Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още в София не са изпратени проби за изследване за коронавирус на завърналите се в Сливен от Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още в София не са изпратени проби за изследване за коронавирус на завърнали се в Сливен от Китай. Това каза пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Неизпращането на проби за изследване може да се направи "само от хора, които искат да изживеят звездния си миг, да има някаква паника и вдигат само шум", добави той.

Жената, пристигнала от Италия в Пловдив, няма коронавирус, подчерта проф. Кантарджиев.

Всяка дългопротичаща вирусна инфекция намалява имунитета, което води до податливост на организма към различни инфекции. По думите му няма научни доказателства засега, че боледували от новия коронавирус отново са заразени с него. Има официални данни от Китай, че хора, преболедували коронавируса и оздравели, в кръвта си имат антитела, помагащи на нови болни да оздравеят бързо. Това е серотерапия, поясни той.

Към края на седмицата се очаква сто термокамери да бъдат разположени на всички гранични пунктове в страната; към момента у нас няма данни за заразени с коронавирус, потвърди началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски, който е и председател на националния кризисен щаб. Изработени са брошури за чужденци, влизащи в страната за мерки против разпространението на инфекцията, както и към кого да се обърнат за помощ, добави той. По думите му чуждите граждани, както и тези, които нямат личен лекар, могат да потърсят помощ в регионалната здравна инспекция.

Телефонът, открит в Министерството на здравеопазването за въпроси, свързани с коронавируса, ще работи денонощно.

През последното денонощие 35 хиляди души са преминали през граничните пунктове на странати ни, 12 500 са автомобилите, преминали през сухоземните граници. Всички летища се контролират с термокамери, увери ген.Мутафчийски.

Ген.Мутафчийски отново обясни, че изследване при липса на симптоми не е необходимо и то би дало фалшив резултат. Той отправи апел към пристигащите в страната да не отказват медицинско наблюдение или оставането под карантина. Ако някой откаже, ще бъде конвоиран до лечебно заведение, увери ген.Мутафчийски. В болница "Пирогов" също има резервни легла, ако се наложи хоспитализиране на пациенти.

Обществените прояви към момента не са забранени, силно непрепоръчителни са пътуванията към места с данни за разпространението на коронавирус, каза още той.

За 3 март са отменени военните мероприятия на закрито.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Не се стигна до вот за оставката на председателя на общинския съвет в Стара Загора

Предложената от съветниците на „Възраждане“ декларация за запазване престижа на институцията с призив за оставката на председателя на местния парламент Ивета Лазарова от групата на „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ стана повод за три часови дебати още..

публикувано на 25.04.24 в 12:02
медали

За трети път ще излъчат математическите звезди на Стара Загора

Старозагорски математически таланти ще бъдат наградени в навечерието на 24 май. Инициатори за трети път са фондация „Математика без граници“ и бивши ученици от Средношколския център по математика и информатика в Стара Загора и елитни..

публикувано на 25.04.24 в 11:46
Снимка: община Хасково

Млади поети, участници в конкурса „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана

Младите творци, участници в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана.  Алея „Южна пролет“ беше възстановена по повод 50-тата годишнина на Литературни дни „Южна пролет“. Тогава там бяха засадени 50 кедъра...

публикувано на 25.04.24 в 11:29
Росен Желязков

Депутатите освободиха Росен Желязков като председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с..

публикувано на 25.04.24 в 11:26
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Представители на европейски държави са изявили желание да се запознаят с организацията на "Празника на розата"

Двадесет представители на 7 европейски страни са изявили желание да посетят град Казанлък, за да се запознаят с безценния опит на Общинското ръководство по организирането на “Празник на розата“, информират от община Казанлък. Делегатите са част от..

публикувано на 25.04.24 в 09:17

Енергетици и миньори на протест с искане за отлагане на либерализацията на пазара на ток

На протестен митинг в столицата излизат днес енергетици и миньори от комплекса, „Марица изток“, "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", както и "Топлофикация-Перник" . Протестът организиран от синдикатите е с искане за отлагане на либерализирането пазара на..

публикувано на 25.04.24 в 05:45

Иван Ланджев запали огъня на литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Литературни дни „Южна пролет“  бяха официално открити в Хасково преди минути с традиционното запалване на огъня на националния конкурс за дебютна литература пред театър „Иван Димов“.Тази година честта да го направи получи Иван Ланджев, който е и сред..

публикувано на 24.04.24 в 18:51

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаите на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Двата случая нямат връзка помежду си. Децата са с непълен имунизационен статус, каза д-р Иванова...

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Община Стара Загора и РИМ готвят нов фестивал през май

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Той  ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло,..

публикувано на 24.04.24 в 17:01

"Бебемания" в Стара Загора

На 26 и 27 април покритият пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ ще бъде домакин на изложението „Бебемания“, чийто организатор за поредна година е Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ).Своите продукти ще изложат 46 фирми,..

публикувано на 24.04.24 в 16:54