Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вирусите не спряха празника на Шипка, но освирквания го опорочиха

Въпреки препоръките на националния кризисен щаб за борба с коронавируса за отмяна на тържествата на връх Шипка, заради заплахата от разпространения на вируси от ранни зори хиляди българи изкачиха историческия връх, за да се поклонят пред Паметника на свободата. Прохода Шипка беше препълнен от автобуси и автомобили, имаше дори пешеходни и велопоходи, като всички развяваха трибагреници. Дори и гъстата мъгла и силният вятър не отказа поклонниците.

За поредна година пенсионираният учител и  ултрамаратонец Ради Милев избяга със знаме в ръка близо 30 км от Казанлък до историческия връх. Хората бяха в приповдигнато настроение, споделяха с въланения на по-малките истории за опълченците и отбраната на прохода, довела до свободата ни. Всички бяха категорични, че чувстват патриотичен дълг да се поклонят пред костите на загиналите войни и заплахата от вируси не ги плаши. 

Президентът Румен Радев и председателят на народното събрание Цвета Караянчева също поднесоха цветя на Паметника на свободата.

Преди това в храма "Рождество Христово" в Шипка държавният глава нападна управляващите за решението да бъде отменен празникът на историческият връх. 

"България даде вчера един огромен принос към световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията, както знаете, се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички българи, честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка да отбележим нашия национален празник. Честит празник на всички българи, където и да са, които носят в сърцата си България и силния свободолюбив български дух", каза президентът

Пред паметника на свободата Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите войни. 

 „На този свещен ден нека сведем глава и помълчим, нека не търсим политически дивиденти на този ден“, призова Цвета Караянчева. Тя заяви, че е тук на върха като гражданин, но помоли за обединение, за да не превърнем 3 март в 19 февруари, визирайки освиркванията, които се чуха и на върха.

Въпреки призивите й направи впечатление, че не остана за словото на президента, а докато той говореше тя напусна церемонията и се отправи към костницата. 

В словото си на връх Шипка президентът заяви, че 142 години българската държава е устояла на историческите ветрове и е съхранила своя суверенитет, но той не е даденост.

През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност“, заяви Румен Радев.

Според част от множеството обаче празникът е бил опорочен от политическото противопоставяне, както и от освиркванията и скандиранията, които не спряха дори по време на заупокойната молитва на Шипка.

По време на всички изявления и ритуали една група от хора бе окупирала стъпалата на паметника на свободата и освиркваше официалните лица. Скандирания имаше дори повреме на молебена и минутата мълбание в памет на героите. В края на церемонията част от тази група започна да замерят с карамфили, рози и дори пластмасови бутилки преминаващите политици и журналисти.

Галерия

Още от категорията

Алепу, 2019

Протест в Созопол заради недовършения строеж в Алепу

Жителите на Созопол протестираха пред недовършения строеж в защитената местност Алепу . Протестиращите изразиха възмущението си от констатациите на контролните органи, че със строежа се укрепва свлачище при видими белези за строителството на жилищна..

публикувано на 05.06.20 в 10:44

Фондация "Болни от астма" с помощ от близо 7 000 лв. за жителите на община Тунджа

Фондация „Болни от астма“ е подпомогнала с храни, лекарства, консумативи, маски и дезинфектанти 160 семейсктва в община Тунджа по време на карантината. Семействата са на хора, страдащи от астма или в които и двамата съпрузи са безработни...

публикувано на 05.06.20 в 10:37

Изграждат фитнес площадка на открито в кв. "Казански"

Проект за изграждане на фитнес площадка на открито в кв. „Казански“ е одобрила Община Стара Загора, съобщи младежкият председател на ВМРО Никола Чакалов.  Предстои изграждането на съоръжението със средства на местната организация на партията и усилията..

публикувано на 05.06.20 в 10:00

58 зрелостници на изпит за квалификационна степен в гимназия "Райна Княгиня"

58 зрелостници се явяват на държавен квалификационен изпит по теория и практика в старозагорската Професионална гимназия по хранене и облекло „Райна Княгиня“. Общият брой на завършващите 12 клас в учебното заведение тази година е 65...

публикувано на 05.06.20 в 09:48
Владимир Иванов

Спад в цените на основните продукти

Към момента цената на стоките на основните 27 продукта от потребителската кошница е с 5 лева по-малко от тази от преди две седмици. Това каза за Радио Стара Загора Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и..

публикувано на 05.06.20 в 09:19

Казанлък празнува

Под мотото „Погледни през балкона и празнувай“ Казанлък ще отбележи днес своя празник. Въпреки, че много от събитията преминаха в онлайн вариант заради епидемията от Ковид 19, тази сутрин все пак ще бъде тържествено издигнато знамето на..

публикувано на 05.06.20 в 08:58
temida

"Задържане под стража" за обвинен в убийство в Сливен

Окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 33-годишен мъж от Сливен по обвинение за извършено убийство. Според събраните доказателства той е обвинен за убийството на 39-годишен мъж в нощта на 2 юни.  Според..

публикувано на 05.06.20 в 08:56

Шумоизолират бургаския квартал "Сарафово"

Първият етап от изграждането на шумозаглушителна стена край бургаския квартал „Сарафово“ е приключил . Три метра е висока стената, която е издигната по пътя за Сарафово, до пътния възел. Общата стойност на проекта , който осъществява община..

публикувано на 05.06.20 в 08:47

Започват масово тестване за Covid-19 на медиците в частната болница „Хаджи Димитър“ в Сливен

Масово тестване за Covid-19 на медиците от частната МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен ще се направи днес. Това съобщи заместник-управителят на болницата д-р Христо Режев. Единият от обявените заразени в Сливен днес е лекар от тази болница, който вече е..

обновено на 05.06.20 в 08:43

Започва изграждането на модерен детски център в село Розово

В навечерието на откриването на строителна площадка кметът на Община Казанлък Галина Стоянова се срещна с всички страни, които имат отношение към превръщането старото училище в село Розово в модерен детски център за изкуства, наука и спорт, инфоромират от..

публикувано на 04.06.20 в 17:39