Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Мъглиж 11 лица са под карантина след контакт със заразения с коронавирус казанлъчанин

Душо Гавазов, зам.-кмет: Безотговорно е да нарушиш карантината на втория ден и да се срещнеш с болната си майка

В Мъглиж 11 лица са поставени под карантина, след като се изясни, че 61-годишен мъж от Казанлък, заразен с коронавирус, е посетил майка си в града. Това съобщи за Радио Стара Загора зам.-кметът Душо Гавазов. Лицето е настанено в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора и е в добро състояние. Мъжът е нарушил карантината и ден след завръщането си от Франция е посетил 85- годишната си майка, която е онкоболна и е в тежко общо състояние. Към момента всички лица, които са имали контакт с болния,  не проявяват симптоми на болестта- допълни Гавазов. Той определи поведението на заболелия като безотговорно и абсолютно безумие.

Под карантина в цялата община са поставени близо 100 човека, които са проверявани от полицаите от местния участък и техни колеги от ОД на МВР Стара Загора. Зам.-кметът благодари на здравните медиатори от ромската общност, които оказват огромна помощ за издирването на лица, които се завръщат от чужбина. Помагат и 10-ина млади доброволци, които  съобщават в кое семейство има намерение да се завърне човек и при пристигането му веднага бива поставен под карантина. Те работят на територията на общинския център, селата Ягода, Дъбово и Юлиево. Общините получават информация от РЗИ за пристигащи лица от други държави с над 70 часа закъснение. В това време те са контактни с други хора и е трудно да се постигне превенция- информира Гавазов и затова помощта на медиаторите е много важна. Към момента са се завърнали 120 души. При население от 12 хил. човека от община Мъглиж в чужбина работят близо 3500 или  30 % от населението".“ Ако ситуацията в Западна Европа се усложни още, тези хора ще си дойдат по домовете и тогава  ще се окажем в тежко положение“- сподели притеснението си зам.-кметът.


Още от категорията

Близо 340 легла в областта са определени за прием на пациенти с ковид инфекция

Със заповед на министъра на здравеопазването в област Стара Загора са определени 8 лечебни заведения за болнична медицинска помощ, в които трябва да бъдат открити структури за лечение и наблюдение на неусложнени пациенти с ковид инфекция. На тяхна..

публикувано на 03.04.20 в 18:31

Кампания за събиране на средства за крайно нуждаещите се стартира в Стара Загора

Община Стара Загора и сдружение „Брат за брата“ организират благотворителна кампания за събиране на пари за нуждаещите се хора, пострадали от   икономическите последствия на пандемията от коронавирус. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров...

публикувано на 03.04.20 в 14:07

Онлайн измамници използват темата за коронавируса за злоупотреби с данни

Интернет престъпниците също се активизираха и използват темата за COVID-19 за онлайн злоупотреби. Бъдете внимателни с имейлите, които ви призовават да направите дарения за борба с коронавируса, тематичните приложения от Гугъл Плей Стор, които..

публикувано на 03.04.20 в 14:05

Кампанията "Заедно можем повече" ще се провежда онлайн

За първи път тази година гражданско сдружение „Алтернатива 55“ ще проведе само онлайн традиционната си кампания „Заедно можем повече“. Тя се организира вече 11 години в Стара Загора в периода 20 март-20 април и е в подкрепа на децата с аутистичен..

публикувано на 03.04.20 в 12:34

Увеличават се безработните в Старозагорско заради COVID-19

От въвеждането на извънредно положение новорегистрираните безработни в област Стара Загора са общо 745. Общата бройка от началото на годината до момента достига 2620 души. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Любен Георгиев, директор на Бюрото..

публикувано на 03.04.20 в 12:34

Катастрофа с двама загинали затвори АМ "Марица" между Симеоновград и Харманли

Двама души са загинали и 6-ма са ранени при тежката верижна катастрофа между 22 ТИР-а и автомобили, която затвори автомагистрала "Марица" край Харманли. От болницата в Хасково съобщават, че състоянието на пострадалите е стабилно. Всички ранени са без..

публикувано на 03.04.20 в 12:12

Заработи новият сайт на община Минерални бани

Новият сайт на община Минерални бани вече работи, съобщиха от местната администрация. Адресът на страницата не е променян, така че той може да бъде открит на познатия домейн  https://mineralnibani.bg/. Новата визия на сайта е много по-добра, защото запълва..

публикувано на 03.04.20 в 11:29

Проходът "Шипка" остава затворен до 10 април

До 10 април се ограничава движението на всички моторни превозни средства по път I-5 през прохода „Шипка“ (между 154-ти и 183-ти километър). Заради снеговалежите през тази и през миналата седмица се налага удължаване на временната организация на..

публикувано на 03.04.20 в 11:24

Приключи първият етап от газифицирането на село Кабиле

Завърши първият етап от газифицирането на тунджанското село Кабиле, съобщи кметът на населеното място Георги Динев. Изградена е газоразпределителна мрежа с дължина от близо осем километра. Газифицирани са всички обществени сгради - детската градина,..

публикувано на 03.04.20 в 11:00

Работят за Инфекциозно отделение в МБАЛ - Казанлък

Организационните действия по обособяването на Инфекциозно отделение в казанлъшката МБАЛ “Д-р Христо Стамболски”, отговарящо на съответните здравни изисквания, продължават. Ремонтът е в ход. Това стана ясно от он-лайн брифинга на Общинския оперативен..

публикувано на 03.04.20 в 10:51