Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мораториум върху плащането на въглеродните емисии иска евродепутатът Ангел Джамбазки

Снимка: БГНЕС

Директен мораториум върху т.нар. въглеродни емисии е предложил българският евродепутат Ангел Джамбазки. Той коментира, че в момента те струват на България повече от 350 млн. евро годишно.

„Това са инструменти, които по никакъв начин не засягаха чистия въздух, банкови инструменти, които директно удряха работещата икономика и Източномаришкия басейн.  Предложението е въглеродни емисии да не се плащат два или три месеца след края на извънредното положение. Това ще даде малко въздух и на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“,  смята евродепутатът.

По думите му в момента две теми трябва да бъдат скъсани и хвърлени в кошчето на Европейският съюз. Това са пакета мобилност и „зелената сделка“.

„Ако беше влязъл в сила пакета мобилност и бяха фалирали източноевропейските транспортни фирми, сега европейският съюз нямаше да има нищо в магазините. По шосетата на Белгия сега може да се видят само български, румънски, полски, унгарски, литовски камиони. Тези смели мъже карат и доставят. В момента българска фирма доставя най-необходимото в болниците, претоварва спринцовките, маските и камионите заминават по болниците, за да може лекарите да спасяват. Ето какво значи български транспорт“, каза Джамбазки.

Той коментира и „зелената сделка“, като я нарече голяма глупост и даде пример със сегашното състояние на Европа по време на епидемията.

„Самолетите не летят, фабриките не работят, заводите не произвеждат, замърсяване няма. Хората нямат работа и утре няма да имат хляб. Това е показно какво щеше да стане ако беше осъществена тази глупост.  Аз не искам жителите на Старозагорска област и на Източномаришкия байсейн на плащат цената на някакви световни експерименти“, коментира Джамбазки.

Икономиката на европейските държави, с малки изключения, не работи. Сега е времето, в което трябва да се мисли за най- засегнатите от кризата. Туризмът и транспортът оглавяват челните позиции. В България те се нареждат на второ и трето място в образуването на брутен вътрешен продукт. Към момента, основната задача в Европарламента е да се мисли в посока отваряне на границите за транспортни услуги, коментира за Радио Стара Загора евродепутатът Ангел Джамбазки, които допълни, че недоумява позицията на противниците на Европейския съюз и гарантира, че страната ни кандидатства, участва и ще получи 800 милиона евро.

Евродепутатът в момента е в Белгия, където откритите заболели са повече, отколкото в България.

„Смъртността в Белгия е по- голяма също, но здравната система е стабилна и предприетите противоепидемични мерки се спазват и следят строго от властите“, коментира Джамбазки. Той сподели, че в сърцето на европейската столица не се наблюдава паника, а ред и дисциплина.

Според него подценяването на ситуацията в международен план е отговор на неадекватното поведение на китайското правителство и прикриването на информация.

Още от категорията

Мащабна акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата в Старозагорско

Мащабна акция на прокуратурата и ГДБОП се провежда в старозагорските села Голямо Дряново и Горно и Долно Сахране. Спецакцията е започнала рано сутринта. Тя е под ръководството на Специализираната прокуратура.  В центъра на Долно Сахране има микробус..

обновено на 06.06.20 в 12:34

41 нови случая на коронавирус за последното денонощие

41 са нови случая на коронавирус са доказани у нас за последното денонощие при 1 196 изследвани проби. 980 са активните случаи на инфекцията към момента. Това показва справката в Единния информационен портал за коронавируса в България. По данните,..

публикувано на 06.06.20 в 10:27

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък...

публикувано на 06.06.20 в 10:17

Андрей Новаков: Ще бъда посредник на региона в Брюксел

„Европейската зелена сделка е на масата на преговорите. Немското председателство заяви, че сделката е в топ три на неговите приоритети. Което означава, че в следващите няколко месеца всички нейни параметри ще бъдат обсъждани и интересът на Стара Загора,..

публикувано на 05.06.20 в 18:44

Ръководствата на Тракийския университет и БСК обсъдиха възможностите за сътрудничество

Ректорското ръководство на Тракийски университет – Стара Загора начело с ректора доц. д-р Добри Ярков и представители на Българската стопанска камара с председателя ѝ Радосвет Радев проведоха работна среща на територията на висшето учебно заведение,..

публикувано на 05.06.20 в 18:20
Стара Загора - Държавна опера

Спектаклите на Държавна опера-Стара Загора отново пред публика

След дългата принудителна пауза заради пандемията от коронавирус, Държавна опера – Стара Загора възобновява творческата си дейност пред публика.  Операта ще стартира спектаклите си на открито на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ при 50% заетост..

публикувано на 05.06.20 в 15:54

Под 30 % е посещаемостта на детските градини в Ямбол

Под 30 процента от децата в Ямбол са отишли на детска градина през първите дни след тяхното отваряне. Очаква се посещаемостта да се увеличи още през следващата седмица, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Детските заведения на територията..

публикувано на 05.06.20 в 15:16
Парк

13 проекта се състезават в конкурса за многофункционална спортна зала

Проведе се първото закрито заседание на журито, оценяващо постъпилите 13 предложения в конкурса за идеен проект за изграждане на многофункционална спортна зала в старозагорския парк „Артилерийски“. Експертно жури с председател  проф. д-р инж. Иван Марков..

публикувано на 05.06.20 в 14:18
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Роза от 72 000 цвята ухае в Казанлък (снимки)

Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза – символ на единството на всички жители на общината в една общност, която тачи и празнува своите традиции и във време на..

публикувано на 05.06.20 в 13:40

335 са подадените заявления по мярката "60/40" в Бюро по труда - Стара Загора

Като успешна определи към момента програмата „60/40“ за регион  Стара Загора Любен Георгиев, директор на дирекция Бюро по труда – Стара Загора. 335 са подадените заявления до днес в дирекцията. Най-много -111 заявления са входирани през месец..

публикувано на 05.06.20 в 13:03