Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравният икономист Аркади Шарков

Има нормативна уредба, която гарантира болнични при карантина

Аркади Шарков
Снимка: БНР

Има нормативна уредба, която дава право на социално осигурените български граждани да могат да ползват болнични в случаи на карантина. Разписано е достатъчно ясно в Кодекса за социално осигуряване, както и в наредбата за временна нетрудоспособност. Това каза за Радио Стара Загора здравният икономист Аркади Шарков.

Той коментира също, че отказите на някои лични лекари да издават болнични, заради наредбата за борба със заразните заболявания, в която коронавирусът Covid-19, не е посочен като причина, трябва да се уважи и законодателят максимално бързо да реши въпроса.

Не съществува доброволна карантина, тя е с цел превенция на разрастване на определен тип заболявания. Тя е част от общественото здраве и от целия процес, който държавата осигурява за сигурността на другите граждани“, коментира здравният икономист.

Въпросът как ще се докаже дали наистина гражданин е бил в зона, засегната от вируса, за да получат болничен лист той коментира, че би било трудно и почти невъзможно да се проследят всички граждани. Но и в момента завръщащите се в страната попълват анкетни листове, а списъкът с пътувалите в засегнати зони се предава в здравните инспекции.

Проблемът трябва бързо да бъде решен, за да се избегне и паника, защото при т.нар. доброволен отпуск много хора ще изберат да ходят на работа пред възможността да си стои вкъщи, като трябва да ползват платения си отпуск. А така ще застраши своите колеги“, каза Шарков.  По думите му проблемът със самата карантина идва по- скоро с поведението на самите граждани и дисциплината им, и доколко ще е сигурно, че 14 дни ще си останат вкъщи при нужда.

Върху това трябва да наблегнат властите и да информират гражданите, че всеки трябва да бъде отговорен към себе си и околните, за да не създава рискове за разпространени на вируса“, каза здравният икономист.

Според него неминуемо коронавирусът ще нанесе икономически щети в страната, както вече се случва и в света, понеже и наши заводи работят с китайски части. Но към момента не се забелязват щети вследствие на отсъствие на граждани от работа. 

Още от категорията

Отмениха вечерния час в Старозагорско

Вечерният час, въведен в Старозагорска област със заповеди на директора на РЗИ и областния управител, беше отменен. Първа заповедта си за отмяна разпространи Гергана Микова, а не след дълго и директорът на здравната инспекция д-р Станимир Станков съобщи за..

публикувано на 06.04.20 в 20:48

39 са вече излекуваните пациенти от COVID-19 в България

Излекуваните и изписани от лечебни заведения пациенти с COVID-19 са вече 39, стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 10 са новите случаи на COVID-19. Така регистрираните случаи на новия коронавирус у нас са 541. Броят на..

публикувано на 06.04.20 в 17:14

Състоянието на пациентите с Covid-19, настанени в МБАЛ Сливен, остава задоволително

Задоволително остава състоянието на осемте пациенти с коронавирус, приети за лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Данните са от Националната информационната система на Министерството на здравеопазването, които бяха..

публикувано на 06.04.20 в 16:05

Язовир "Ивайловград" достигна кота на преливане

Яз. „Ивайловград“ достигна кота на преливане, но няма опасност за населението и обработваемите площи край него. Турбините на Водноелектрическата централа на язовира изхвърлят по 270 куб. м . вода в секунда . Яз. „Студен кладенец“  е под контрол -..

публикувано на 06.04.20 в 15:59

Трикратно увеличение на регистрираните безработни в Ямбол

Близо три пъти се е увеличил броят на регистрираните безработни в Бюрото по труда в Ямбол.  В първия работен ден пред Бюрото по труда чакат около 20 души. Освободените са главно от сферата на туризма, мебелното производство, козметика и фризьорство...

публикувано на 06.04.20 в 15:53

Млад учител от Хасково помага на бедни и семейства без работа

Млад учител от Хасково от днес помага на бедни и на семейства, останали без работа заради кризата. Росица Хинкова и екип от съмишленици откри пункт за събиране на храни от първа необходимост, които ще бъдат раздавани на нуждаещи се. Днес пакети с..

публикувано на 06.04.20 в 15:50

Удължен график и допълнителни мерки при получаване на пенсиите за април и в Харманли

Срокът за изплащането на пенсиите за месец април 2020 година е удължен. Графикът обхваща периода от 7 април до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април е осигурена възможност за получаване на пенсиите между 21 и 23..

публикувано на 06.04.20 в 15:28

Няма тествани за коронавирус сред екипите на Спешния център в Стара Загора

Екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора са окомплектовани, имат необходимите предпазни средства и те се използват вече при всички визити. При съмнения за пациент с коронавирус се използват и специалните гащеризони...

публикувано на 06.04.20 в 15:20

398 са санкционирани в Старозагорско, най-много са глобени заради вечерния час

389 са гражданите от Старозагорска област, които са санкционирани за административни нарушения по заповедите на здравния министър и на органите на местното самоуправление свързани с мерките срещу разпространението на коронавируса. Съставени са..

публикувано на 06.04.20 в 14:41

Събитията от културния календар на община Стара Загора са отменени до началото на месец септември

Всички прояви от културния календар на община Стара Загора са отменени до началото на септември, обяви ресорният заместник-кмет Милена Желева. За сметка на това от администрацията създадоха Youtube канал, в който можете да следите онлайн културния..

публикувано на 06.04.20 в 14:30