Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Върховенството на закона е водещо за чуждите инвеститори

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

Снимка: Емил Енчев

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В отговор на въпрос за безпрецедентните действия на американската дипломация срещу наш високопоставен магистрат, уличен в корупция, Маркет изтъкна интензивното сътрудничество между София и Вашингтон за противодействие на престъпността.

Гарантирането на върховенството на закона е водещо за чуждите инвеститори, фокусирани върху България, и в това отношение страната е на прав път, смята Маркет, но намекна, че за бизнеса - стабилността и предвидимостта на политическата сцена също имат значение.

Той определи като „добри“ действията на НС и Министерския съвет, свързани с изготвяне на оздравителен план за държавния ТЕЦ 2 и поемането на ангажимент за запазване на въглищните централи в комплекса „Марица изток“. Експлоатационният им живот трябва да продължи години напред, въпреки рестриктивните екологични изисквания на ЕС, защото тези мощности са важни за страната, подчерта Маркет.

„Енергетиката е жизненонеобходима за икономическия растеж на една страна, а България силно разчита на производството от въглищните централи. Много е важно да се осигури тези активи да работят занапред, имайки предвид  европейското законодателство. Въглищните централи в Маришкия басейн – държавната и частните, са абсолютно необходими“, категоричен е Маркет.

В  Американската търговска камара в България членуват 350 мултинационални компании. САЩ са на шесто място по капиталовложения в страната, инвестициите надхвърлят 4 милиарда лева. Камарата работи по значими проекти у нас вече 25 години.

Очаква ли се поскъпване на тока заради по-строгите екологични критерии, които налага ЕС? Могат ли централите в "Марица изток" да преминат на природен газ? Как рестартът на проекта АЕЦ "Белене" ще засегне въглищната индустрия? Застрашени ли са работните места на хилядите заети в сектора? Подробностите в приложения звуков файл.Още от категорията

Увеличава се делът на българите в Англия, които планират връщане у нас

До края на януари над 156 000 български граждани са кандидатствали по схемата за уседналост във Великобритания. Според британската статистика българите с английски паспорт са между 15 и 20 000. Българските граждани, които търсят информация и планират..

публикувано на 16.02.20 в 11:50

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира..

публикувано на 13.02.20 в 16:43

Трябва да се уреди проблемът с изграждането на заслони в националните паркове

Туризмът в България не е достатъчно добре организиран. Не се полагат грижи за хората, които самостоятелно, неорганизирани от туристическите дружества предприемат еднодневни излети в планината, коментира за Радио Стара Загора председателят на..

публикувано на 12.02.20 в 14:12

Румен Леонидов: Вярата ни е дадена за вечни времена!

Гост на предаването „Моята неделя“ на 9 февруари 2020 година бе поетът, писател и журналист  Румен Леонидов. Акцентът в разговора с Румен Леонидов бе книгата му „Покаяние Господне“, която наскоро /на 28 януари т.г./ бе представена и в Стара Загора. Румен..

публикувано на 10.02.20 в 14:22

Хасковски алпинисти изкачват 6 от първенците на Балканския полуостров

Членовете на Алпийски клуб „Аида“ при едноименното туристическо дружество в Хасково планират да изкачат планинските първенци на 6 балкански страни. Инициативата е  посветена на 60-години от създаването на клуба. При първата експедиция хасковските..

публикувано на 08.02.20 в 09:47
leda_mileva-bgnes_2

Тя остави дълголетно, богато творчество и огромна обществена дейност

С тържествена вечер в Столичната библиотека и представяне на книги, издавани през последните години нейни книги, ще бъде почетена 100-годишнината от рождението на поетесата и преводач Леда Милева. До края на февруари или началото на март е предвидена..

публикувано на 05.02.20 в 09:59

Политолог: „Президентът прави опит да се позиционира като пазител на държавността“

„Държавният глава Румен Радев има силен съюзник в лицето на българското общество за битката, която поема. Макар по същество президентската институция да не разполага с особени правомощия, тя е една от малкото институции у нас, която се ползва с..

публикувано на 04.02.20 в 16:40

Увеличава се броя на болните от остри респираторни заболявания

Почти двойно са увеличили болните от остри респираторни заболявания в региона за предходната седмица, съобщи за радио Стара Загора Таня Перчемлиева - -  Директор дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ Стара Загора.  Според нея, това увеличение..

публикувано на 03.02.20 в 15:13

България трябва да гарантира работата на енергийните мощности във въгледобивните райони

България трябва да положи максимум усилия, за да гарантира работата на енергийните мощности във въгледобивните райони на страната, с разумни мерки и срокове, коментира за радио Стара Загора Таско Ерменков, заместник-председател на Постоянната комисия..

публикувано на 03.02.20 в 15:00

Атанас Киров: Имаме много планове

Ръководството на община Стралджа започна 2020 година с решителната амбиция, да не отлага заплануваните задачи и поетите обещания пред жителите си. В първите дни от новата календарна година кметът Атанас Киров издаде заповед, с която създаде комисия за..

публикувано на 03.02.20 в 08:35