Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с връзката с платформите ще се избистрят до края на седмицата

Снимка: Радио ВИДИН

Технически проблеми съпътстваха първия ден от въвеждането на дистанционното обучение, най-често невъзможност за връзка с платформите. Заради пандемията и обявеното извънредно положение у нас до средата на седмицата 95 % от училищата в страната трябва да преминат в електронен режим на обучение. 

Освен образователните платформи, в дигиталния образователен процес могат да се включат още използването на имейли, създаването на общи месинджър чатове или фейсбук групи, каза за Радио Стара Загора Иван Господинов, председател на Сдружение „Образование без граници“ и организацията за безплатно обучение Кан Академия. 

Господинов препоръча използването на безплатни приложения за сканиране и заснемане на екран, документи и страници от учебници в помощ на учителите.
Основните му опасения са за претоварване на платформите, оттам - технически проблеми и трудности с контрола, заради липсата на живия контакт. 
По негови наблюдения има ученици с повишена отговорност и внимание, които даже помагат на учителите.

До края на седмицата се предполага добрите практики да се избистрят, а в процеса отговорно трябва да се включат и родителите, които да проследяват дигиталния процес, допълни Господинов.

Със сигурност след кризата ще бъде променено отношението към технологичните възможности за работа, образование и общуване. Очакванията са държавата да оцени разбиранията си към технологиите, защото и сега се вижда, че това работи и се получава, каза още Иван Господинов. В условия на пандемия и налагаща се социална изолация все по-използваеми стават конферентните връзки, виртуални приемни, дистанционно обучение, хоум офис, стриймване на спектакли.

Въпрос на отговорност е да се използват технологиите и дано това да стане част от пътя към електронното и дигитално управление на държавната администрация, допълни Иван Господинов.  

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
БНР подкасти:

Още от категорията

Възстановиха Граничното полицейско управление в Болярово

С водосвет Граничното полицейско управление в град Болярово днес беше повторно открито.  На тържеството присъстваха вътрешният министър Калин Стоянов, изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс,..

публикувано на 29.02.24 в 18:47

Камбанарията в парк Ямача ще засвети в синьо

Община Хасково за поредна година се включва в кампанията по повод  Световния ден на редките болести – 29 февруари .  Тази вечер камбанарията в парк Ямача ще бъде осветена в синьо - един от цветовете на кампанията „6000 причини за действие“...

публикувано на 29.02.24 в 16:47

Общинските съветници в Стара Загора приеха декларация в подкрепа на комплекса "Марица изток"

Декларация за критичното финансово състояние на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД и “Мини Марица-изток“ ЕАД и растящото социално напрежение в региона прие Общинският съвет на Стара Загора на редовното си заседание. Дебатите по предложението, което беше първа..

публикувано на 29.02.24 в 15:52
снимка: пресцентър на Тракийски университет

Стипендии за перспективни студенти за възпитанички на Тракийския университет

Три студентки по специалност „Ветеринарна медицина“ в Тракийски университет – Стара Загора бяха отличени със специални стипендии, учредени от месопреработвателна фирма с цел подпомагане на перспективни студенти .   Съгласно регламента на конкурса,..

публикувано на 29.02.24 в 15:32

Близо 60 са заявките за Летния театър в Стара Загора

Близо 60 са заявките за  участия в Летния театър на Стара Загора за предстоящия сезон. Той ще бъде открит през месец май с постановка на Държавна опера – Стара Загора. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора заместник-кметът Милена Желева...

публикувано на 29.02.24 в 15:17

В България има един невидим град от 400 000 души с редки диагнози

На 29 февруари се отбелязва Международния ден на хората с редки болести. В Стара Загора за 13-та поредна година изразяват съпричастност към всички с редки заболявяния, организирайки поредица от събития. Едно от тях бе поставяне на пейка в градинката с..

публикувано на 29.02.24 в 15:05

Ще касират ли изборите в седем старозагорски села?

Комисията за конфликт на интереси към Общинския съвет в Стара Загора сигнализира, че за седем селски кметове има наличие на несъвместимост за заемане на длъжността, обясни председателят на комисията Велина Атанасова. Става дума за селата..

публикувано на 29.02.24 в 14:45

Повдигнаха обвиненя на шофьор без книжка

Районната прокуратура в Стара Загора повдигна три обвинения и задържа мъж за шофиране без книжка след употреба на наркотици и оказване на съпротива при задържане.  Случаят е от 7-и февруари, когато 41-годишния мъж се е качил в чужд автомобил в гр...

публикувано на 29.02.24 в 14:35
снимка: пресцентър на община Хасково

Хасково грее в мартенска премяна

Децата на Хасково за поредна година украсиха града с празнична първомартенска премяна .  От днес с цветовете на Баба Марта и пролетта сияят дърветата в централната градска част. За първи път и подходът към Монумент Света Богородица е накичен с..

публикувано на 29.02.24 в 14:13

Рекорден брой високопроходими машини и техника за наблюдение ще получи "Гранична полиция"

360 високопроходими автомобила и техника за видеонаблюдение ще бъде доставена на „Гранична полиция“ . Това обяви  директорът на Главна дирекция " Гранична полиция " Антон Златанов по време на откриването на възстановеното граничното полицейско..

публикувано на 29.02.24 в 13:38