Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три мерки за стимулиране на икономиката в условия на пандемия, предлага икономистът Георги Вулджев

Мерките, предвидени за неутрализиране на негативните ефекти върху икономиката вследствие на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса и обявяването на извънредно положение в България, са малко, недостатъчни и не са най-адекватните, коментира главният редактор на Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев. 

Най-добре е да се опростят данъците за няколко месеца през тази година, за да се инжектира ликвидност в българския бизнес, особено в тези сектори, които са най-пострадали от пандемията.

Премахването на корпоративния данък като дългосрочен стимул е мярка срещу рецесията, в която ще влезе европейската икономика до края на 2020 г. Това е най-евтиният начин да се противодейства на спада на инвестициите, който се очаква, допълни Георги Вулждев.

Повишаването на прага за регистрация по ДДС за фирмите е третото предложение на ЕКИП за намаляване на негативните последици от кризата. Мярката е насочена към малкия и среден бизнес, които са в най-уязвимо положение. Ефектът: много дребни предприятия ще си спестят това данъчно облагане и ще реализират свежи финансови спестявания.

Какво не трябва да прави държавата, според Георги Вулджев: не трябва да се създават държавни гарантирани заеми и таргетирани субсидии към пострадалите фирми. Такава мярка изисква да се разработи конкретна схема, по която това да се случи, което е бавно и мудно, освен това е предпоставка за злоупотреби.

Според него България няма фискални буфери, защото от 2017 г. бюджетните излишъци се харчат, вместо да се спестяват. Това ще доведе до по-голям дефицит в края на годината. Размерът на фискалния резерв е по-малък отколкото през 2016 г., което е недопустимо след период от три години на икономически растеж, коментира Георги Вулджев.

Цялото интервю на Живко Иванов с Георги Вулджев можете да чуете в прикачения файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорска болница светва в зелено в подкрепа на донорството

Сградата на Болница „Тракия“ – Център в сърцето на Стара Загора ще засияе в зелено във вечерните часове на съботния 5 октомври. Болницата ще бъде осветена от 35 ярки прожектора в знак на подкрепа за донорството и трансплантацията на органи, които..

публикувано на 03.10.24 в 17:32

Обявиха началото на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник"

Старт на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник" обявиха днес неговите организатори - Център за подкрепа за личностно развитие и Община Стара Загора. Крайният срок за предаване на художествените творби е 4 ноември 2024 г.,..

публикувано на 03.10.24 в 15:54

Пуснаха под домашен арест кмета на община Минерални бани

Окръжният съд в Хасково пусна под домашен арест кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група със сина си Али Али и служителя на общината Байрям Иляз. Те също бяха освободени с по-леката мярка "домашен..

публикувано на 03.10.24 в 15:52

Пътят от гетото към успеха минава през знанието

Отиваме в община Николаево, за да ви разкажем за нещо, което е много полезно на местните хора. Това е Социалният център за интегрирани услуги.  Мястото е създадено с норвежко финансиране и има за цел да помогне на местното ромско население да се..

публикувано на 03.10.24 в 14:22

В Ямбол откриват обновената с дарения Брънекова къща

На 4 октомври, петък, официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол, съобщиха от общинския пресцентър. Началото на церемонията е от 11:30 часа. Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик..

публикувано на 03.10.24 в 12:42

Над 50 творби ще бъдат представени в Есенен салон 2024

32-ро издание на изложбата „Есенен салон“ организират местното представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора. Ежегодната среща на творците с публиката ще бъде открита по традиция навръх празника на Стара Загора, в изложбена зала..

публикувано на 03.10.24 в 11:55

Пътуване с ретро тролея ще е част от атракциите за празника на Стара Загора

Поредно безплатно пътуване с атракционна цел ще поднесе в дар Община Стара Загора на жителите и гостите на града ни по повод празника 5 октомври. Всички желаещи отново ще могат да се повозят на тролейбуса от 80-те години на миналия век, информира..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

Безплатна „Зелена зона“ по време на празничния съботен ден в Стара Загора

Старозагорците и гостите на Града на липите няма да заплащат за кратковременно паркиране в рамките на „Зелена зона“ на 5 октомври 2024 г., събота, по повод празника. От 7 октомври (понеделник) работното време на зоната ще бъде обичайното – от 8.00 до..

публикувано на 03.10.24 в 11:17

Съдът в Хасково заседава под скандирания „Мафия“

Близо 300 души са се събрали на протест пред сградата на Хасковския окръжен съд, където продължава заседанието за мярката за неотклонение на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, който е и кандидат за народен представител, сина му Али Али и..

публикувано на 03.10.24 в 11:17

Ден на отворените врати и фестивал на знанието в Тракийския университет

Фестивал на знанието се провежда днес в Тракийския университет в Стара Загора. Това е четвъртото издание на престижния форум, в който участие ще вземат всички факултети, колежи и структурни звена, съобщи ректорът на висшето учебно заведение проф. Добри..

публикувано на 03.10.24 в 11:16