Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитект Дора Иванова: Най-известната българска сграда по света- Паметникът на връх Бузлуджа ще бъде възроден!

Паметникът на връх Бузлуджа спечели наградата на публиката за Архитектурна сграда на 2019 година на WhATA Awards, годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Наградите се връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектура. Публиката избира победителите с онлайн гласуване. В гласуването на публиката Паметникът на връх Бузлуджа събра 835 гласа (43.38%), съобщи за Радио Стара Загора архитект Дора Иванова, председател на фондация „Проект Бузлуджа“, която от 6 години работи за каузата за възстановяване на монумента.

В момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се иска да е някоя от тях, но не е. За добро или за лошо, най-известната българска сграда в света е полуразрушеният Дом-паметник на БКП на старопланинския връх Бузлуджа, който до момента е най-успешният експорт на българска архитектура въобще., смята архитект Иванова.

Факт е, че през последните десет години световните медии преоткриха архитектурата на бившия Източен блок. Истории и снимки на съветски санаториуми и автобусни спирки, на грузински административни сгради, югославски мемориали и хърватски курорти циркулират в сборници, музикални клипове, реклами, модни ревюта и романи, в научнофантастични филми и, разбира се, в социалните мрежи като завършени естетически обекти, напълно извадени от контекста си. Така неусетно и малко изненадващо за самите нас – източноевропейците, сградите на късния социализъм се превърнаха в поп-културен феномен.

 Бузлуджа получава грант от Фондация “Гети”

Затова и логично дойде новината в края на юли 2019, че американската фондация “Гети”, която от години отделя сериозни средства за проекти за консервация и реставрация на емблематични образци на модернизма в цял свят, е избрала именно Бузлуджа като първия български обект, на който да бъде отпуснат грант от 185 000 долара в рамките на програмата “Keeping It Modern”. Получател на гранта е ICOMOS Германия, който направи международен екип, за да се занимава с нашата Бузлуджа.

Интересът към паметникът е изключително голям не само от туристи от цял свят, но и от експерти и културни организации по архитектура и опазване на културното богатство. Важно е да се отбележи, че вече имаме и реално извървян пъти постигнати резултати, сподели арх. Иванова. Направено е пълно проучване на сградата и има резултати за техническото и състояние. Зад този проект стои голям екип от български и международни експерти. Партньори по проекта са Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места ICOMOS, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Техническият университет в Мюнхен, Германия и Фондация „Проект Бузлуджа“. След проучването на сградата следващите стъпки е да се посочат спешните мерки за опазването на сградата, да се спрат разрушителните процеси и как това да се случи, за да се запази ценността на сградата. Ще бъде изготвен и цялостен бизнес план, как би могло да се опази сградата. Досега е направено 3D-лазерно сканиране на сградата, събрана е информация от 7 000 000 точки, всеки сантиметър на сградата е измерен и документиран. На тази база е изработен триизмерен модел, който ще бъде използван за създаване на чертежи, на планове и разрези на сградата от всяка една нейна точка. В бъдеще ще бъдат използвани и принт технологиите, изключително иновативни, позволяващи на всички специалности да работят в единен триизмерен модел. Конструктивното обследване на сградата, направено от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, с ръководител проф. Богомил Петров, дава експертното заключение, че носимоспособността на основната конструкция не е особено засегната. Това ще рече, че сградата може да бъде опазена. Архитект Дора Иванова е обнадеждена, че с приключване на този проект, с пълната информация за обследване на сградата, пътищата и възможностите за финансиране ще са много по–реалистични. Цялото интервю на Диана Абрашева с арх. Дора Иванова в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обич и песен" отново в Стара Загора

За трето поредно лято популярни български изпълнители ще гостуват в Стара Загора с концерт от националното турне “Обич и песен 2024“. "Много приятен звезден букет от любими музиканти ще радва публиката и във вашия град. Трудно се организира подобно..

публикувано на 12.07.24 в 13:18

Старозагорският куклен театър търси стари шапки, стенни часовници и куфари

За нуждите на 13-тата Творческа лаборатория „Без корени“, която започва на 21 юли,Старозагорският куклен театър се обръща към своята публика за помощ.  В името на експеримента с различни материали, ще са необходими стари: шапки – тип бомбе,..

публикувано на 09.07.24 в 15:36
Димо Генов в Галерия

Художникът Димо Генов: Творейки правим автопортрет на живота си

Днес рожден ден празнува Димо Генов, един от най-харизматичните художници на Стара Загора. За по-младите си колеги той е не само любим учител, а вдъхновяващ пример за пословично трудолюбие и отдаденост към изкуството. Помня, че едно от първите ми..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50