Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ананиев отменя заповедта за задължителните маски

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че отменя заповедта си от вчера, с която задължително се носят предпазни маски на открити и закрити публични места.

„Искам да ви уведомя, че току що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество“, каза той на брифинг в Министерски съвет.

„Вместо това българската държава ще закупи един милион предпазни маски, които ще ги раздадем чрез министерството на труда и социалната политика, неговите регионални служби на хората, които са социално слаби и които нямат възможност да си закупят такива маски“, посочи Ананиев. И уточни, че ще бъдат поръчани маски от типа FFP2 или FFP3, които са най-добрата защита за гражданите.

Маските, които държавата ще закупи, ще бъдат със сертификат. Имаме договорени 2 млн. маски от Китай - едните с обикновени, а другите - с повишена защита. До една седмица очакваме тези маски да дойдат на нашата територия, обясни той.

Ананиев каза, че се предвижда да бъде намален големият размер на глобата от 5000 лв. за неносене на маска.

Министърът посочи, че правителството силно подкрепя носенето на предпазни маски, като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса, но мотивира отмяната на заповедта с това, че няма пълно обществено съгласие в българското общество.

„Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези по-тежки мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население“, каза министърът.

„Защо смятаме, че тази мярка беше необходима. Знаете, че в нашето общество – най-вече между медицинския персонал се води дебат кой трябва да носи тази маска. Едни казват, че тя е абсолютно безсмислена, други – че трябва да се носи от хората, които са заболели, за да не пренасят на останалите заболяването, а здравите хора не трябвало да носят такива маски. Това би било вярно, ако ние знаехме, кои са болни“, каза Ананиев.

„Между нас се движат хиляди хора, може би, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и затова не е доказано наличието на този коронавирус. Затова решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата“, добави министърът.

Ананиев увери, че всички мерки, които се предприемат от щаба, правителството, и се реализират със заповеди на министъра на здравеопазването са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани и ограничаване на разпространението на коронавируса в България





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Ланджев запали огъня на литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Литературни дни „Южна пролет“  бяха официално открити в Хасково преди минути с традиционното запалване на огъня на националния конкурс за дебютна литература пред театър „Иван Димов“.Тази година честта да го направи получи Иван Ланджев, който е и сред..

публикувано на 24.04.24 в 18:51

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаите на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Двата случая нямат връзка помежду си. Децата са с непълен имунизационен статус, каза д-р Иванова...

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Община Стара Загора и РИМ готвят нов фестивал през май

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Той  ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло,..

публикувано на 24.04.24 в 17:01

"Бебемания" в Стара Загора

На 26 и 27 април покритият пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ ще бъде домакин на изложението „Бебемания“, чийто организатор за поредна година е Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ).Своите продукти ще изложат 46 фирми,..

публикувано на 24.04.24 в 16:54

Случай на коклюш е регистриран в Ямболско

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната..

публикувано на 24.04.24 в 16:03

ЕЦИХ „Тракия” ще сътрудничи с Националната агенция по киберсигурност на Румъния и Министерството на електронното управление

Директорът на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан, беше на двудневно посещение в България по покана на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия”, чийто координатор е ССИ. Трансграничното сътрудничество в областта на киберсигурността..

публикувано на 24.04.24 в 15:49

Няма яснота кога стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина" в Шипка

Няма яснота кога ще стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина 1861" в град Шипка. В началото на декември миналата година Министерството на културата одобри втория етап за финансиране от проекта на стойност 120 000 лева,..

публикувано на 24.04.24 в 15:35

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов подписа споразумение за две улици

Кметът на Чирпан  Ивайло Крачолов подписа поредното споразумение по капиталовата инвестиционна програма на общината. Документът бе подписан с министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова и касае основен ремонт на  улица в с.Зетьово на..

публикувано на 24.04.24 в 15:34

Засега няма нови случаи на коклюш в областта

Увеличават се случаите на коклюш в страната и регистрираните заболели вече са над 400. Здравните власти обмислят обявяването на епидемия, което вероятно ще стане до края на седмицата.  Стара Загора е сред 17-е области в страната, с доказани три..

публикувано на 24.04.24 в 15:33

За по-голяма родителска подкрепа в дуалното обучение апелираха експерти

Професионално образование в България да стане в дуална форма на обучение - около това твърдение се обединиха експерти и представители на общини от област Стара Загора, на професионални гимназии, на Регионалния инспекторат по образование и..

публикувано на 24.04.24 в 15:18