Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусите не спряха празника на Шипка, но освирквания го опорочиха

Въпреки препоръките на националния кризисен щаб за борба с коронавируса за отмяна на тържествата на връх Шипка, заради заплахата от разпространения на вируси от ранни зори хиляди българи изкачиха историческия връх, за да се поклонят пред Паметника на свободата. Прохода Шипка беше препълнен от автобуси и автомобили, имаше дори пешеходни и велопоходи, като всички развяваха трибагреници. Дори и гъстата мъгла и силният вятър не отказа поклонниците.

За поредна година пенсионираният учител и  ултрамаратонец Ради Милев избяга със знаме в ръка близо 30 км от Казанлък до историческия връх. Хората бяха в приповдигнато настроение, споделяха с въланения на по-малките истории за опълченците и отбраната на прохода, довела до свободата ни. Всички бяха категорични, че чувстват патриотичен дълг да се поклонят пред костите на загиналите войни и заплахата от вируси не ги плаши. 

Президентът Румен Радев и председателят на народното събрание Цвета Караянчева също поднесоха цветя на Паметника на свободата.

Преди това в храма "Рождество Христово" в Шипка държавният глава нападна управляващите за решението да бъде отменен празникът на историческият връх. 

"България даде вчера един огромен принос към световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията, както знаете, се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички българи, честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка да отбележим нашия национален празник. Честит празник на всички българи, където и да са, които носят в сърцата си България и силния свободолюбив български дух", каза президентът

Пред паметника на свободата Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите войни. 

 „На този свещен ден нека сведем глава и помълчим, нека не търсим политически дивиденти на този ден“, призова Цвета Караянчева. Тя заяви, че е тук на върха като гражданин, но помоли за обединение, за да не превърнем 3 март в 19 февруари, визирайки освиркванията, които се чуха и на върха.

Въпреки призивите й направи впечатление, че не остана за словото на президента, а докато той говореше тя напусна церемонията и се отправи към костницата. 

В словото си на връх Шипка президентът заяви, че 142 години българската държава е устояла на историческите ветрове и е съхранила своя суверенитет, но той не е даденост.

През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност“, заяви Румен Радев.

Според част от множеството обаче празникът е бил опорочен от политическото противопоставяне, както и от освиркванията и скандиранията, които не спряха дори по време на заупокойната молитва на Шипка.

По време на всички изявления и ритуали една група от хора бе окупирала стъпалата на паметника на свободата и освиркваше официалните лица. Скандирания имаше дори повреме на молебена и минутата мълбание в памет на героите. В края на церемонията част от тази група започна да замерят с карамфили, рози и дори пластмасови бутилки преминаващите политици и журналисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ниската изкупна цена на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица.  При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от..

публикувано на 23.07.24 в 19:25

92-годишна жена спаси съборено от бурята щъркелче в Казанлъшко

Бурята, която премина през казанлъшко и Долината на розите, била невиждана, поне за последните 30 години, припомнят възрастни хора. На места в региона падналите дъждове били до 60 литра на кв.м. Ситуацията била подобна и в казанлъшкото село Овощник. А там..

публикувано на 23.07.24 в 16:45

Министър Тахов: Стопаните, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Хотелиери и ресторантьори са заплашени от фалит заради цените на тока

Цената на тока за бизнеса достига 1500-2000 лв. за мегаватчас, което застрашава работата на сектора, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев.   Т ова изправя ресторантьори и..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са..

публикувано на 23.07.24 в 13:41

Хранителна банка "Верният настойник" заработи в Стара Загора

Хранителна банка "Верният настойник" отвори свой клон в Стара Загора. За целта е ремонтирано  помещение от близо 80 кв. метра в кв. Казански. То е отдадено от Общината безвъзмездно за 3 години. "Около 5 месеца отне подготовката на помещението, за..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Физическа активност, футбол и игри в училищните дворове през лятото в Стара Загора

И през лятната ваканция малки и големи старозагорци с афинитет към физическия атлетизъм и здравословния живот могат да се възползват от спортните зони в училищните дворове. Това стана възможно със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Тя..

публикувано на 23.07.24 в 12:32

Тракийски университет – Стара Загора и университет „Майка Тереза" – Скопие подписаха договор за сътрудничество

Ректорите на Тракийски университет – Стара Загора и университет „Майка Тереза" – Скопие подписаха договор за сътрудничество Проф. Добри Ярков – ректор на Тракийски университет и господин Изет Закери - ректор на университет „Майка Тереза" в Скопие се..

публикувано на 23.07.24 в 10:44

Мъж е с опасност за живота след токов удар

22-годишен мъж е с опасност за живота в следствие на токов удар. От пресцентъра на ОД МВР - Стара Загора съобщават, че снощи около 20:40 часа на спешния телефон 112 е получен сигнал за лице пострадало от токов удар в павелбанското село Тъжа.  На място е..

публикувано на 23.07.24 в 10:39

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН...

публикувано на 23.07.24 в 10:09