Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. д-р Радка Аргирова, национален консултант по вирусология

Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта

Коронавирусът – предизвикателство, за което светът не е готов

Еволюцията в природата не спира, а коронавирусът е пример как човечеството не е готово все още бързо да се противопостави на такива нововъзникващи инфекции. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора/БНР вирусологът проф.д-р Радка Аргирова. Най- рано след година научната общност ще разработи ваксина срещу заразата, която е следствие на генетични и негетични взаимодействия между вируси, както и между вируси и клетки. Това явление трябва да бъде във фокуса на изследвания в световен мащаб,смята проф.Аргирова.

Коронавирусът няма потенциал да прерасне в пандемия, тъй като засегнатите са предимно в Китай, допуска вирусолог номер едно на България. По думите й ширещият се страх от разпространение на заразата е неоснователен. В подкрепа на това тя цитира актуални данни, според които извън епицентъра на епидемията Китай, в 24 други държави има също регистрирани в контакт с вируса хора. Но там общо 447 са диагностицирани и само двама пациенти са починали. Проблемът не е глобален, а локален, защото засегнат е предимно Китай. Влечуги и риби, с които местните се хранят, вероятно са преносители на този нов щам, поразил азиатската държава.

Епидемия от ХИВ в България

Все повече нови случаи регистрират здравните власти. По последни данни около 3200 са носители на коварния вирус у нас. От тях около 700 са развили СПИН заради отслабен имунитет. Най – засегнати са хората с хомосексуални наклонности. Терапията на един ХИВ-позитивен струва на държавата между 6000-8000 лева на година. Новостите във фармацията и навлизането на ефикасни медикаменти дават шанс за по-дълъг живот на болните.Въпреки това,нерядко те са принудени да се борят срещу дискриминацията. Предразсъдъци и страх владеят обществото ни щом стане дума за стигмата СПИН, споделя с болка проф.Аргирова.

Подкрепя оневиняването на българските медици в СПИН-аферата в Либия

Адвокатът на подсъдимите в Либия български медицински сестри Владимир Шейтанов е потърсил проф. Аргирова, убеден, че само учен като нея може да стои рамо до рамо с него в трудната битка за доказване на тяхната невинност. Въпреки липсата на систематизирана информация, експертизата в помощ на обвинените в заразяването на 393 либийски деца със СПИН, е била готова само за един месец и то на английски език. Според професорката в детската болница в Триполи е поддържана вътреболнична инфекция. Дошлите отвън заразени деца и майки са обект на заразяване и с други циркулиращи кръвнопреносими инфекции.

За тласъка на науката: Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта

Тази прелюбопитна история е описана в детайли в книгата „Псевдоним вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Аргирова. Но всъщност това е историята на СПИН в България. През 1985 година Радка Аргирова пренася от Западна Германия в дамската си чанта епруветка с вируса на СПИН. Заразените клетки отнася в лабораторията към Института по обща и сравнителна патология към БАН, където работи по онова време. Това е първият досег на научните среди у нас с непознатата смъртоносна инфекция. Но «будната» Държавна сигурност се намесва, за да изясни случая - започва разследване, следва и обвинение в шпионаж. Здравият разум все пак надделява и две години по-късно е създадена Националната лаборатория по СПИН, оглавява я проф. Аргирова до 1998 година. 

Това е само щрих от документалния разказ, който разкрива постижения и препятствия, белязали кариерата на единствения професор по проблемите на СПИН у нас. Автор е Юлия Пискулийска, дългогодишен журналист, поет и писател. Представянето на книгата в Стара Загора ще бъде на 1 април в музей “Литературна Стара Загора”.

Визитка:

Проф. Радка Аргирова, д.м.н. – вирусолог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с дългогодишен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретровирусите и онкогенните вируси. Основател и ръководител на първата лаборатория по СПИН в България. Председател на Българското дружество по медицинска вирусология (от 2001 г.). Член на Международното дружество за СПИН и на Европейската клинична асоциация по СПИН. Председател на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010 г.) Ползва английски, немски, френски и руски.Още от категорията

Ракът на устната кухина е лечим

Ракът на устната кухина e злокачествен процес, който може да се появи навсякъде в устата - на повърхността на  езика , по устните, от вътрешната страна на бузата, на венците, на покрива и пода на устата, на сливиците и в слюнчените жлези...

публикувано на 17.04.21 в 12:51

3 милиона медитираха заедно онлайн

Около 3 милиона души се включиха в най-голямата виртуална конференция за бъдещето на света в контекста на пандемията. Те взеха участие и в обща медитация с известния духовен учител Свами Джотирмая. Това съобщи в здравното предаване на радио..

публикувано на 09.04.21 в 19:15

Кранио-сакрална терапия – холистичен подход при зъболечението

Кранио-сакралната терапия (КСТ) е неинвазивна , но  същевременно мощна форма на лечение, която подобрява функцията на  централната нервна система и поддържа естествения капацитет на  организма за самовъзстановяване, регулация и самолечение , сподели..

публикувано на 07.04.21 в 07:08

Борим пандемията до края на годината

Ваксинирането срещу коронавирусната инфекция в страната се движи с много бавен темп и е на незадоволително ниво. Това коментира в ефира на радио Стара Загора председателят на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Генка Пейчева. В..

публикувано на 03.04.21 в 12:45

Чаша силно кафе половин час преди треноривка ускорява изгарянето на мазнините

Учени установиха, че консумацията на кофеин - приблизително една чаша силно кафе, половин час преди аеробна тренировка значително ускоряване изгарянето на мазнините, съобщи електронното издание "МедикалЕкспрес", цитирано от БТА Изследването на специалисти..

публикувано на 27.03.21 в 13:53

Ковид-19 може да причини косопад

Съществуват различни кожни прояви вследствие на Ковид-19. Пациенти, преболедували коронавирусна инфекция, се оплакват от косопад и търсят помощта ни. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ дерматологът..

публикувано на 27.03.21 в 12:55

Вода с лимон и гимнастика за бърза адаптация към часовата смяна

Тази сутрин в 3 часа преминахме  към лятното часово време. Местенето на стрелките в Европа се прилага от 1976 г. по предложение на Франция. Но във Великобритания тази практика е въведена от 1908 г. Смяната на времето у нас започва от 1979 г...

публикувано на 28.03.21 в 08:05

Проф. Манолова: Рискът от усложнения след преболедуван Ковид-19 е много по-голям, отколкото от евентуални нежелани реакции след ваксинация

Притеснението на хората по повод на  бързото създаване на ваксините срещу Ковид-19 е неоснователно , каза за Радио Стара Загора проф. Манолова, имунолог и преподавател в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора.  Платформите..

публикувано на 25.03.21 в 12:23
Проф.Лилия Пекова

От началото на пандемията 20 деца са се лекували от коронавирус в УМБАЛ "Киркович" в Стара Загора

30 пациенти с COVID -19  в момента се лекуват в клиниката по "Инфекциозни болести" в УМБАЛ „ Киркович“ в Стара Загора. Трима от тях са в  тежко състояние , това  съобщи за Радио Стара Загора проф. Лилия Пекова, началник на клиниката по „Инфекциозни..

публикувано на 22.03.21 в 16:52

40 души се разболяват от туберкулоза годишно в областта

40 човека се разболяват всяка година от туберкулоза в област Стара Загора и започват терапия в Специализираната белодробната болница. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипоркрат“ управителят на лечебното..

публикувано на 20.03.21 в 12:29