Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мъглижко училище с нова образователна практика за обучение в ромския квартал

Основно училище „Христо Ботев“ в Мъглиж се включи в дистанционното обучение с нова образователна практика сред децата от уязвимите групи в града, които не разполагат с устройства за провеждане на обучение от разстояние. Разпространението на коронавируса принуди държавата да прекрати училищните занятия. В резултат на това учители и ученици преминаха към on-line форми на обучение. За съжаление, в отделни части на страната тази практика се оказа неосъществима. Затруднения в тази посока изпитаха децата от мъглижкия ромски квартал „Свобода“. В него живеят около 80 ученици, които са останали изолирани от процеса на преподаване. В опит да решат създалия се проблем ръководството на ОУ „Христо Ботев“ допусна материалът да се усвоява от затруднените технически ученици и посредством хартиени носители. За целта учебното заведение ангажира своя образователен медиатор Ангел Денков. Той е назначен в училището по проект „Подкрепа за успех“. Ангел Денков ежедневно посещава по домовете ученици от 1 до 7 клас и раздава разпечатани учебни материали. След това медиаторът отново минава по домовете и взема от децата готовите домашни работи, като им дава нови задачи, обясни Милена Челебиева, директор на ОУ „Христо Ботев“.

Засега учителите предоставят на хартиен носител материали само по математика и български език и литература. В инициативата участие вземат и всички 25 щатни преподаватели. Всички ангажирани с нестандартния процес по преподаване са снабдени с предписаните от здравните служби индивидуални предпазни средства за защита от COVID-19.

„Опитваме се, в ситуацията на криза, да не изолираме децата от семейства в неравностойно социално положение. В начинанието си получаваме безценна помощ от Ангел. Самият той е баща на дете, включено в новата практика, и е в постоянна връзка с родителите на останалите“, обясни Милена Челебиева.

Хората в махалата имат изключително доверие в Ангел. Децата го наричат с обич  батко Ачо. „Трудно е да се осъществи обучение от разстояние в неприветливите райони, особено тогава, когато проблемът не е само епидемията, а и бедността на хората. Голямо постижение е това, че всички деца в квартала имат достъп до интернет. Разговаряхме с жителите, които имат интернет и всички се съгласиха да преотстъпват паролите си. По този начин облекчихме някои от родителите да не плащат абонаментни такси“, сподели Ангел Денков.

Извънредната ситуация в страната успя да обедини учители и родители по-добре от всички други мерки, без оглед на етнос и религия. В името на децата и тяхното по-добро бъдеще. 

Галерия

Още от категорията

Мащабна акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата в Старозагорско

Мащабна акция на прокуратурата и ГДБОП се провежда в старозагорските села Голямо Дряново и Горно и Долно Сахране. Спецакцията е започнала рано сутринта. Тя е под ръководството на Специализираната прокуратура.  В центъра на Долно Сахране има микробус..

обновено на 06.06.20 в 12:34

41 нови случая на коронавирус за последното денонощие

41 са нови случая на коронавирус са доказани у нас за последното денонощие при 1 196 изследвани проби. 980 са активните случаи на инфекцията към момента. Това показва справката в Единния информационен портал за коронавируса в България. По данните,..

публикувано на 06.06.20 в 10:27

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък...

публикувано на 06.06.20 в 10:17

Андрей Новаков: Ще бъда посредник на региона в Брюксел

„Европейската зелена сделка е на масата на преговорите. Немското председателство заяви, че сделката е в топ три на неговите приоритети. Което означава, че в следващите няколко месеца всички нейни параметри ще бъдат обсъждани и интересът на Стара Загора,..

публикувано на 05.06.20 в 18:44

Ръководствата на Тракийския университет и БСК обсъдиха възможностите за сътрудничество

Ректорското ръководство на Тракийски университет – Стара Загора начело с ректора доц. д-р Добри Ярков и представители на Българската стопанска камара с председателя ѝ Радосвет Радев проведоха работна среща на територията на висшето учебно заведение,..

публикувано на 05.06.20 в 18:20
Стара Загора - Държавна опера

Спектаклите на Държавна опера-Стара Загора отново пред публика

След дългата принудителна пауза заради пандемията от коронавирус, Държавна опера – Стара Загора възобновява творческата си дейност пред публика.  Операта ще стартира спектаклите си на открито на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ при 50% заетост..

публикувано на 05.06.20 в 15:54

Под 30 % е посещаемостта на детските градини в Ямбол

Под 30 процента от децата в Ямбол са отишли на детска градина през първите дни след тяхното отваряне. Очаква се посещаемостта да се увеличи още през следващата седмица, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Детските заведения на територията..

публикувано на 05.06.20 в 15:16
Парк

13 проекта се състезават в конкурса за многофункционална спортна зала

Проведе се първото закрито заседание на журито, оценяващо постъпилите 13 предложения в конкурса за идеен проект за изграждане на многофункционална спортна зала в старозагорския парк „Артилерийски“. Експертно жури с председател  проф. д-р инж. Иван Марков..

публикувано на 05.06.20 в 14:18
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Роза от 72 000 цвята ухае в Казанлък (снимки)

Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза – символ на единството на всички жители на общината в една общност, която тачи и празнува своите традиции и във време на..

публикувано на 05.06.20 в 13:40

335 са подадените заявления по мярката "60/40" в Бюро по труда - Стара Загора

Като успешна определи към момента програмата „60/40“ за регион  Стара Загора Любен Георгиев, директор на дирекция Бюро по труда – Стара Загора. 335 са подадените заявления до днес в дирекцията. Най-много -111 заявления са входирани през месец..

публикувано на 05.06.20 в 13:03