Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вени Петрова - председател на БХРА:

50% ще надхвърлят осбободените от работа в туризма до края на тази седмица

От бранша излизат с предложения за действащи мерки

Веин Петрова - председател на БХРА
Снимка: Радио Стара Загора

Около 20% от работещите в туризма са били освободени от работа до края на миналата седмица, а до края на тази се очаква да надхвърлят 50%, каза за Радио Стара Загора Вени Петрова, председател на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Останалият персонал е пуснат в платен или неплатен отпуск.

От бранша продължават да настояват за сформирането на Национален икономически щаб от експерти към Министерски съвет. Те излизат с нарочна декларация с пакета мерки – кризисни и след кризисни, и настояват за адекватни действия в помощ на бизнеса.

Сред тях са да се намалят заплатите на наетите в туризма по време на извънредното положение на 60%, като държавата да поеме и дължимите вноски към НОИ. Да се спре начисляването на наказателни лихви и лихвите за просрочие за този период. Данък сгради, такса смет и тротоарно право да не се плащат, а дължимият ДДС и туристическият данък да се разсрочат за 1 година, да се замрази изплащането на всички кредити и лизинги. От бранша настояват за безвъзмездна финансова помощ за фирмите по отношение на разходите им, докато не работят.

Според туристическия бранш предприетите от държавата мерки за справяне с последиците от кризата, предизвикана от коронавируса, са с неясни параметри. Свързаните със запазването на работните места действия ще утежнят с 40 на сто плащанията им неясно докога, а с промените в данъчно-осигурителните изисквания се удължават срокове, но дължимите суми остават.

Вени Петрова допълни, че взетите на местно ниво мерки – като приспадане на тротоарното право за следващия месец, са в помощ на бизнеса и очакват да се преосмисли и разсрочването на туристическия данък.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Здравният министър с 3 нови заповеди, свързани с COVID-19

Здравният министър издаде три заповеди във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец септември. Отпада изискването за отрицателен PCR тест и карантина за пристигащите от Турция, Сърбия..

публикувано на 01.09.20 в 06:36
Стара Загора

При стриктни противоепидемични мерки започна работа детска градина № 10 „Светлина“

Старозагорската детска градина № 10 „Светлина“ днес отвори врати, след като в продължение на два месеца и половина заведението бе затворено заради извънредното положение в страната и опасността от разпространението на коронавируса. Общо подадените..

публикувано на 26.05.20 в 08:50
Андрей Жеков води заниманията на националите.

От петък разрешават колективните спортове на закрито, но без състезания с публика

От 22 май ще бъдат отново разрешени колективните спортни занимания на закрито, но не и състезанията с публика, съобщават от здравното министерство. Това гласи нова заповед на министъра на здравeопазването Кирил Ананиев. С нея от 26 май ще бъдат разрешени..

публикувано на 20.05.20 в 17:46
Плувен басейн, Стара Загора

Плувният басейн в Стара Загора възобнови дейността си

При стриктно спазване на противоепидемични мерки за безопасност общинският плувен басейн в Стара Загора възобнови дейност от днес. Организацията за ползване му е направена съгласно всички изисквания на РЗИ и издадената заповед от общината. Това..

публикувано на 18.05.20 в 16:21
Стара Загора

Първи посетители след отварянето на моловете в Стара Загора

„Към ранния следобед в първия ден от отварянето на големите търговски центрове след края на извънредната ситуация имаме посетители. Трафикът не е обичайният, както  сме свикнали да бъде в един мол, но скоро не се очертава да бъде“, коментира в ефира на..

публикувано на 18.05.20 в 16:16
Затваряне на ромската махала в Ямбол (05.05.2020г.)

Напрежението сред ромите в квартал „Райна Княгиня“ в Ямбол ескалира

Напрежението сред ромите  в квартал „Райна Княгиня“ в Ямбол ескалира.  Причината за него беше  фактът, че до сряда сутринта се удължава пълната карантина на квартала. Въпреки, че през последните  четири дни няма диагностициран случай на заболял с..

публикувано на 18.05.20 в 16:09

Оптимист съм за приключването на учебната година дистанционно

Възможно е към края на учебната година образователното министерство да има първи резултати от оценка на дистанционното обучение, което се наложи заради кризата Ковид-19. В такава оценка ще се проследят много и различни аспекти, сред най-важните от..

публикувано на 18.05.20 в 07:50

В Харманли започва изследване за COVID-19 на персонала в Дома за стари хора и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца

Днес ще бъде извършено изследване за COVID-19 на персонала в Дома за стари хора и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца в Харманли, съобщават от община Харманли. Изследванията са по график за територията на област Хасково, по препоръка на..

публикувано на 13.05.20 в 12:32

18-годишен младеж от Стара Загора, нарушил задължителната карантина, за да занесе ключове в жилището на роднини

Районна прокуратура – Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо К.И., на 18 г., за това, че на 11.04.2020 г., в гр. Стара Загора, нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората – т. 6 от Заповед №..

публикувано на 13.05.20 в 12:11