Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Още една фирма в Старозагорско е обявила съкращения

От въвеждането на извънредно положение новорегистрираните безработни в област Стара Загора са общо 636, като в същото време има и 153 лица, които са започнали работа. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Любен Георгиев, директор на Бюрото по труда в областния град Любен Георгиев. Той допълни, че още един голям работодател освен Арсенал е обявил, че предстои да съкрати работници, като бройката е сравнително малка около 25 човека и вероятно това ще стане след месец.

Основно търсенето на работна ръка в момента в региона се концентрира в секторите металургия, големите хранителни вериги, фирмите за доставки, но в общ план търсенето на работна ръка намалява, добави Любен Георгиев.

Той припомни, че във връзка с въведените извънредни мерки безработните могат като посещават БТ да подават заявление за обезщетения от НОИ като това трябва да е на хартиен носител. Иначе заявлението за обезщетението и за регистрация в Бюрото по труда може да се подаде и чрез системата за електронно връчване, ако лицето притежава електронен подпис или код за достъп до НОИ.

Документите, включително и за получаване на обезщетения, ще се смятат за подадени в срок, в случай че са подадени до 14 дни след отмяната на извънредното положение.

„Затова призоваваме хората да останат в домете си и да запазят своето здраве. Никой да не се притеснява, че ще пропусне срокове. Всички са удължени“, каза Георгиев.

Във връзка с противоепидемичните мерки и обявеното извънредно положение агенцията по заетостта е въвела допълнителни мерки по обслужването на отделните групи клиенти. Ограничават се срещите лице в лице, чрез разсрочване за месец април на планираните до края на мрат срещи с трудовите посредници. Те са се свързали с нашите клиенти по телефона. С около 25 човека все още не сме успели да се свържем. Агенцията по заетостта препоръчва за всички клиенти, които идват да се регистрират да осъществят предварителен контакт по телефона или по електронната поща, защото телефоните прегряват от обаждания, каза директорът на Бюрото по труда в Стара Загора.  

Той припомни всички завръщащи се от чужбина да спазват 14-дневния карантинен период преди да отидат да се регистрират в Бюрата по труда. Там се получават и списъци от РЗИ за тези лица. 

Още от категорията

Мащабна акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата в Старозагорско

Мащабна акция на прокуратурата и ГДБОП се провежда в старозагорските села Голямо Дряново и Горно и Долно Сахране. Спецакцията е започнала рано сутринта. Тя е под ръководството на Специализираната прокуратура.  В центъра на Долно Сахране има микробус..

обновено на 06.06.20 в 12:34

41 нови случая на коронавирус за последното денонощие

41 са нови случая на коронавирус са доказани у нас за последното денонощие при 1 196 изследвани проби. 980 са активните случаи на инфекцията към момента. Това показва справката в Единния информационен портал за коронавируса в България. По данните,..

публикувано на 06.06.20 в 10:27

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък...

публикувано на 06.06.20 в 10:17

Андрей Новаков: Ще бъда посредник на региона в Брюксел

„Европейската зелена сделка е на масата на преговорите. Немското председателство заяви, че сделката е в топ три на неговите приоритети. Което означава, че в следващите няколко месеца всички нейни параметри ще бъдат обсъждани и интересът на Стара Загора,..

публикувано на 05.06.20 в 18:44

Ръководствата на Тракийския университет и БСК обсъдиха възможностите за сътрудничество

Ректорското ръководство на Тракийски университет – Стара Загора начело с ректора доц. д-р Добри Ярков и представители на Българската стопанска камара с председателя ѝ Радосвет Радев проведоха работна среща на територията на висшето учебно заведение,..

публикувано на 05.06.20 в 18:20
Стара Загора - Държавна опера

Спектаклите на Държавна опера-Стара Загора отново пред публика

След дългата принудителна пауза заради пандемията от коронавирус, Държавна опера – Стара Загора възобновява творческата си дейност пред публика.  Операта ще стартира спектаклите си на открито на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ при 50% заетост..

публикувано на 05.06.20 в 15:54

Под 30 % е посещаемостта на детските градини в Ямбол

Под 30 процента от децата в Ямбол са отишли на детска градина през първите дни след тяхното отваряне. Очаква се посещаемостта да се увеличи още през следващата седмица, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Детските заведения на територията..

публикувано на 05.06.20 в 15:16
Парк

13 проекта се състезават в конкурса за многофункционална спортна зала

Проведе се първото закрито заседание на журито, оценяващо постъпилите 13 предложения в конкурса за идеен проект за изграждане на многофункционална спортна зала в старозагорския парк „Артилерийски“. Експертно жури с председател  проф. д-р инж. Иван Марков..

публикувано на 05.06.20 в 14:18
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Роза от 72 000 цвята ухае в Казанлък (снимки)

Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза – символ на единството на всички жители на общината в една общност, която тачи и празнува своите традиции и във време на..

публикувано на 05.06.20 в 13:40

335 са подадените заявления по мярката "60/40" в Бюро по труда - Стара Загора

Като успешна определи към момента програмата „60/40“ за регион  Стара Загора Любен Георгиев, директор на дирекция Бюро по труда – Стара Загора. 335 са подадените заявления до днес в дирекцията. Най-много -111 заявления са входирани през месец..

публикувано на 05.06.20 в 13:03