Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бежанците, блокирани на турско-гръцката граница, имат нужда от хуманитарна помощ

| обновено на 09.03.20 в 14:33
Снимка: БГНЕС

Бежанците на турско-гръцката граница имат спешна нужда от хуманитарна помощ, коментира в студиото на радио Стара Загора Диана Димова, председател на фондация „Мисия Криле“. Трябва да се осигури коридор на организациите, които могат да помогнат, но това действие се забавя от страна на международната общност.

В момента в България бежанци се настаняват само в приемателния център в Харманли, където живеят около сто човека. Последните настанени там са пристигнали преди няколко седмици.

В приемателния център на с. Баня към момента няма настанени чужди граждани.

"Няма напрежение на нашата граница, защото тези хора нямат интерес да минават през България като първа страна от Европейския съюз и тук да подават молба за закрила. Хората предпочитат да стигнат до Гърция, която е част от шенгенското пространство" - уточни Диана Димова.

Повече чуйте в интервюто с Диана Димова и Ивайло Ябълкаров. Още от категорията

„Капачки за бъдеще“ търси съдействие за транспорт

От началото на кампанията „Капачки за бъдеще“ осигурява апаратура за 34 общински болници в страната. В 22 от тях са дарени кувьози, а останалите са получили крайно необходима апаратура. „Капачки за бъдеще“ се включи активно и по време на..

публикувано на 05.06.20 в 16:14

70% от хората, които не лекуват алергичните ринити развиват бронхиална астма

Радостта от възможността вече да бъдем навън и често сред природата сега противопоставя, или поне една част от хората, на алергените на външната среда, каквито са полените. Те причиняват и сезонните алергии. 15% от населението на България страда от сезонни..

публикувано на 05.06.20 в 11:42

Криза в изкуството: Музиканти и театрали работят в строителството

Нещатните артисти са сред най-потърпевшите от разпространението на Ковид-19 и въведените противоепидемични мерки в страната. Това каза пред Радио Стара Загора/БНР Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българска музикална асоциация (БМА). Тя цитира..

публикувано на 04.06.20 в 13:30

Три четвърти от служителите са засегнати от извънредните мерки заради коронавируса

Повече от половината работещи българи – 55% считат, че работата им е застрашена, заради извънредната ситуация, породена от Ковид-19. Жените са се почувствали по-обезпокоени за заетостта си, отколкото мъжете. Най-засегнатите сектори от..

публикувано на 02.06.20 в 16:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Механизмът за възстановяване противоречи на основните принципи на Европейския съюз

Нетната стойност на предложението на Европейската комисия е България да получи шест милиарда евро от Механизма за възстановяване и устойчивост, който е нов инструмент, създаден с цел да се противодейства на икономическите и социални въздействия на..

публикувано на 02.06.20 в 14:22

Зала Байер е домакин на „Изкуството в условията на социална изолация“

70 творби на 30 автори, членове на СБХ- Стара Загора, вече са наредени в зала „Байер“. Изложбата на старозагорските творци представя „Изкуството в условията на социална изолация“. Концепцията на експозицията е да представи естетическите търсения..

публикувано на 29.05.20 в 12:52

Част от частните занимални няма да могат да отворят врати

Част от частните занимални няма да могат да заработят отново от първи юни, каквато възможност дава заповедта на министъра на здравеопазването от 26-ти май, коментира Елена Господинова, съосновател на частен образователен център в Стара Загора. За..

публикувано на 28.05.20 в 12:15
проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: "България трябва да се противопостави категорично на поредните руски провокации"

24 май бе поредният български празник, който стана причина за сериозни полемики в обществото. Руският културно-информационен център в София представи изложба, според която светите братя Кирил и Методий са руски просветители. Това бе поредното..

публикувано на 27.05.20 в 14:23

Старозагорските общински търговски дружества са на загуба

Годишните финансови отчети за 2019 година на старозагорските общински търговски дружества със 100% общинско участие в капитала и разпределение на печалбата ще бъдат представени и разгледани утре на редовната майска сесия на общинския съвет, който е..

публикувано на 27.05.20 в 11:19
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: Богатите да плащат повече, плоският данък извървя своя път

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред Радио Стара Загора и БНР Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година. Той..

публикувано на 26.05.20 в 15:34