Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. д-р Радка Аргирова, национален консултант по вирусология

Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта

Коронавирусът – предизвикателство, за което светът не е готов

Еволюцията в природата не спира, а коронавирусът е пример как човечеството не е готово все още бързо да се противопостави на такива нововъзникващи инфекции. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора/БНР вирусологът проф.д-р Радка Аргирова. Най- рано след година научната общност ще разработи ваксина срещу заразата, която е следствие на генетични и негетични взаимодействия между вируси, както и между вируси и клетки. Това явление трябва да бъде във фокуса на изследвания в световен мащаб,смята проф.Аргирова.

Коронавирусът няма потенциал да прерасне в пандемия, тъй като засегнатите са предимно в Китай, допуска вирусолог номер едно на България. По думите й ширещият се страх от разпространение на заразата е неоснователен. В подкрепа на това тя цитира актуални данни, според които извън епицентъра на епидемията Китай, в 24 други държави има също регистрирани в контакт с вируса хора. Но там общо 447 са диагностицирани и само двама пациенти са починали. Проблемът не е глобален, а локален, защото засегнат е предимно Китай. Влечуги и риби, с които местните се хранят, вероятно са преносители на този нов щам, поразил азиатската държава.

Епидемия от ХИВ в България

Все повече нови случаи регистрират здравните власти. По последни данни около 3200 са носители на коварния вирус у нас. От тях около 700 са развили СПИН заради отслабен имунитет. Най – засегнати са хората с хомосексуални наклонности. Терапията на един ХИВ-позитивен струва на държавата между 6000-8000 лева на година. Новостите във фармацията и навлизането на ефикасни медикаменти дават шанс за по-дълъг живот на болните.Въпреки това,нерядко те са принудени да се борят срещу дискриминацията. Предразсъдъци и страх владеят обществото ни щом стане дума за стигмата СПИН, споделя с болка проф.Аргирова.

Подкрепя оневиняването на българските медици в СПИН-аферата в Либия

Адвокатът на подсъдимите в Либия български медицински сестри Владимир Шейтанов е потърсил проф. Аргирова, убеден, че само учен като нея може да стои рамо до рамо с него в трудната битка за доказване на тяхната невинност. Въпреки липсата на систематизирана информация, експертизата в помощ на обвинените в заразяването на 393 либийски деца със СПИН, е била готова само за един месец и то на английски език. Според професорката в детската болница в Триполи е поддържана вътреболнична инфекция. Дошлите отвън заразени деца и майки са обект на заразяване и с други циркулиращи кръвнопреносими инфекции.

За тласъка на науката: Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта

Тази прелюбопитна история е описана в детайли в книгата „Псевдоним вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Аргирова. Но всъщност това е историята на СПИН в България. През 1985 година Радка Аргирова пренася от Западна Германия в дамската си чанта епруветка с вируса на СПИН. Заразените клетки отнася в лабораторията към Института по обща и сравнителна патология към БАН, където работи по онова време. Това е първият досег на научните среди у нас с непознатата смъртоносна инфекция. Но «будната» Държавна сигурност се намесва, за да изясни случая - започва разследване, следва и обвинение в шпионаж. Здравият разум все пак надделява и две години по-късно е създадена Националната лаборатория по СПИН, оглавява я проф. Аргирова до 1998 година. 

Това е само щрих от документалния разказ, който разкрива постижения и препятствия, белязали кариерата на единствения професор по проблемите на СПИН у нас. Автор е Юлия Пискулийска, дългогодишен журналист, поет и писател. Представянето на книгата в Стара Загора ще бъде на 1 април в музей “Литературна Стара Загора”.

Визитка:

Проф. Радка Аргирова, д.м.н. – вирусолог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с дългогодишен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретровирусите и онкогенните вируси. Основател и ръководител на първата лаборатория по СПИН в България. Председател на Българското дружество по медицинска вирусология (от 2001 г.). Член на Международното дружество за СПИН и на Европейската клинична асоциация по СПИН. Председател на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010 г.) Ползва английски, немски, френски и руски.Още от категорията

Засилването на имунитета е акцент в дейността на Аграрния факултет на Тракийски университет

С плодове, които съдържат витамини C и D и с екстракти от 6 вида билки работи през тази година Аграрният факултет на Тракийския университет Стара Загора във връзка с акцента на 2020 г. – функционалните храни за засилване на имунитета.   В..

публикувано на 26.10.20 в 15:14

Инсултът – водеща причина за смъртност в България

На 29 октомври се отбелязва Световният ден за борба с инсулта. Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е..

публикувано на 24.10.20 в 12:14

20 октомври е Международен ден за борба с болестта остеопороза

20 октомври е  Международен ден за борба с болестта остеопороза .  Все по-голям е броят на хората, които търсят в специализираните лекарски кабинети консултации и помощ по тези въпроси и за радост е все по-голям е броят на раннодиагностицираните..

публикувано на 20.10.20 в 14:16

Проф. д-р Обретенов: Лекарите помним трудните случаи

На официална церемония преди дни Районната колегия на Българския лекарски съюз връчи тазгодишните си награди на изявени лекари от Стара Загора и областта. Отличията се присъждат по повод 19 октомври –Ден на българския лекар и 119 години от създаването..

публикувано на 19.10.20 в 18:18

Острият коронарен синдром – животозастрашаващ

Острият коронарен синдром е част от острите форми на исхемична болест на сърцето. Той представлява сериозен здравословен проблем, защото на него се полагат голям дял от пациентите със сърдечно-съдови инвалидизиращи заболявания. Точната и бърза..

публикувано на 17.10.20 в 12:37

Връчват годишните лекарски награди тази вечер

На официална церемония тази вечер Районната колегия на Българския лекарски съюз ще раздаде годишните си награди на изявени лекари от Стара Загора и областта. Отличията се присъждат по повод 19 октомври –Ден на българския лекар и 119 години от..

публикувано на 15.10.20 в 16:47

50 % са с разширени вени

Половината от активното население между 20 и 50-годишна възраст страда от разширени вени. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ съдовият хирург д-р Христо Абрашев от УМБАЛ „Проф. д-р Киркович“. Той уточни, че..

публикувано на 10.10.20 в 13:04

Хвърляме очилата след 2-минутна операция

До 12 диоптъра късогледство могат да се коригират със съвременните рефрактивни лазери. Процедурите са напълно безопасни и имат амбулаторен характер. Лазерната корекция на зрението е подходяща при пациенти на възраст между 20 и 45 години, а самата..

публикувано на 03.10.20 в 12:46

Интернет платформа помага да разберем дали сме с фамилна хиперхолестеролемия

Федерация "Български пациентски форум" и Сдружение  "Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия“ – България създадоха платформата metrika.link, която помага на пациентите да разберат дали имат фамилна обремененост от висок холестерол. С помощта на..

публикувано на 30.09.20 в 16:06

Иновативен порт облекчава пациенти на диализа и химиотерапия

В отделението по съдова хирургия в болница „Тракия" имплантират централен венозен източник при онкологично болни и при пациенти на диализа, които се нуждаят от различни инфузии. Устройството е вид катетър, специално конструиран за онкоболни и за..

публикувано на 26.09.20 в 12:39