Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Мъглиж 11 лица са под карантина след контакт със заразения с коронавирус казанлъчанин

Душо Гавазов, зам.-кмет: Безотговорно е да нарушиш карантината на втория ден и да се срещнеш с болната си майка

В Мъглиж 11 лица са поставени под карантина, след като се изясни, че 61-годишен мъж от Казанлък, заразен с коронавирус, е посетил майка си в града. Това съобщи за Радио Стара Загора зам.-кметът Душо Гавазов. Лицето е настанено в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора и е в добро състояние. Мъжът е нарушил карантината и ден след завръщането си от Франция е посетил 85- годишната си майка, която е онкоболна и е в тежко общо състояние. Към момента всички лица, които са имали контакт с болния,  не проявяват симптоми на болестта- допълни Гавазов. Той определи поведението на заболелия като безотговорно и абсолютно безумие.

Под карантина в цялата община са поставени близо 100 човека, които са проверявани от полицаите от местния участък и техни колеги от ОД на МВР Стара Загора. Зам.-кметът благодари на здравните медиатори от ромската общност, които оказват огромна помощ за издирването на лица, които се завръщат от чужбина. Помагат и 10-ина млади доброволци, които  съобщават в кое семейство има намерение да се завърне човек и при пристигането му веднага бива поставен под карантина. Те работят на територията на общинския център, селата Ягода, Дъбово и Юлиево. Общините получават информация от РЗИ за пристигащи лица от други държави с над 70 часа закъснение. В това време те са контактни с други хора и е трудно да се постигне превенция- информира Гавазов и затова помощта на медиаторите е много важна. Към момента са се завърнали 120 души. При население от 12 хил. човека от община Мъглиж в чужбина работят близо 3500 или  30 % от населението".“ Ако ситуацията в Западна Европа се усложни още, тези хора ще си дойдат по домовете и тогава  ще се окажем в тежко положение“- сподели притеснението си зам.-кметът.


Още от категорията

Деветото издание на Августиада - на открито, акцент тази година - Франция

За девети пореден път в Стара Загора ще се проведе Фестивал на виното и културното наследство Августиада. Той ще се състои от 25 до 27 септември. Изложението се организира на открито на Античната улица в центъра на града, а програмата на фестивала..

публикувано на 04.08.20 в 15:21

Мотоциклетист изрони асфалта на централно кръстовище в Стара Загора

Около 15 часа този следобед мотоциклетист е изронил асфалта на централното старозагорско кръстовище на бул. "Цар Симеон Велики" и ул. "Свети Отец Паисий". На червен светофар мотоциклетистът е спрял и е започнал пилене на гуми , което е довело до..

публикувано на 04.08.20 в 15:16
Тракийски университет, Стара Загора

Има свободни места за медицински сестри, акушерки и медицински лаборанти в Тракийския университет

21 са незаетите бройки  за специалност медицинска сестра от обявените 55 места и 6 за специалност акушерка, от обявените 20 места в медицинския факултет на Тракийския университет след трети етап на класиране. 8 са свободните места и за медицински..

публикувано на 04.08.20 в 14:57

Протестиращите на подхода към магистрала "Тракия" призоваха кмета на Стара Загора да поиска оттегляне на полицията

Протестиращите граждани, които пети ден продължават да бъдат на пътя между Стара Загора и Хасково излязоха с декларация, в които призовават кмета на Стара Загора Живко Тодоров да поиска оттеглянето на полицията от блокадата. Публикуваме отвореното им..

публикувано на 04.08.20 в 14:38

Напълно потушен е пожарът край тополовградското село Радовец

Няма опасност пожарът, обхванал около 1 000 декара пасища, сухи треви и храсти край тополовградското село Радовец, да се поднови. Огънят се е разгорял в между селата Радовец, Присадец и Филиповци и е напълно потушен. На място има горски..

публикувано на 04.08.20 в 13:48

Старозагорската опера с премиера на операта "Атила" от Джузепе Верди на 8-ми юли

Дългоочакваната премиера на спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди ще се състои на 8 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ в Стара Загора. „Атила“ на Държавна опера-Стара Загора и Театро Лирико-Каляри, Италия е уникална за..

публикувано на 04.08.20 в 13:22
Бойко Синапов

Животновъдите са доволни от обещаните компенсации, не подкрепят протестите в страната

Животновъдите са доволни от обещаните им от премиера компенсации за сектора заради кризата с коронавируса, заяви в интервю за радио Стара Загора председателя на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов.  Бойко Борисов ги увери, че ще..

публикувано на 04.08.20 в 13:10

Студентските съвети с критики към вдигането на таксите за платеното обучение

Националното представителство на студентските съвети в Република България изпрати остра позиция до отговорните институции в страната. В качеството си на единствения законоустановен орган в страната за защита правата и интересите на студентите,..

публикувано на 04.08.20 в 12:56

„Стена на словото“ създават ученици в парк "Артилерийски" в Стара Загора

Старозагорски ученици изработиха проект в подкрепа на свободното изразяване под надслов „Стена на словото“. Инициатори са Мария Христова и Боряна Симеонова , които са лидери на отбора по речи и дебати на английски език BEST от ГПЧЕ „Ромен Ролан“...

публикувано на 04.08.20 в 09:52
Събаряне на незаконни постройки в кв. Лозенец, Стара Загора

Започна събарянето на незаконни постройки в старозагорския квартал „Лозенец“

В присъствието на полиция и жандармерия започна събарянето на незаконни къщи в  старозагорския квартал „Лозенец“. Без напрежение и спокойно се случва това към момента, съобщи в ефира на Радио Стара Загора Елена Балабанова, която е на мястото...

публикувано на 04.08.20 в 09:23