Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Не се говори за затваряне на въглищни мощности, но предстои трансформация

| обновено на 18.02.20 в 22:21

Въглищните региони в ЕС са подложени на трансформация, а това ще засегне пряко и България. Това заяви бившият енергиен министър и депутат от "БСП за България" Драгомир Стойнев на дискусия в Стара Загора, посветена на комплекса „Марица изток“. Нисковъглеродната икономика - приоритет на Европейския съюз /ЕС/, води до мащабна реформа в различни отрасли – транспорт, промишленост, земеделие, поясни Стойнев. 

"Зелената сделка е факт. От нас зависи дали ще бъдем част от решението, или част от проблема. Не се говори за затваряне на въглищни мощности, но когато се говори за нулеми емисии до 2050 година, несъмнено ще стигнем до там. Тези региони трябва да бъдат трансформирани, за да не се губят работни места", обясни той. 

Драгомир Стойнев разкритикува правителството заради пропуснати срокове за кандидатстване по така наречения Механизъм за капацитет, като една от мерките за продължаване на експлоатационния живот на топлоелектрическите централи след 2025 година. В подкрепа на това, че България изостава, Стойнев изтъкна, че все още няма одобрен стратегически документ – Интегрирания национален план за енергетика и климат. Преди година Европейската комисия отхвърли предложения текст на българските власти. Министерството на енергетиката имаше възможност до края на 2019 г. да представи за одобрение в Брюксел нов вариант на плана.

Той упрекна енергийното ведомство в бездействие на фона на страни с доминираща въглищна индустрия като Германия, Полша, Чехия, Гърция и Румъния, които ще бъдат субсидирани от Фонда за справедлив преход, предназначен да подпомага финансово региони, засегнати от предстоящата мащабна реформа и преминаване към ниско-карбонова икономика на Стария континент.

Депутатът се обяви в подкрепа на лансираната преди дни идея на синдикатите за създаване на Национален борд за устойчиво развитие на енергетиката с оглед на предстоящите промени, свързани със Зеления пакт, предлаган от Комисията.

Предстоящо поскъпване на електроенергията в страната прогнозира Таско Ерменков, зам.-председател на Постоянната комисия по енергетика в 44 НС. "Въпросът е с какви темпове ще поскъпва, дали ще бъде социално поносимо, и дали КЕВР ще изиграе ролята на регулатор, а не на регистратор. Нека изчакаме нейните решения", коментира още той. 

Енергийният експерт Еленко Божков призова синдикатите към повече активност в подкрепа на "Марица изток". По думите му  двете американски централи, които оперират в комплекса, имат сключени договори преди 2009 година. По силата на тези контракти могат да функционират до 2030 година и това налага да се водят преговори за продължаване на дейността им след този период. Цената, на която ТЕЦ "Марица изток  2" продава електроенергия на регулирания пазар трябва да се актуализира, защото при сегашната - централата е на минус. Но никой няма интерес, защото догодина са парламентарните избори. 

Събитието събра учени, енергетици, миньори, синдикалисти и представители на бизнеса. Дискусията бе организирана от старозагорските депутати от "БСП за България" Георги Гьоков и Драгомир Стойнев, както и от Областния съвет на социалистите.

Още от категорията

В Ямбол се проведе обществено обсъждане на предложение за поемане на нисколихвен дългосрочен дълг от Общината

Обществено обсъждане за намерението на Община Ямбол да поеме нисколихвен дългосрочен дълг от Дружество по Закона за задълженията и договорите „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ) се проведе в Зрителната зала на Община Ямбол.Заместник-кметът на Ямбол..

публикувано на 20.04.21 в 15:53
Снимката е илюстративна

Младежи от Стара Загора с кампания в помощ на хора в нужда

Благотворителна кампания „Дари, за да зарадваш" в дните преди Великден организират членовете на Младежки общински съвет – Стара Загора. Инициативата се провежда за трета поредна година. Целта да се помогне на човек в нужда...

публикувано на 20.04.21 в 14:49

Старозагорски конкурс събра участници от близо и далеч

Днес изтича крайният срок за изпращане на творби за онлайн конкурса „Лазаровден“, организиран от НЧ „Развитие“ в старозагорското село Дълбоки. Това съобщи за Радио Стара Загора Христина Янкова от културната институция. До момента участниците са..

публикувано на 20.04.21 в 14:15

Продължава кампанията за даряване на кръвна плазма за пациенти с Ковид-19 в Сливен

Продължава кампанията за даряване на кръвна плазма за пациенти с Ковид-19 в Сливен. Отделението по трансфузионна хематология /Кръвният център в ДКЦ-2/ на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен ще работи с кръводарители през почивните 1 и 3 май от 8 до 12..

публикувано на 20.04.21 в 13:59

Няма нови случаи на коронавирус в женския затвор в Сливен

През последното денонощие в област Сливен са излекувани 86 души. Те са почти два пъти повече спрямо заболелите жители на областта през същия период , съобщиха от Областния кризисен щаб.  Сред новодиагностицираните 45 лица е здравен инспектор...

публикувано на 20.04.21 в 13:54

Обявиха отличените в конкурса "Подай ръка на доброто"

В навечерието на християнските празници, на 26 април от 17.00 часа, пред сградата на Община Стара Загора, председателят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) Иванка  Сотирова, ще открие..

публикувано на 20.04.21 в 13:03

Диян Димитров: Решението да напусна ОбС-Стара Загора не беше лесно

Напускането на двама от най-опитните общински съветници отваря нови възможности за хората, които до сега са получавали по-малко работа и нови перспективи пред голяма част от тях. Така коментира пред Радио Стара Загора раздялата си с местния парламент..

публикувано на 20.04.21 в 12:38

Борисов обяви кандидатите за министри на ГЕРБ

Премиерът в оставка Бойко Борисов потвърди днес, че предлага за министър-председател бившия външен министър Даниел Митов. Във включване на живо във Фейсбук от болницата, в която вчера Борисов бе опериран , той съобщи, че кандидат за вицепремиер и..

публикувано на 20.04.21 в 11:43
Снимката е илюстративна

Оставят в ареста 19-годишен младеж за кражба на кутия с дарения

Оставиха за постоянно в ареста 19-годишния младеж от Стара Загора, който открадна кутия с дарения. Същият е обвинен и за това, че в началото на август миналата година откраднал четири велосипеда на стойност 3 500 лева. Младежът в бил  обявен за общодържавно..

публикувано на 20.04.21 в 11:20

Седемнадесет са номинациите за награда „Стара Загора"

В Община Стара Загора са постъпили общо 17 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора" за 2021 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката. Отличията се..

публикувано на 20.04.21 в 10:46