Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първият дипломат на САЩ в България беше в Хасково по покана на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“

Поканиха Херо Мустафа на „Китна Тракия пее и танцува“

Кметът на Хасково Станислав Дечев посрещна днес посланикът на САЩ в България Нейно превъзходителство Херо Мустафа. Американският първи дипломат заяви, че е очарована от Хасково и с удоволствие ще посети отново града. Станислав Дечев покани Нейно превъзходителство на Събора за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“.

„За мен ще бъде чест да ни гостувате тогава, за да се насладите на автентичния български фолклор, на уникалните традиции, които сме съхранили и на старите занаяти, които още пазят нашите майстори. Това е една от емблемите на Хасково, която е част от културното наследство на града ни“, подчерта Станислав Дечев.

Посланик Херо Мустафа влезе в кметския кабинет, придружавана от ученичката от Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров“ Нели Генова. Момичето е лауреат на конкурс по програмата „Посланик за един ден“ . Нели мечтае да бъде дипломат, а срещите й с Херо Мустафа я мотивират да осъществи мечтата си. Нели Генова попита кмета Станислав Дечев кое е най-сериозното му професионално постижение до момента. Кметът бе категоричен, че най-големият му успех е работата му с младите хора. „И като областен управител, и сега като кмет, аз работя с младите хора, защото Вие имате уникални и модерни идеи. Това е най-ценното, което всеки от нас трябва да взаимства от младите хора“, обясни Станислав Дечев. На въпроса на Нели с коя дума биха описали Хасково, кметът отговори - красив, а Херо Мустафа - уникален.

Градоначалникът благодари на Нейно превъзходителство за помощта на Европейското командване на американската армия за Хасково. Благодарение на тази помощ две детски градини в Хасково са ремонтирани и обновени. Кметът подчерта, че в момента усилията му са насочени към стимулиране и привличане на инвестиции. „Това е една от стъпките, които ще направя, за да задържа младите хора в Хасково, а защо не и да привлека семейства от други градове, които да изберат Хасково за свой дом и място на професионална реализация“, обясни Станислав Дечев.

Херо Мустафа подари на Станислав Дечев подаръци с лични послания. Нейно превъзходителство получи от кмета на Хасково кристална статуетка на Света Богородица.

Преди да отпътува от Хасково посланик Херо Мустафа бе изненадана от срещата си със семейството на Нели Генова. Родителите на момичето благодариха на американския дипломат за високата оценка, която дава на детето им. Най-трогнати от срещата бяха бабата и дядото на ученичката, пред които Херо Мустафа сподели, че имат чудесна внучка.

Първият дипломат на САЩ в България беше в Хасково по покана на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“.


Още от категорията

Приеха пети пациент в Старозагорската болница с ковид инфекция

Регистриран е пети случай на болен с коронавирусно заболяване в областта. Пациентът е приет днес със симптоми на ковид инфекция в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“- Стара Загора, съобщи директорът на болницата проф. Йовчо..

публикувано на 04.04.20 в 18:31

Изцяло завършен е първият етап от газифицирането на ямболското село Кабиле

Изцяло завършен е първият етап от газифицирането на ямболското село Кабиле. Изграждането на мрежата се осъществява по подземен способ, с минимално разкопаване на улиците , информира кореспондентът ни в Ямбол Даниела Костова. В селото са..

публикувано на 04.04.20 в 14:08

Успешно преминаха първите онлайн предварителни кандидатстудентски изпити в Тракийски университет

Успешно преминаха първите онлайн предварителни кандидатстудентски изпити и тестове в Тракийски университет-Стара Загора. Непосредствено преди началото на всеки изпит, ректорът на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков се включи във..

публикувано на 04.04.20 в 13:16

Над 1 700 заявления за регистрация в селата от община Тунджа

Продължава да расте броят на  желаещите да променят адресната си регистрация отчитат в 44-те села на община Тунджа. Вече са приети над 1700 заявления , информира кореспондентът ни Даниела Костова. След въвеждането на пропускателния режим и..

публикувано на 04.04.20 в 13:10

Близо 340 легла в областта са определени за прием на пациенти с ковид инфекция

Със заповед на министъра на здравеопазването в област Стара Загора са определени 8 лечебни заведения за болнична медицинска помощ, в които трябва да бъдат открити структури за лечение и наблюдение на неусложнени пациенти с ковид инфекция. На тяхна..

публикувано на 03.04.20 в 18:31

Кампания за събиране на средства за крайно нуждаещите се стартира в Стара Загора

Община Стара Загора и сдружение „Брат за брата“ организират благотворителна кампания за събиране на пари за нуждаещите се хора, пострадали от  икономическите последствия на пандемията от коронавирус. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров...

публикувано на 03.04.20 в 14:07

Онлайн измамници използват темата за коронавируса за злоупотреби с данни

Интернет престъпниците също се активизираха и използват темата за COVID-19 за онлайн злоупотреби. Бъдете внимателни с имейлите, които ви призовават да направите дарения за борба с коронавируса, тематичните приложения от Гугъл Плей Стор, които..

публикувано на 03.04.20 в 14:05

Кампанията "Заедно можем повече" ще се провежда онлайн

За първи път тази година гражданско сдружение „Алтернатива 55“ ще проведе само онлайн традиционната си кампания „Заедно можем повече“. Тя се организира вече 11 години в Стара Загора в периода 20 март-20 април и е в подкрепа на децата с аутистичен..

публикувано на 03.04.20 в 12:34

Увеличават се безработните в Старозагорско заради COVID-19

От въвеждането на извънредно положение новорегистрираните безработни в област Стара Загора са общо 745. Общата бройка от началото на годината до момента достига 2620 души. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Любен Георгиев, директор на Бюрото..

публикувано на 03.04.20 в 12:34

Катастрофа с двама загинали затвори АМ "Марица" между Симеоновград и Харманли

Двама души са загинали и 6-ма са ранени при тежката верижна катастрофа между 22 ТИР-а и автомобили, която затвори автомагистрала "Марица" край Харманли. От болницата в Хасково съобщават, че състоянието на пострадалите е стабилно. Всички ранени са без..

публикувано на 03.04.20 в 12:12