Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Архитект Дора Иванова: Най-известната българска сграда по света- Паметникът на връх Бузлуджа ще бъде възроден!

Паметникът на връх Бузлуджа спечели наградата на публиката за Архитектурна сграда на 2019 година на WhATA Awards, годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Наградите се връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектура. Публиката избира победителите с онлайн гласуване. В гласуването на публиката Паметникът на връх Бузлуджа събра 835 гласа (43.38%), съобщи за Радио Стара Загора архитект Дора Иванова, председател на фондация „Проект Бузлуджа“, която от 6 години работи за каузата за възстановяване на монумента.

В момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се иска да е някоя от тях, но не е. За добро или за лошо, най-известната българска сграда в света е полуразрушеният Дом-паметник на БКП на старопланинския връх Бузлуджа, който до момента е най-успешният експорт на българска архитектура въобще., смята архитект Иванова.

Факт е, че през последните десет години световните медии преоткриха архитектурата на бившия Източен блок. Истории и снимки на съветски санаториуми и автобусни спирки, на грузински административни сгради, югославски мемориали и хърватски курорти циркулират в сборници, музикални клипове, реклами, модни ревюта и романи, в научнофантастични филми и, разбира се, в социалните мрежи като завършени естетически обекти, напълно извадени от контекста си. Така неусетно и малко изненадващо за самите нас – източноевропейците, сградите на късния социализъм се превърнаха в поп-културен феномен.

 Бузлуджа получава грант от Фондация “Гети”

Затова и логично дойде новината в края на юли 2019, че американската фондация “Гети”, която от години отделя сериозни средства за проекти за консервация и реставрация на емблематични образци на модернизма в цял свят, е избрала именно Бузлуджа като първия български обект, на който да бъде отпуснат грант от 185 000 долара в рамките на програмата “Keeping It Modern”. Получател на гранта е ICOMOS Германия, който направи международен екип, за да се занимава с нашата Бузлуджа.

Интересът към паметникът е изключително голям не само от туристи от цял свят, но и от експерти и културни организации по архитектура и опазване на културното богатство. Важно е да се отбележи, че вече имаме и реално извървян пъти постигнати резултати, сподели арх. Иванова. Направено е пълно проучване на сградата и има резултати за техническото и състояние. Зад този проект стои голям екип от български и международни експерти. Партньори по проекта са Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места ICOMOS, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Техническият университет в Мюнхен, Германия и Фондация „Проект Бузлуджа“. След проучването на сградата следващите стъпки е да се посочат спешните мерки за опазването на сградата, да се спрат разрушителните процеси и как това да се случи, за да се запази ценността на сградата. Ще бъде изготвен и цялостен бизнес план, как би могло да се опази сградата. Досега е направено 3D-лазерно сканиране на сградата, събрана е информация от 7 000 000 точки, всеки сантиметър на сградата е измерен и документиран. На тази база е изработен триизмерен модел, който ще бъде използван за създаване на чертежи, на планове и разрези на сградата от всяка една нейна точка. В бъдеще ще бъдат използвани и принт технологиите, изключително иновативни, позволяващи на всички специалности да работят в единен триизмерен модел. Конструктивното обследване на сградата, направено от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, с ръководител проф. Богомил Петров, дава експертното заключение, че носимоспособността на основната конструкция не е особено засегната. Това ще рече, че сградата може да бъде опазена. Архитект Дора Иванова е обнадеждена, че с приключване на този проект, с пълната информация за обследване на сградата, пътищата и възможностите за финансиране ще са много по–реалистични. Цялото интервю на Диана Абрашева с арх. Дора Иванова в прикачения звуков файл:Още от категорията

Онлайн конкурс „Пролетта дойде, пролетта победи!“ събира най-добрата рисунка, есе или стихотворение

Детският и младежки център в Димитровград организират първия онлайн конкурс за рисунка, есе или стихотворение на тема „Пролетта дойде, пролетта победи!“  В него могат да се включат всички деца и ученици от 3- 18 годишна възраст, публикували творбите..

публикувано на 30.03.20 в 09:15

Детската ясла в Нова Загора отваря врати виртуално

Постоянна Детска Ясла в Нова Загора отваря врати за своите възпитаници от понеделник 30.03 от 9:30 до 10:30 часа, но чрез виртуална забавачница , съобщават от детското заведение.  Децата и родителите ще могат да се включват в конферентна връзка с..

публикувано на 28.03.20 в 13:59

Вече са 30 студентите-доброволци от Тракийски университет готови да се включат в борбата с COVID-19

Вече са 30 студентите-медици от Тракийски университет, които са изявили готовност да се включат в борбата с COVID-19 като доброволци, а трима вече помагат в инфекциозното отделение към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 27.03.20 в 11:47

Театърът е училище за нацията

На 27-и март светът отбелязва магията на театъра. Датата е избрана  през 1961 година на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година.  Първият..

публикувано на 27.03.20 в 06:05
Момчил Цонев

Момчил Цонев ни кани да разказваме истории

Националният исторически сайт “Сторник” Stornik.org кани музеите в цялата страна да популяризират безвъзмездно любопитни истории и артефакти от своите архиви в дните на извънредното положение у нас, за да не губят връзката с посетителите си. Заради..

публикувано на 27.03.20 в 09:50

"За теб" е песен за перфектната жена

Над 55 000 гледания в ютюб само за 20 дни събра вторият авторски сингъл на Борис Илиев. Песента „За теб“ беше промотирана в интернет на 6 март, но за жалост заради пандемията и извънредното положение остана без официална премиера.   Музиката на..

публикувано на 26.03.20 в 13:45

Христо Илиев: Имайте милост към себе си!

Христо Илиев е художник и скулптор. Той е и и зключително популярен и уважаван йога учител. Изнася беседи, участва в семинари и провежда практически занимания в Добрич и в цяла България. Автор е на няколко книги -  „Фрагменти от цялото”, „Затворът“,..

публикувано на 25.03.20 в 15:02

В очакване на по-добри дни Пепи Жекова компенсира социалния живот с творчество

Тя е на 40 години. В очакване на своето второ дете. По думите й, във времето на социално дистанциране Вселената всъщност ни дава урок да намерим път към себе си и да намерим път един към друг. Твърдение, в което Пепа Жекова се убеждава всеки..

публикувано на 25.03.20 в 16:45

Михаил Вешим: Нарисувайте усмивки върху предпазните маски

Лекарите твърдят, че наложената социална изолация предпазва от разпространението на COVID- 19, психолозите и психиатрите допълват, че бавно и сигурно, тази изолираност ни хваща в капаните на отчуждението и депресията, а хумористите, избраниците на..

публикувано на 25.03.20 в 12:40

На Благовещение се сади цвете

Според народните вярвания  засадените на Благовещение цветя растат особено ароматни и красиви. Това е така, защото, когато пред  Дева Мария се явил архангел Гавраил с благата вест, че тя ще зачене от Светия Дух, той носел  бяло цвете...

публикувано на 25.03.20 в 06:55