Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радостина Александрова: Предстои ни сериозно изпитание, но вярвам, че ще го преодолеем

Снимка: личен архив

Вирусът, причиняващ корона инфекцията, поставя пред изпитание и цялата научна общност. Какво се знае за COVID-19 до момента, разгадаха ли учените защо децата са най-слабо податливи на него, какви са очакванията за развитието на епидемията? Разговаряме за това с проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология в Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН.

"Информация до СЗО за това ново заболяване постъпи от Китай за първи път на 31 декември миналата година. За това кратко време вирусът бе идентифициран, неговият геном бе напълно разчетен и доказан естественият му произход. Но най-важното - бе открита приликата му с един друг познат коронавирус, който предизвика през 2002-2003 година друга тежка епидемия – тази на тежкия остър респираторен синдром. Това е много важно, защото в момента знанията, които тогава бяха натрупани, ни помагат много в борбата със сегашната пандемия", казва проф. Александрова.  Благодарение на бързото разгадаване на генома започна и изготвянето на ваксина и вече има около 20 модела. В момента две от ваксините са в първа фаза на изпитване. Засега са известни два варианта на коронавируса, но геномът му е сравнително стабилен и не проявява голяма изменчивост, което добре, допълва проф. Александрова.  

Няма категоричен отговор и са необходими още наблюдения, за да се изясни защо коронавирусът, за щастие, е щадящ към децата, но хипотезите са три. Едната от тях е, че децата нямат тези тежки съпътстващи заболявания, които хората натрупват с напредване на възрастта – хипертония, диабет, сърдечни-съдови проблеми и др. Втората е, че значение имат и някои различия в имунната система на децата, която не е точно като при възрастните, но са необходими още изследвания за потвърждаване на това предположение. Третата възможна посока, в която може да се търси отговорът, е в рецепторите. Знаете, че за да може вирусът да инфектира клетката, той се свързва с един специфичен рецептор на повърхността ѝ. Едно от възможните обяснения е при децата тези рецептори просто да не се изявяват в такава висока степен.  

Проф. Александрова смята, че мерките, които се прилагат у нас за ограничаване на корона инфекцията са по-добрият вариант от изграждането на колективен имунитет и това се потвърждава от факта, че държави като Англия и Нидерландия, избрали този начин за борба с вируса, се отказаха от него. Трудно е да се прогнозира точно кога ще бъде пикът на епидемията у нас, може би към края на април, но най-важното е този пик да бъде сравнително нисък, т.е. да обхваща колкото се може по-малко хора, за да издържи здравната система, подчерта проф. Алесандрова. Тя се надява, че с настъпването на топлите месеци епидемията ще стихне, защото инфекциите, които се разпространяват по въздушно-капков път се влияят от температурата и слънцето и по правило в този период намаляват. Не можем обаче да разчитаме напълно на това, защото вирусът е нов и няма как да сме абсолютно сигурни какво ще случи, затова е по-добре да спазваме изискванията, които ни се налагат от здравните власти, предупреждава проф. Александрова.  
Цялото интервю с проф. Радостина Александрова можете да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

309 са установените нови случаи на коронавирус у нас

309 са установените нови случаи на коронавирус през последното денонощие, а 3-ма болни са починали, сочат данните на Единния информационен портал. 17 случая на заболели са регистрирани в област Стара Загора. В момента 445 души са хоспитализирани, като..

публикувано на 20.10.23 в 05:54

Близо 600 новозаразени с коронавирус в страната

599 са новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие (15,71%), съобщава Единния информационен портал. Общо 3813 са новите направени тестове. Хоспитализирани са 113, от тях неваксинирани 77. Трима пациенти са в интензивни отделения –..

публикувано на 17.10.23 в 07:26

23 са новите случаи на коронавирус в България, в областта - нито един

23-те нови случаи представляват 2,97 % от направените 774 теста през изминалото денонощие.Няма регистрирани като новозаболелите в областите Стара Загора, Хасково и Ямбол , в област Сливен са двама. 10 са новопостъпилите в болнични заведения. Общият брой..

публикувано на 23.01.23 в 04:57

Спад на ковид заразяванията

93 са новите ковид случаи през последното денонощие, което е спад в сравнение с предходните 24 часа, когато случаите са били 129.  3540 тестове са направени  през последното денонощие. Само 4 са новорегистрираните случаи в област Стара Загора, в Сливен..

публикувано на 20.01.23 в 06:39

89 са новозаразените с коронавирус у нас за денонощие

89 са новозаразените с коронавирус у нас за денонощие, показват обновените данни на Единния информационен портал. В област Стара Загора положителни са 3 души, Сливен -1, Хасково - 4, Ямбол - 4. 45 души са се излекували, а шест болни са починали...

публикувано на 27.12.22 в 08:08

Новите случаи на COVID-19 са 61

61 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. Това са близо 9% от направените 679 теста за изминалото денонощие. В област Стара Загора положителни са 3 души, Сливен -2, Хасково - 2, Ямбол - 4. 339..

публикувано на 26.12.22 в 06:14

147 новозаразени с коронавирус в страната

През последното денонощие в страната са установени нови 147 заболели с коронавирус. Положителни са 6,21% от направените във вчерашния ден 2365 теста. Четири са новозаболелите с инфекцията в Стара Загора, 13 в Сливен, 5 в Ямбол, в Хасково няма положителни..

публикувано на 23.12.22 в 05:06

181 са новозаразените с ковид у нас

През изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 181 заразени с коронавирус , един човек е починал, а 154 са се излекували, показват данните на Единния информационен портал. Само 2 са новорегистрираните случаи за област Стара Загора , сочи..

публикувано на 22.12.22 в 06:18

169 са новите случаи на коронавирус

169 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Това показват данните на Единния информационен портал. В област Стара Загора новорегистрираните са 3, в Хасково те са 4, в Ямбол  - 8, в Сливен – 6.  Положителни са малко над 5 процента..

публикувано на 21.12.22 в 06:14

284 са новите случаи на Covid-19 у нас, няма починал заразен за денонощието

Двеста осемдесет и четири нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие в България. Няма нито един починал, показват данните от Единния информационен портал. Ситуацията с коронавируса се подобрява в сравнение с преди една..

публикувано на 20.12.22 в 05:46