Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Върховенството на закона е водещо за чуждите инвеститори

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

Снимка: Емил Енчев

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В отговор на въпрос за безпрецедентните действия на американската дипломация срещу наш високопоставен магистрат, уличен в корупция, Маркет изтъкна интензивното сътрудничество между София и Вашингтон за противодействие на престъпността.

Гарантирането на върховенството на закона е водещо за чуждите инвеститори, фокусирани върху България, и в това отношение страната е на прав път, смята Маркет, но намекна, че за бизнеса - стабилността и предвидимостта на политическата сцена също имат значение.

Той определи като „добри“ действията на НС и Министерския съвет, свързани с изготвяне на оздравителен план за държавния ТЕЦ 2 и поемането на ангажимент за запазване на въглищните централи в комплекса „Марица изток“. Експлоатационният им живот трябва да продължи години напред, въпреки рестриктивните екологични изисквания на ЕС, защото тези мощности са важни за страната, подчерта Маркет.

„Енергетиката е жизненонеобходима за икономическия растеж на една страна, а България силно разчита на производството от въглищните централи. Много е важно да се осигури тези активи да работят занапред, имайки предвид  европейското законодателство. Въглищните централи в Маришкия басейн – държавната и частните, са абсолютно необходими“, категоричен е Маркет.

В  Американската търговска камара в България членуват 350 мултинационални компании. САЩ са на шесто място по капиталовложения в страната, инвестициите надхвърлят 4 милиарда лева. Камарата работи по значими проекти у нас вече 25 години.

Очаква ли се поскъпване на тока заради по-строгите екологични критерии, които налага ЕС? Могат ли централите в "Марица изток" да преминат на природен газ? Как рестартът на проекта АЕЦ "Белене" ще засегне въглищната индустрия? Застрашени ли са работните места на хилядите заети в сектора? Подробностите в приложения звуков файл.Още от категорията

доц.Николай Цанков

Близо 100 асистенти и докторанти събра Педагогическия факултет на ТУ - Стара Загора

Eжeгoдният зa Πeдaгoгичecĸия фaĸyлтeт нa Tpaĸийcĸи yнивepcитeт ĸypc cъбpa пpeз 2021 г. близo 100 acиcтeнти и дoĸтopaнти нa виcшeтo yчилищe. Бъдeщи и нacтoящи млaди yнивepcитeтcĸи пpeпoдaвaтeли oт вcичĸи фaĸyлтeти ce oбyчaвaт в paзлични пoдxoди,..

публикувано на 19.04.21 в 11:57
д-р Петър Янков

Д-р Петър Янков живее в царството на птиците

Петър Янков е завършил Биологическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Екология". Защитил е докторска дисертация на тема "Птиците на София". Работил е 12 години в БАН до 1988 година, когато става един от основателите на Българското..

публикувано на 18.04.21 в 17:09

Откупиха 21 декара гора, за да я спасят от сеч

  Първата откупена гора от 21 дка  за да бъде спасена от сеч е факт! Този прецедент, засягащ съдбата на хиляди 80-годишни дървета от вида „зимен дъб“ в сливенския  дял на Стара планина се случва благодарение на Никола Рахнев, създателят на..

публикувано на 16.04.21 в 14:19
Петър Славов

Петър Славов: Партиите на статуквото ще се опитат да убият енергията за промяна

„Голям брой хора избраха да гласуват машинно, което ясно показва, че този метод се възприема добре у нас. От тук нататък стои задачата да бъде подобрена масовостта на този процес.“ Това заяви в коментар за Радио Стара Загора кандидатът за народен..

обновено на 15.04.21 в 08:30

За духа на българския парламентаризъм

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква днес новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. На тържествена церемония народните представители ще положат клетва. Очаква се държавният глава да присъства и да направи обръщение от..

публикувано на 15.04.21 в 08:10
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Възможни са модификации в данъчната система, но без радикална промяна

Като един от най-неотложните проблеми, които очакват бързо решение от новите управляващи, икономистът Румен Гълъбинов посочи установяването на контрол върху разпространението на Ковид-19 чрез масова ваксинационна кампания в страната. Анализаторът..

публикувано на 14.04.21 в 15:45

Кабинет, излъчен от този Парламент, ще бъде самоубийство за участниците в него

Следващите няколко дни ще покажат на голяма част от българските избиратели, че вотът им за пореден път е бил хвърлен не за антиправителствени и протестни партии, а за поредна мимикрия на статуквото, прогнозира в ефира на Радио Стара Загора..

публикувано на 14.04.21 в 08:30

Алексей Стоев: "Срещата ми с Юрий Гагарин е съдбоносна!"

Тази година се навършват 60 години от първия полет на човек в КОСМОСА! Точно на тази дата – 12-ти април 1961 г.  в 9ч.07 мин. московско време в извънземна орбита на борда на  „Восток 1“ излита Юрий Гагарин!  След 108 минути около Земята Юрий Гагарин..

публикувано на 12.04.21 в 16:45

Президентът няма право да удължава изкуствено живота на новия парламент

В Конституцията на Република България ясно са указани разумните срокове за свикване на новия парламент и процедурата по съставяне на правителство. Държавният глава няма право да протака прекалено много този процес. Това заяви в интервю за Радио..

публикувано на 12.04.21 в 15:11

И школите възобновиха работа

От днес дейността си възобновяват школи, занимални и други групови извънкласни занимания. Това става със заповед на здравния министър, с която от днес   част от мерките в страната стават по-леки. Някои школи в Стара Загора обаче няма да отворят..

публикувано на 12.04.21 в 14:56