Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бежанският център в с. Баня е празен

В Регистрационно–приемателния център в новозагорското село Баня в момента няма чуждестранни граждани от трети страни, каза в интервю за Радио Стара Загора директорът Димитър Захариев. 

РПЦ - с.Баня, общ. Нова Загора е открит през 1997 г. и е първият център в България за настаняване на хора, търсещи международна закрила. Към него се насочват основно семейства с малки деца и непълнолетни лица без придружител, като по време на престоя си те получават социални и здравни грижи. Там те изчакват докато минат проверките за предоставяне на закрила. Процедурата трае обикновено около 2-3 месеца. 

Димитър Захариев уточни, че капацитетът на центъра е 70 места, но при необходимост леглата може да бъдат увеличени до 100. Той припомни, че преди няколко години центърът беше препълнен, но от близо половин година няма настанени, а последните семейства, живели в него, са били от Сирия и Ирак.

Към центъра работят общо 17 служители, които отговарят за регистрацията, медицинските грижи, социални работници и експерти по производствата за международна закрила.       

 


Галерия

Още от категорията

С българския филм „Мост между поколенията" откриват лятно кино на открито в Стара Загора

С настъпването на астрономическото лято, Международен младежки център Стара Загора и Държавен куклен театър откриват  лятно кино на открито. Първата прожекция ще бъде на 24 юни от 20.00 часа в обновената лятна сцена на Кукления театър. Старозагорци ще..

обновено на 24.06.21 в 18:06

До месец ще бъде готов Проект за организацията на движението в Казанлък

До месец ще бъде готов Проект за организацията на движението в Казанлък, след което той ще бъде подложен на обществено обсъждане, съобщи за Радио Стара Загора председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. Той допълни, че всички..

публикувано на 24.06.21 в 17:20

Комплексни са причините за липсата на фармацевти в Стара Загора

Комплексни са причините в област Стара Загора да има недостиг на фармацевти. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Ростислав Курдов - председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Стара Загора.  „Университетите,..

публикувано на 24.06.21 в 17:06

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" напуска поста

Инж. Андон Андонов потвърди за Радио Стара Загора и БНР, че напуска поста изпълнителен директор на "Мини Марица-изток", които заемаше през последните 7 години. Той е депозирал заявление за освобождаване по лични причини пред принципала - Българския..

публикувано на 24.06.21 в 17:01

"Списък на всички страхотни неща" в Къщата на Архитекта

Моноспектакълът на Милко Йовчев „Всички страхотни неща“ по текста на Дънкан Макмилън гостува за първи път в Стара Загора на 26-ти юни. Представлението е обявено за 20,00 ч. в Къщата на Архитекта. Всички страхотни неща са нещата, заради които..

публикувано на 24.06.21 в 16:47

Осем абитуриенти изпрати тази година училището в Болярово

8 абитуриенти изпрати тази година единственото средно училище в община Болярово.  В санираното и напълно ремонтирано преди няколко години училище, носещо името на големия възрожденски просветител  д-р Петър Берон, днес учат около 150 ученици от 1 до 12..

публикувано на 24.06.21 в 16:18

Община Сливен ще обяви архитектурен конкурс за колодрума и за бившия военен стадион

Община Сливен ще обяви архитектурен конкурс за колодрума, за да може да бъде пуснат отново в експлоатация, съобщи кметът Стефан Радев. Идеята е да бъдат надградени нови функции на съоръжението. Такъв конкурс предстои и за бившия военен стадион, който..

публикувано на 24.06.21 в 15:23

Националното сдружение на сираците в България отличи Живко Тодоров с приза „Добродетел на 2020 г.”

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров беше отличен с почетен приз за „Добродетел на 2020 г.” от Национално сдружение на сираците в България (НССБ). Повод за приза: принос към развитието на деца и младежи лишени от родителски грижи, съобщи..

публикувано на 24.06.21 в 15:16

ТрУ е домакин на научна конференция „Бизнесът и развитието на регионите"

Стопанският факултет на Тракийския университет е домакин на  6-та международна научна конференция „Бизнесът и  развитието на регионите".  В мащабния форум участват 290 специалисти от 13 държави.  Ще бъдат представени 220 доклада. Ректорът на..

публикувано на 24.06.21 в 14:42

Пръскат срещу кърлежи и комари в Сливен

Тази вечер, след 22 часа започва дезакаризация на тревните площи в община Сливен. Срещу кърлежи ще бъдат обработени тревните площи на обществените градинки и паркове в населените места и на територията на града – градинката край паметника на Хаджи..

публикувано на 24.06.21 в 14:36