Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 професионални паралелки предвижда новият план-прием за осмокласници в Ямболска област

Снимка: Радио Видин

Комисията по заетост към Областен съвет за развитие съгласува и прие изготвеното предложение за държавния план-прием на област Ямбол за 2020/2021 година.  В хода на заседанието, Регионално управление на образованието – Ямбол представи данни за държавния план–прием в VIII клас по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии, в средните училища на областно ниво за учебната 2020/2021 година.  В предложението са засегнати ключови фактори, като броя на завършващите ученици и стратегиите за развитие на професионалното образование. За област Ямбол максималният допустим брой паралелки в 8 клас е 46 с 1170 ученици, като 30 от тях са професионални паралелки. 

Учениците в STEM паралелки се предвижда да са 741. В област Ямбол ще бъдат разкрити 6 нови специалности, от които пет са STEM. Две са защитените специалности, една от които нова за областта, това е „Пчеларство и бубарство“ в ПГЗ „Христо Ботев“ Ямбол. Приоритетните за пазара на труда специалности, които ще се реализират са 11. В три професионални гимназии в област Ямбол ще има дуална система на обучение. В Математическа гимназия се запазват 2 паралелки на обучение 5 клас. Представителите на общините, на работодателските организации подкрепиха така направеното предложение за специалности и новите предложения, като изразиха мнението, че проблемът вече не е какви са паралелките и специалностите, а това, че младите хора не са мотивирани да учат и работят, и това е посоката, в която трябва да се работи и търсят решения. Мнението си изрази и областният управител Димитър Иванов, който подкрепи предложения план-прием, макар и с резерви и поиска от институциите отговарящи в областта за образованието по-строг контрол не само по привличане и задържане на учениците в училище, а и в процеса на обучение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

с. Дълбоки,
снимка: Христина Янкова

Огнеборци гасят два пожара край Стара Загора

Пожарите са избухнали почти едновременно между 13:45 и 14:30 часа.  Огънят се разпространява на голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица , съобщават от пожарната.  На място работят три екипа, подпомогнати от горски служители. Изпратена е..

публикувано на 26.08.24 в 15:59
прохода

Спират за час движението през Шипка

От 17 ч. до 18 ч. днес​ временно се ограничава движението по път I-5 Проход ,,Шипка'' - Казанлък поради провеждането на кръг от Международната колоездачна обиколка на България, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът е..

публикувано на 26.08.24 в 14:52

Пострадалият машинист е получил обгазяване докато гаси запаленият локомотив край Чирпан

Пострадалият машинист, който участва в гасенето на запалилият се снощи край Чирпан локомотив на влака от Варна –Пловдив вече е изписан от болницата в Стара Загора. Той е приет с обгазяване, но е отказал да остане за наблюдение в болничното..

публикувано на 26.08.24 в 14:44

Град Гълъбово става на 55 години

Днес Гълъбово чества 55 години от обявяването за град. Официалното откриване на празниците  е от 11 часа пред сградата на Общината. Но по традиция празничната програма ще продължи с разнообразни събития до края на седмицата. Това каза за Радио Стара..

публикувано на 26.08.24 в 14:42
с. Дълбоки,
снимка: Христина Янкова

Два пожара край Стара Загора гасят огнеборците

Пожарите са избухнали почти едновременно между 13:45 и 14:30 часа.  Огънят се разпространява на голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица , съобщават от пожарната.  На място работят три екипа, подпомогнати от горски служители. Изпратена е..

публикувано на 26.08.24 в 14:39

Жена е загинала при пожар в къща в село Партизанин

64-годишна жена загина при пожар в къща в село Партизанин, община Братя Даскалови. Сигнал за инцидента е подаден в неделя малко преди 18 часа в районното управление на полицията в Чирпан, информират от пресцентъра на областната дирекция на МВР...

публикувано на 26.08.24 в 12:44

Вторият етап от колоездачната обиколка на България финишира в Казанлък

Вторият етап от 71-та Международна колоездачна обиколка на България се провежда днес, като старта ще бъде даден в Троян в 14,30, а колоната финишира в Казанлък.  Движението ще бъде ограничено в няколко населени места, съобщиха от Агенция пътна..

публикувано на 26.08.24 в 12:07

Президентът ще подпише указ за назначаването на правителство

Предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 27 октомври. Утре второто служебно правителство на Димитър Главчев ще се закълне пред Парламента. Това обяви президентът Румен Радев след като одобри представения състав на служебния кабинет обяви, че ще..

публикувано на 26.08.24 в 11:05

В Стара Загора организират безплатната инициатива „Неразказани истории по правите улици"

На 28 август, от 11.00 часа е последната възможност за това лято малчуганите да станат част от  безплатния тур „Стара Загора и нейните талисмани" .   Разходката е част от безплатната инициатива на Община Стара Загора „Неразказани истории по..

публикувано на 26.08.24 в 10:15

Забраниха загражденията около езерото на Старозагорските бани

Временна забрана за ограждане на всички поземлени имоти около езерото, което се намира в Старозагорските бани, гласуваха днес общинските съветници на извънредна сесия с две точки в дневния ред.  Забраната беше гласувана с 34 гласа „За“ и 4..

публикувано на 26.08.24 в 10:11