Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проблемите с връзката с платформите ще се избистрят до края на седмицата

Снимка: Радио ВИДИН

Технически проблеми съпътстваха първия ден от въвеждането на дистанционното обучение, най-често невъзможност за връзка с платформите. Заради пандемията и обявеното извънредно положение у нас до средата на седмицата 95 % от училищата в страната трябва да преминат в електронен режим на обучение. 

Освен образователните платформи, в дигиталния образователен процес могат да се включат още използването на имейли, създаването на общи месинджър чатове или фейсбук групи, каза за Радио Стара Загора Иван Господинов, председател на Сдружение „Образование без граници“ и организацията за безплатно обучение Кан Академия. 

Господинов препоръча използването на безплатни приложения за сканиране и заснемане на екран, документи и страници от учебници в помощ на учителите.
Основните му опасения са за претоварване на платформите, оттам - технически проблеми и трудности с контрола, заради липсата на живия контакт. 
По негови наблюдения има ученици с повишена отговорност и внимание, които даже помагат на учителите.

До края на седмицата се предполага добрите практики да се избистрят, а в процеса отговорно трябва да се включат и родителите, които да проследяват дигиталния процес, допълни Господинов.

Със сигурност след кризата ще бъде променено отношението към технологичните възможности за работа, образование и общуване. Очакванията са държавата да оцени разбиранията си към технологиите, защото и сега се вижда, че това работи и се получава, каза още Иван Господинов. В условия на пандемия и налагаща се социална изолация все по-използваеми стават конферентните връзки, виртуални приемни, дистанционно обучение, хоум офис, стриймване на спектакли.

Въпрос на отговорност е да се използват технологиите и дано това да стане част от пътя към електронното и дигитално управление на държавната администрация, допълни Иван Господинов.  

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

До 12 април остава безплатна "Зелената зона" за паркиране в Стара Загора

Удължава се безплатното ползване на „Зелена зона“ в Стара Загора до 12 април, съобщава пресцентърът на община Стара Загора. На 13 април (понеделник), платеното кратковременно паркиране ще бъде с обичайното си работно време - от 8:00 до 18:00 часа.

публикувано на 28.03.20 в 09:01

313 са установените случаи на Covid-19 у нас, починал е пациент в "Пирогов"

Общият брой на регистрираните случаи на коронавирусната инфекция у нас вече е 313. Това съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски. Новите случаи за денонощието са 37, като..

публикувано на 28.03.20 в 08:20
Проф. Венцислав Мутафчийски

17 нови случая на Covid-19 у нас, 9 са изписаните

Общи 17 са новите случаи на коронавируса у нас, като общият им брой става 293, съобщи на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. От тях в София са 13, във Варна – един, в Пловдив..

публикувано на 27.03.20 в 17:24

Федерация "Български пациентски форум" започна инициативата "Доктор ОНлайн"

Федерация "Български пациентски форум" започна инициативата "Доктор ОНлайн". Днес се проведе и първата дистанционна консултация с вирусолога д-р Георги Тошев.  „Идеята дойде след множество питания на пациенти с различни хронични заболявания за това..

публикувано на 27.03.20 в 16:52

Чрез дарения болницата в Харманли си осигури генератор и захранващи устройства

МБАЛ - Харманли е осигурила спешно необходимите й генератор и устройства за непрекъсваемо елзахранване /UPS/, които са необходими за функционирането на апаратите за командно дишане в борбата срещу коронавируса, съобщиха от местната администрация...

публикувано на 27.03.20 в 15:52
Изображение на коронавируса, причинител на Covid-19

Хората да не търсят лечения в интернет, призова проф. Георги Момеков

По отношение на противовирусните лекарства разговора трябва да бъде експертен. Важно е хората да не търсят лечение, след прочетено в интернет, коментира за Радио Стара Загора проф. Георги Момеков, член на експертния медицински съвет за борба с корона..

публикувано на 27.03.20 в 15:22

55% от децата в училището в Болярово са обхванати от онлайн обучението

5 лица са под карантина, а 55% от децата в училището в Болярово и 8 деца от 61 ученици в училището в с. Стефан Караджа, са обхванати от онлайн обучението след въвеждането на извънредното положение. Няма необхванати възрастни и хора с увреждания от..

публикувано на 27.03.20 в 13:09

На 1 април ще тестват сирените в Стара Загора и Гълъбово

На 1 април, сряда, в 11 ч. на територията на цялата страна ще се проведе редовната техническа проверка и пълна профилактика на сиренните системи.  В Старозагорска област тя ще се извърши в общините Стара Загора и Гълъбово, информират от пресцентъра на..

публикувано на 27.03.20 в 12:35

Реорганизират клиники в УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович", болницата е в готовност да осигури 150 легла за пациенти с ковид инфекция

Подобрява се състоянието на първия потвърден болен от коронавирусна инфекция в областта, който бе приет в началото на седмицата в Клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница в Стара Загора. Това е 61-годишен мъж от Казанлък, завърнал..

публикувано на 27.03.20 в 12:32

Между 20 и 30 са сигналите подадени дистанционно до омбудсмана на Стара Загора

Старозагорският омбудсман Надежда Чакърова продължава да работи и в условията на извънредно положение.  Временно е преустановено приемното време за граждани и личното им посещение в приемната, предвид постановените мерки, но сигнали се приемат на..

публикувано на 27.03.20 в 12:24