Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Върховенството на закона е водещо за чуждите инвеститори

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

Снимка: Емил Енчев

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В отговор на въпрос за безпрецедентните действия на американската дипломация срещу наш високопоставен магистрат, уличен в корупция, Маркет изтъкна интензивното сътрудничество между София и Вашингтон за противодействие на престъпността.

Гарантирането на върховенството на закона е водещо за чуждите инвеститори, фокусирани върху България, и в това отношение страната е на прав път, смята Маркет, но намекна, че за бизнеса - стабилността и предвидимостта на политическата сцена също имат значение.

Той определи като „добри“ действията на НС и Министерския съвет, свързани с изготвяне на оздравителен план за държавния ТЕЦ 2 и поемането на ангажимент за запазване на въглищните централи в комплекса „Марица изток“. Експлоатационният им живот трябва да продължи години напред, въпреки рестриктивните екологични изисквания на ЕС, защото тези мощности са важни за страната, подчерта Маркет.

„Енергетиката е жизненонеобходима за икономическия растеж на една страна, а България силно разчита на производството от въглищните централи. Много е важно да се осигури тези активи да работят занапред, имайки предвид  европейското законодателство. Въглищните централи в Маришкия басейн – държавната и частните, са абсолютно необходими“, категоричен е Маркет.

В  Американската търговска камара в България членуват 350 мултинационални компании. САЩ са на шесто място по капиталовложения в страната, инвестициите надхвърлят 4 милиарда лева. Камарата работи по значими проекти у нас вече 25 години.

Очаква ли се поскъпване на тока заради по-строгите екологични критерии, които налага ЕС? Могат ли централите в "Марица изток" да преминат на природен газ? Как рестартът на проекта АЕЦ "Белене" ще засегне въглищната индустрия? Застрашени ли са работните места на хилядите заети в сектора? Подробностите в приложения звуков файл.Още от категорията

Габриела Манова: искам след 10 години да се смея всеки ден

Габриела Манова представя дебютната си стихосбирка „Навици“ в Стара Загора, по време на награждаването на 37-ия национален конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“. То ще се състои на 30-ти октомври от 18,00 часа в Регионалния исторически музей...

публикувано на 30.10.20 в 07:00

Стайко Стайков: За развитие на интензивно и модерно земеделие в България е наложително създаване на Земеделска камара

Все още земеделската земя в България е най-разпокъсана в цяла Европа, което е и причина за липса на инвеститорски интерес отвън. Забелязва се тенденция на окрупняване на земята, но само от отделни собственици. Комасацията на земята би повишила..

публикувано на 29.10.20 в 13:26
д-р Неделчо Тотев

Д-р Неделчо Тотев: Закононарушение е болници без компетенции да лекуват коронавурис

Заповед на здравния министър задължи всички лечебни заведения, включително общинските болници, да са в готовност да разкрият ковид отделения. „Тази заповед е притеснителна, по думите на юристите не е издържана правно. Да вменяваш на лечебни..

публикувано на 28.10.20 в 16:14

Среща с автограф със Здравка Евтимова

Здравка Евтимова гостува в Стара Загора на 29-ти октомври. Събитието е обявено като „Среща с автограф“ и започва в 18,30 часа в Регионалния исторически музей. Организатори са библиотека „Родина“, издателство „Жанет 45“ и община Стара Загора...

публикувано на 28.10.20 в 14:45
Ивайло Спасов

Едва 34 процента от децата и младите хора имат компютър или лаптоп

Три четвърти от децата и младите хора в България сърфират в социалните мрежи и комуникират чрез онлайн приложения всекидневно. Но въпреки че използват дигиталните медии почти непрестанно, повечето определят случващото се в реалния свят за по-важно..

публикувано на 28.10.20 в 13:49

„Купи подарък от майка на дете с увреждане“ - кауза за пълноценност и подкрепа

Близо 32 хиляди са регистрираните деца с увреждания в България. Според данните за 2018 година, децата с увреждания, които не посещават училище са около 10 хиляди. Въпреки националните усилия, децата с увреждания продължават да са най-изолираните и..

публикувано на 28.10.20 в 12:53

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга в Стара Загора

До края на ноември алпинистът Атанас Скатов ще представи в Стара Загора 7-та си книга за 7-те континентални първенци. Идеята му хрумва още когато през 2013 г. изкачва вр. Ухуру в планината Килиманджаро в Африка. Но по някакви причини не успява да..

публикувано на 26.10.20 в 15:05
Ивалин Димитров

Ивалин Димитров: Театър ще има вечно

Старозагорският Драматичен театър „Гео Милев“ ще представи днес от 19.00 часа своята втора премиера за сезона - „Да се провреш под дъгата“ на Георги Марков. Режисьор на постановката е Ивалин Димитров, а в ролите ще видим още Стефан Борисов,  Димитър..

публикувано на 26.10.20 в 12:51

Нели Николова: Мъдростта е разковничето в процедурите за донорство на генетичен материал

„ Напоследък се говори все повече по темата за дарителството, включително и за такова на репродуктивен материал. И благодарение на това се раждат много деца. Такива, които по времето на нашите родители – аз наричам неслучващи се. Защото не е имало..

публикувано на 26.10.20 в 07:42
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Стара Загора не е с най-мръсния въздух в Европа

Стара Загора не е с най-мръсния въздух в Европа, а подобни бомбастичните заглавия от последните дни са крайно некоректни и показват неразбиране, какво точно казва докладът на Европейски алианс за обществено здраве. Това заяви в коментар за Радио..

публикувано на 23.10.20 в 11:22