Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. д-р Радка Аргирова, национален консултант по вирусология

Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта

Коронавирусът – предизвикателство, за което светът не е готов

Еволюцията в природата не спира, а коронавирусът е пример как човечеството не е готово все още бързо да се противопостави на такива нововъзникващи инфекции. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора/БНР вирусологът проф.д-р Радка Аргирова. Най- рано след година научната общност ще разработи ваксина срещу заразата, която е следствие на генетични и негетични взаимодействия между вируси, както и между вируси и клетки. Това явление трябва да бъде във фокуса на изследвания в световен мащаб,смята проф.Аргирова.

Коронавирусът няма потенциал да прерасне в пандемия, тъй като засегнатите са предимно в Китай, допуска вирусолог номер едно на България. По думите й ширещият се страх от разпространение на заразата е неоснователен. В подкрепа на това тя цитира актуални данни, според които извън епицентъра на епидемията Китай, в 24 други държави има също регистрирани в контакт с вируса хора. Но там общо 447 са диагностицирани и само двама пациенти са починали. Проблемът не е глобален, а локален, защото засегнат е предимно Китай. Влечуги и риби, с които местните се хранят, вероятно са преносители на този нов щам, поразил азиатската държава.

Епидемия от ХИВ в България

Все повече нови случаи регистрират здравните власти. По последни данни около 3200 са носители на коварния вирус у нас. От тях около 700 са развили СПИН заради отслабен имунитет. Най – засегнати са хората с хомосексуални наклонности. Терапията на един ХИВ-позитивен струва на държавата между 6000-8000 лева на година. Новостите във фармацията и навлизането на ефикасни медикаменти дават шанс за по-дълъг живот на болните.Въпреки това,нерядко те са принудени да се борят срещу дискриминацията. Предразсъдъци и страх владеят обществото ни щом стане дума за стигмата СПИН, споделя с болка проф.Аргирова.

Подкрепя оневиняването на българските медици в СПИН-аферата в Либия

Адвокатът на подсъдимите в Либия български медицински сестри Владимир Шейтанов е потърсил проф. Аргирова, убеден, че само учен като нея може да стои рамо до рамо с него в трудната битка за доказване на тяхната невинност. Въпреки липсата на систематизирана информация, експертизата в помощ на обвинените в заразяването на 393 либийски деца със СПИН, е била готова само за един месец и то на английски език. Според професорката в детската болница в Триполи е поддържана вътреболнична инфекция. Дошлите отвън заразени деца и майки са обект на заразяване и с други циркулиращи кръвнопреносими инфекции.

За тласъка на науката: Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта

Тази прелюбопитна история е описана в детайли в книгата „Псевдоним вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Аргирова. Но всъщност това е историята на СПИН в България. През 1985 година Радка Аргирова пренася от Западна Германия в дамската си чанта епруветка с вируса на СПИН. Заразените клетки отнася в лабораторията към Института по обща и сравнителна патология към БАН, където работи по онова време. Това е първият досег на научните среди у нас с непознатата смъртоносна инфекция. Но «будната» Държавна сигурност се намесва, за да изясни случая - започва разследване, следва и обвинение в шпионаж. Здравият разум все пак надделява и две години по-късно е създадена Националната лаборатория по СПИН, оглавява я проф. Аргирова до 1998 година. 

Това е само щрих от документалния разказ, който разкрива постижения и препятствия, белязали кариерата на единствения професор по проблемите на СПИН у нас. Автор е Юлия Пискулийска, дългогодишен журналист, поет и писател. Представянето на книгата в Стара Загора ще бъде на 1 април в музей “Литературна Стара Загора”.

Визитка:

Проф. Радка Аргирова, д.м.н. – вирусолог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с дългогодишен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретровирусите и онкогенните вируси. Основател и ръководител на първата лаборатория по СПИН в България. Председател на Българското дружество по медицинска вирусология (от 2001 г.). Член на Международното дружество за СПИН и на Европейската клинична асоциация по СПИН. Председател на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010 г.) Ползва английски, немски, френски и руски.Още от категорията

Мезотерапия за по-млада кожа

Промяната в сезоните предразполага по-специални грижи за поддържане на здравословен вид на кожата. С намаляването на зимните студове и преминаването към по-топло и слънчево пролетно време кожата ни се нуждае от промени от гледна точка на грижите,..

публикувано на 28.03.20 в 13:30
Славомир Славов, психолог

Психолог: Чувството за заедност е ключът към справянето с кризата

Спазването на медийна хигиена и да се занимаваме с неща, които носят приятни преживявания са фундаментите, чрез които можем да намалим тревожността в условия на извънредни обстоятелства, каквито са пандемията и извънредното положение. Това каза за..

публикувано на 23.03.20 в 09:50

До средата на май коронавирусът трябва да отшуми

За 10 седмици коронавирусът трябва да отшуми. Първият регистриран случай в България беше на 8 март и до средата или края на месец май епидемията в страната трябва да отшуми. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 21.03.20 в 12:50

17 % страдат от сънна апнея

17 процента от мъжете и 9 на 100 от жените до 50-годишна възраст страдат от сънна апнея. А след навършване на 50 години заболеваемостта се изравнява при двата пола и честотата се покачва до 50 процента от населението над 65-годишна възраст. Това..

публикувано на 14.03.20 в 13:11
Димитъp Димитpов (вдяcно) полyчава нагpада от зам.-миниcтъpа на икономиката Лъчезар Боpиcов на наградите “Инвеститор на годината

Български стартъп разработва молекула за лечение на коронавирус

Български изследователи откриха нова лекарствена молекула, която може да лекува пациенти, заразени с опасния щам COVID-19, поразил света през последните седмици.  До научното откритие стига мултидисциплинарен екип на биотехнологичния стартъп „Микар..

публикувано на 10.03.20 в 13:38

Когато тялото се движи стресът намалява

Да се развие критично мислене, преди да се вземат решения, човек да си даде време да осмисли информацията и най-вече да извършва дейности с тялото и ръцете си. Това са основните техники и терапии за справяне с паниката, тревожността и стреса, според..

публикувано на 10.03.20 в 11:13

Рехабилитаторите настояват за по-високо заплащане

От професионалната общност на рехабилитаторите в Стара Загора настояват за увеличаване на техните възнаграждения и подкрепят протестите на медицинските сестри. В професионалната организация на местно ниво членуват 107 рехабилитатори. Това съобщи..

публикувано на 07.03.20 в 12:25

Лекуват дискова херния с подводна екстензия

Разтягането на гръбначния стълб при определени условия във водна среда може да прибере дисковата херния до степен да не притиска нервното коренче. По този начин пациентът се връща към нормалния си начин на живот. Това коментираха по време на..

публикувано на 29.02.20 в 12:28

13 нови специализанти в УМБАЛ „Киркович“

В края на месец март ще бъдат зачислени 13 нови специализанти в УМБАЛ „Проф. Киркович“ в Стара Загора. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора "Часът на Хипократ" директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Той уточни, че за едно..

публикувано на 22.02.20 в 12:48

Създават нов център за социалнозначими заболявания

Oбщинcĸият cъвeт в Cтapa Зaгopa дaдe cъглacиeтo cи общинaтa дa yчacтвa в yчpeдявaнe нa cдpyжeниe c нecтoпaнcĸa цeл в oбщecтвeнa пoлзa. Taĸa щe имa възмoжнocт дa ce ĸaндидaтcтвa c пpoeĸтнo пpeдлoжeниe пo Oпepaтивнa пpoгpaмa „Инoвaции и..

публикувано на 15.02.20 в 13:05