Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Реорганизират клиники в УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович", болницата е в готовност да осигури 150 легла за пациенти с ковид инфекция

Подобрява се състоянието на първия потвърден болен от коронавирусна инфекция в областта, който бе приет в началото на седмицата в Клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница в Стара Загора. Това е 61-годишен мъж от Казанлък, завърнал се преди около 15 дни от Франция. Пациентът е в стабилно състояние, съобщи директорът на старозагорската болница проф. Йовчо Йовчев като допълни, че до края на деня се очакват резултатите от пробите на близо 100 души.

В момента на територията на областта пациенти със съмнения за COVID-19 се настаняват само в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ . Тя разполага с общо 70 легла и при необходимост цялата ще бъде преструктурирана в клиника за лечение с ковид инфекция, поясни проф. Йовчев.

Болницата разполага с 20 легла за интензивно лечение с възможност за дихателна вентилация. Всички те са на територията на големия корпус на лечебното заведение. Засега налични са 9 респиратора, но следващата седмица се очакват още 9, а след 2 седмици ще бъдат доставени допълнително 14 такива апарата. Общият брой на леглата, към които могат да бъдат монтирани респиратори е над 40.  

Проф. Йовчев каза още, че за интензивно лечение при  голямо нарастване на заболяемостта от корона инфекция се подготвят част от АГ клиниката, кожна клиника, клиниката по психиатрия и цялата детска клиника. Така общият брой легла, които могат да бъдат осигурени от лечебното заведение за такива пациенти, е към 150.

Прави се всичко възможно да бъдат осигурени достатъчен брой маски и лични предпазни средства за персонала. В спешно приемно отделение, в инфекциозна  клиника и клиниката по анестезиология и реанимация са доставени специалните защитни костюми, а вчера болницата е получила дарение от предпазни шлемове, които също са раздадени на лекарите и сестрите от инфекциозната клиника.

Около 300 хил. лв. са набрани към момента в дарителската сметка на болницата. Цялата сума ще бъде изразходвана за закупуване на апаратура за интензивно лечение и белодробна вентилация, увери директорът на УМБАЛ, като изказа своята благодарност към всички помогнали на болницата в този труден момент.

От днес лечебното заведение разполага с бързи тестове за установяване на ковид инфекция. Те ще се заплащат от желаещите да се изследват. Цената на теста ще бъде 30 лв., но броят им е ограничен и се препоръчва на тях да се подлагат само лица с клинични симптоми или контактни на заразени с коронавирус.  

Още информация можете научите от интервюто на Елена Балабанова с проф. Йовчо Йовчев в звуковия файл:
Галерия

Още от категорията

Мащабна акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата в Старозагорско

Мащабна акция на прокуратурата и ГДБОП се провежда в старозагорските села Голямо Дряново и Горно и Долно Сахране. Спецакцията е започнала рано сутринта. Тя е под ръководството на Специализираната прокуратура.  В центъра на Долно Сахране има микробус..

обновено на 06.06.20 в 12:34

41 нови случая на коронавирус за последното денонощие

41 са нови случая на коронавирус са доказани у нас за последното денонощие при 1 196 изследвани проби. 980 са активните случаи на инфекцията към момента. Това показва справката в Единния информационен портал за коронавируса в България. По данните,..

публикувано на 06.06.20 в 10:27

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък...

публикувано на 06.06.20 в 10:17

Андрей Новаков: Ще бъда посредник на региона в Брюксел

„Европейската зелена сделка е на масата на преговорите. Немското председателство заяви, че сделката е в топ три на неговите приоритети. Което означава, че в следващите няколко месеца всички нейни параметри ще бъдат обсъждани и интересът на Стара Загора,..

публикувано на 05.06.20 в 18:44

Ръководствата на Тракийския университет и БСК обсъдиха възможностите за сътрудничество

Ректорското ръководство на Тракийски университет – Стара Загора начело с ректора доц. д-р Добри Ярков и представители на Българската стопанска камара с председателя ѝ Радосвет Радев проведоха работна среща на територията на висшето учебно заведение,..

публикувано на 05.06.20 в 18:20
Стара Загора - Държавна опера

Спектаклите на Държавна опера-Стара Загора отново пред публика

След дългата принудителна пауза заради пандемията от коронавирус, Държавна опера – Стара Загора възобновява творческата си дейност пред публика.  Операта ще стартира спектаклите си на открито на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ при 50% заетост..

публикувано на 05.06.20 в 15:54

Под 30 % е посещаемостта на детските градини в Ямбол

Под 30 процента от децата в Ямбол са отишли на детска градина през първите дни след тяхното отваряне. Очаква се посещаемостта да се увеличи още през следващата седмица, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Детските заведения на територията..

публикувано на 05.06.20 в 15:16
Парк

13 проекта се състезават в конкурса за многофункционална спортна зала

Проведе се първото закрито заседание на журито, оценяващо постъпилите 13 предложения в конкурса за идеен проект за изграждане на многофункционална спортна зала в старозагорския парк „Артилерийски“. Експертно жури с председател  проф. д-р инж. Иван Марков..

публикувано на 05.06.20 в 14:18
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Роза от 72 000 цвята ухае в Казанлък (снимки)

Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза – символ на единството на всички жители на общината в една общност, която тачи и празнува своите традиции и във време на..

публикувано на 05.06.20 в 13:40

335 са подадените заявления по мярката "60/40" в Бюро по труда - Стара Загора

Като успешна определи към момента програмата „60/40“ за регион  Стара Загора Любен Георгиев, директор на дирекция Бюро по труда – Стара Загора. 335 са подадените заявления до днес в дирекцията. Най-много -111 заявления са входирани през месец..

публикувано на 05.06.20 в 13:03