ВЕИ мощности и с природен газ, но на практика това е сложно, скъпо и трудно постижимо“, добави Таско Ерменков.
В разкриването на въглищните пластове в района на "Марица- Изток" са инвестирали милиарди левове, изкопана е огромно количество земна маса за тяхното разкриване, прокарани са десетки километра жп. линии, пътища и електропроводи. Нивата на серен диоксид от ТЕЦ "Марица - Изток" са под екологичните норми, а филтрите на комините на централата улавят 99 процента от емитираните прахови частици. По думите на Таско Ерменков само през последните години в централите в района са инвестиран един милиард евро. Депутатът посочи, че в сектора на въгледобива и ползването на въглища са заети пряко и косвено 100 хиляди души.
Загубите на ТЕЦ "Марица - Изток 2 " ЕАД са 800 млн. лева за първото полугодие на 2019 година, а дълговете на дружеството са в размер на 1,54 млрд. лева. Ако не се вземат бързи мерки, тази година ще последната за централата, каза Ерменков.
В разработването на находището са инвестирани милиарди лева, отчуждени са земите на цели селища, както и горски площи, преместени са течения на реки и са построени десетки километра електромрежа, жп. мрежа и пътища, изкопани са милиарди куб. метра земна маса, за да се открият въглищните пластове. В през последните години са инвестирани един милиард евро за модерна техника и оборудване за копаене на въглища, каза Ерменков.

Единствено от ДПС се обявиха в защита на Зелената сделка на Европейския съюз, Рамадан Аталай , член на енергийната комисия, припомни че закриването на въглищни централи е свързано с инвестиции за чиста енергия. „Трябва да се направи всичко възможно да се включим в механизма за справедлив преход и в платформата за въглищни региони“, заяви Аталай.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Представители на европейски държави са изявили желание да се запознаят с организацията на "Празника на розата"

Двадесет представители на 7 европейски страни са изявили желание да посетят град Казанлък, за да се запознаят с безценния опит на Общинското ръководство по организирането на “Празник на розата“, информират от община Казанлък. Делегатите са част от..

публикувано на 25.04.24 в 09:17

Енергетици и миньори на протест с искане за отлагане на либерализацията на пазара на ток

На протестен митинг в столицата излизат днес енергетици и миньори от комплекса, „Марица изток“, "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", както и "Топлофикация-Перник" . Протестът организиран от синдикатите е с искане за отлагане на либерализирането пазара на..

публикувано на 25.04.24 в 05:45

Иван Ланджев запали огъня на литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Литературни дни „Южна пролет“  бяха официално открити в Хасково преди минути с традиционното запалване на огъня на националния конкурс за дебютна литература пред театър „Иван Димов“.Тази година честта да го направи получи Иван Ланджев, който е и сред..

публикувано на 24.04.24 в 18:51

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаите на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Двата случая нямат връзка помежду си. Децата са с непълен имунизационен статус, каза д-р Иванова...

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Община Стара Загора и РИМ готвят нов фестивал през май

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Той  ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло,..

публикувано на 24.04.24 в 17:01

"Бебемания" в Стара Загора

На 26 и 27 април покритият пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ ще бъде домакин на изложението „Бебемания“, чийто организатор за поредна година е Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ).Своите продукти ще изложат 46 фирми,..

публикувано на 24.04.24 в 16:54

Случай на коклюш е регистриран в Ямболско

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната..

публикувано на 24.04.24 в 16:03

ЕЦИХ „Тракия” ще сътрудничи с Националната агенция по киберсигурност на Румъния и Министерството на електронното управление

Директорът на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан, беше на двудневно посещение в България по покана на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия”, чийто координатор е ССИ. Трансграничното сътрудничество в областта на киберсигурността..

публикувано на 24.04.24 в 15:49

Няма яснота кога стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина" в Шипка

Няма яснота кога ще стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина 1861" в град Шипка. В началото на декември миналата година Министерството на културата одобри втория етап за финансиране от проекта на стойност 120 000 лева,..

публикувано на 24.04.24 в 15:35

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов подписа споразумение за две улици

Кметът на Чирпан  Ивайло Крачолов подписа поредното споразумение по капиталовата инвестиционна програма на общината. Документът бе подписан с министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова и касае основен ремонт на  улица в с.Зетьово на..

публикувано на 24.04.24 в 15:34