Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Андон Балтаков, генерален директор на БНР:

Ще се работи за възстановяване на студийния комплекс на Радио Стара Загора

Редакционна независимост в Българското национално радио е гарантирана. Обществените медии трябва да се финансират с обществени средства. Това каза в студиото на Радио Стара Загора Андон Балтаков, генерален директор на БНР. Днес той за първи път посети първата в системата на обществената медия районна радиостанция в качеството си на генерален директор. Управление на дефицита, оптимизиране на разходите по издръжка на БНР и увеличаване на собствените приходи -  това са първите стъпки на новия ръководен екип, увери той.

Генералният директор каза още, че ще се работи за възстановяване на студийния комплекс на Радио Стара Загора, чиято реконструкция е започнала през 90-те години на миналия век.

„Важно е да бъде реконструиран. Надявам се в съвсем скоро време, в средносрочно бъдеще да имате един прекрасен културен център, който да бъде част от културния живот на Стара Загора“, добави Андон Балтаков.

По повод начина на финансиране на националното радио той коментира, че обществените медии трябва да се финансират с обществени средства, редно е да продължи и общественият диалог по темата.

„В момента издръжката на БНР е между 54 и 55 млн. лв., ефирният рекламен пазар е и 20 млн лв.  Дори да погълнем целия пазар, няма да покрием половината си разходи“, коментира Балтаков. И уточни, че миналата година от реклама националното радиот е получило около 1,2 млн. лв.

Дори да увеличим на 100% тези приходи няма да покрием този дефицит, но ще нарушим тотално рекламния пазар.  Предполагам, че ако БНР е агресивен на рекламния пазар, поне две-три частни радиостанции може да се закрият, защото няма да имат финансиране, а така и правото на избор на самото общество да слуша различни типове радио ще бъде намален, така че ние сме отговорен играч на рекламния пазар. Това е виждането ми. Затова искаме диалог с обществото, искаме полемика, за да се убедим, че обществените медии трябва да се финансират с обществени средства“, добави генералният директор на БНР.  

Той увери, че в момента ръководството на обществената медия търси и правилната форма, за да може всеки един от работещите в националното радио да получи трудово възнаграждение, с което да се гордее, че е част от екипа на БНР.

„Регионалните радиостанции са органична част от системата на БНР и това делене на София и останалите радиостанции не би трябвало да продължава повече.  В момента се прави анализ на начина, по който се е формирало трудовото възнаграждение. В бъдеще то ще бъде обвързано и с нова система за оценка на труда или атестация. Дал съм си 4 до 6 месеца“, заяви Андон Балтаков.

За пореден път той бе категоричен редакционната независимост на журналистите е гарантирана.

Чувствайте се свободни, творете и бъдете отговорни“, добави генералният директор.

Още от категорията

Отмениха вечерния час в Старозагорско

Вечерният час, въведен в Старозагорска област със заповеди на директора на РЗИ и областния управител, беше отменен. Първа заповедта си за отмяна разпространи Гергана Микова, а не след дълго и директорът на здравната инспекция д-р Станимир Станков съобщи за..

публикувано на 06.04.20 в 20:48

39 са вече излекуваните пациенти от COVID-19 в България

Излекуваните и изписани от лечебни заведения пациенти с COVID-19 са вече 39, стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 10 са новите случаи на COVID-19. Така регистрираните случаи на новия коронавирус у нас са 541. Броят на..

публикувано на 06.04.20 в 17:14

Състоянието на пациентите с Covid-19, настанени в МБАЛ Сливен, остава задоволително

Задоволително остава състоянието на осемте пациенти с коронавирус, приети за лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Данните са от Националната информационната система на Министерството на здравеопазването, които бяха..

публикувано на 06.04.20 в 16:05

Язовир "Ивайловград" достигна кота на преливане

Яз. „Ивайловград“ достигна кота на преливане, но няма опасност за населението и обработваемите площи край него. Турбините на Водноелектрическата централа на язовира изхвърлят по 270 куб. м . вода в секунда . Яз. „Студен кладенец“  е под контрол -..

публикувано на 06.04.20 в 15:59

Трикратно увеличение на регистрираните безработни в Ямбол

Близо три пъти се е увеличил броят на регистрираните безработни в Бюрото по труда в Ямбол.  В първия работен ден пред Бюрото по труда чакат около 20 души. Освободените са главно от сферата на туризма, мебелното производство, козметика и фризьорство...

публикувано на 06.04.20 в 15:53

Млад учител от Хасково помага на бедни и семейства без работа

Млад учител от Хасково от днес помага на бедни и на семейства, останали без работа заради кризата. Росица Хинкова и екип от съмишленици откри пункт за събиране на храни от първа необходимост, които ще бъдат раздавани на нуждаещи се. Днес пакети с..

публикувано на 06.04.20 в 15:50

Удължен график и допълнителни мерки при получаване на пенсиите за април и в Харманли

Срокът за изплащането на пенсиите за месец април 2020 година е удължен. Графикът обхваща периода от 7 април до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април е осигурена възможност за получаване на пенсиите между 21 и 23..

публикувано на 06.04.20 в 15:28

Няма тествани за коронавирус сред екипите на Спешния център в Стара Загора

Екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора са окомплектовани, имат необходимите предпазни средства и те се използват вече при всички визити. При съмнения за пациент с коронавирус се използват и специалните гащеризони...

публикувано на 06.04.20 в 15:20

398 са санкционирани в Старозагорско, най-много са глобени заради вечерния час

389 са гражданите от Старозагорска област, които са санкционирани за административни нарушения по заповедите на здравния министър и на органите на местното самоуправление свързани с мерките срещу разпространението на коронавируса. Съставени са..

публикувано на 06.04.20 в 14:41

Събитията от културния календар на община Стара Загора са отменени до началото на месец септември

Всички прояви от културния календар на община Стара Загора са отменени до началото на септември, обяви ресорният заместник-кмет Милена Желева. За сметка на това от администрацията създадоха Youtube канал, в който можете да следите онлайн културния..

публикувано на 06.04.20 в 14:30