Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съкращават около 2000 души от „Арсенал“

Снимка: Архив

До 2000 души ще бъдат съкратени от завод „Арсенал“, става ясно от уведомление на дружеството до Агенцията по заетостта и Бюрото по труда в Казанлък. В момента в оръжейницата работят близо 9000 души. Мярката ще влезе в сила от 29 април.

Основната причина за решението на ръководството е спадът на поръчките към завода заради трудната и непредсказеума ситуация на международните пазари през последните месеци, се казва в съобщението на изпълнителния директор Николай Ибушев.

„Понижаването на международните цени за барел нефт дава своето пряко негативно отражение върху традиционните купувачи на продукцията на „Арсенал“ и техните бюджети. Като резултат е налице свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е „Арсенал“ (Казанлък). Кризата с коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването, също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките. Проблемите на трансграничните международни транспортни коридори води до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други, необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция. „Арсенал“ Казанлък е 100% експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашния брой на заети в дружеството", каза още инж.Николай Ибушев.

Броят на хората, които ще бъдат съкратени е обсъждан на срещи със синдикалните организации в него. Изработени са и критерии, на база, на които ще се предприемат персоналните решения за съкращаване при спазване на Кодекса на труда. „Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, Колективният трудов договори и финансовото състояние на дружеството“, категорични са от ръководството на дружеството.