Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Производителите на самолети и авиокомпаниите ще бъдат силно повлияни от кризата

Пилотът Марио Бакалов: Авиацията ще свързва хора и култури и след пандемията

4
Снимки: Личен архив

Mарио Бакалов е старши първи офицер в най-голямата авиокомпания в Европа, инструктор, част от отрядите за бързо реагиране след авиоинциденти и мотивационен лектор. Подкрепя инициативи, които имат за цел популяризирането на авиационните професии. През 2016 година пилотът приземи в София на демонстрационен полет най-големия пътнически самолет в света “Еърбъс A-380” , с което влезе в авиационната история на България.

Разговора води Таня Балабанова

- Сред най-силно засегнатите от COVID – 19 са авиокомпаниите в световен мащаб. Kак се промени ритъмът Ви на живот в дните на пандемия, г-н Бакалов?

- Намирам се вкъщи във Франкфурт. От последния ми полет се завърнах вече преди близо 3 седмици и оттогава ежедневието ми се промени изцяло. От един живот с голяма динамика, различни преживявания и предизвикателства, сред постоянно нови хора, а сега внезапно спиране и продължителен застой у дома. Но и това има своите предимства, имам времето и спокойствието да обърна внимание на моето семейство, и също така на себе си. Пиша домашни със сина ми, чета повече, използвам барбекюто почти всеки ден, спя дълго и спокойно и нямам никакъв джет лег, освен този един час миналата събота при промяната на времето. И още нещо, свалих всички куфари в килера. Отдъхвам си от живота в куфар.


-В какво е най – добър пилотът на земята?

-Някои от качествата, характерни за пилотската професия като например запазване на самообладание, аналитично мислене, вземане на решения в кризисни ситуации или управление на промяна и стрес, се оказват в тази криза от голяма полза. За това може би пилотите по-трудно се поддават на паника или нерационални постъпки и така помагат и на околните. Също така пилотите са свикнали да подхождат структурирано и планувано, това важи и за живота на земята. Като пример мога да  дам, че се улавям как в ежедневието използвам ментални чек листи, даже и те да не са ми нужни.

-Как Германия се справя в тази извънредна ситуация? Ефективни ли са мерките, които предприемат властите, за да се ограничи разпространението на вируса?  

-Смятам, че Германия се справя сполучливо и умерено в тази тежка ситуация. Разбира се, чак след време ще разберем дали наистина е било така. Приветствам мерките, взети от държавата, защото те са организирани така, че да могат да бъдат реално следвани от населението. Не са крайни, както в други държави, защото се залага на отговорността и дисциплината на хората. Във Франкфурт положението засега е спокойно, но прави впечатление разбира се, че няма хора  по улиците и почти всичко е затворено.

-Предлага  ли спасителни мерки държавата, за да се гарантират работните места в гражданската авиация и в подкрепа на сектора като цяло?

-Държавата обяви различни мерки в подкрепа на работещите в гражданската авиция, като например съкратено работно време. Също така държавата помага на предприятията с кредити, които целят запазване на ликвидността. Моят работодател въвежда работен режим със съкратено работно време за 31000 души.

-Какви са прогнозите Ви за авиоиндустрията след края на кризата?

-Много е трудно да се каже. Повечето експерти са на мнение, че авиацията като цяло ще се консолидира и обемът й осезаемо ще намалее, защото хората ще имат сериозни икономически и финансови проблеми, и няма да им е до летене. Аз лично съм склонен да вярвам, че по-скоро ще наблюдаваме обратен ефект - след дългата карантина и скучен живот, голяма част от населението ще пожелае разнобразие под формата на пътуване и почивка на екзотично място. Също така да не забравяме, че една от главните цели на авиацията е да свърза държави, народи, хора и култури. Това няма как да не бъде необходимост и след кризата. Смятам, че и бизнес пътуванията ще се възстановят, макар и не така бързо като туристическите пътувания. Така или иначе, обаче, едно е ясно - непроведените пътувания по време на кризата са невъзвръщаемо загубени за индустрията. Това означава огромни загуби, които за някои ще са пагубни.

-Проблемите с модела 737 Макс на компанията „Боинг“ ще променят ли авиацията на глобално ниво?

Не смятам, че в момента някой повече се интересува от 737 Макс  и изобщо от самолети. Производителите на самолети ще бъдат за години напред силно ощетени и доминирани от кризата, защото никому няма да са нужни самолети в обозримо време. Междувременно „Боинг“ трябва да анализира изцяло направените грешки, за да има шанс да оцелее и в бъдеще.

-Как софтуерните разработки усъвършенстват кокпита и допринасят за сигурността на полетите през последните години?

Развитието в технологиите е невероятно и подобрява безопасността в стотици пъти. Разбира се, това води и до проблеми, защото пилотите трябва да реагират и да се адаптират на тази нарастваща автоматизация и дигитализация. Но мисля, че тази обширна тематика може да бъде повод за цял друг разговор.

-Колко важна ще бъде авиацията в бъдеще?

-Както споделих по-горе, убеден съм, че авиацията изпълнява важни функции в този глобален свят. Тя свърза хора и култури, унищожава предразсъдъци и така допринася за един по-добър свят. Убеден съм, че желанието на хората да летят и опознават света ще съществува и след тази криза,  и силно се надявам скоро да може да полетим отново. 


Галерия

Още от категорията

Официалното решение за компенсациите за бизнеса се очаква в сряда

В средата на тази седмица трябва да излезе официалното решение за компенсациите, които ще получи бизнеса заради високите цени на електроенергията у нас. Това обяви след организираната приемна за граждани председателя на енергийната комисия в парламента и..

публикувано на 16.01.22 в 18:09

Четири спортни площадки откриха в различни райони на Ямбол

Четири спортни площадки със свободен достъп бяха открити в различни райони на Ямбол. Три от тях са в училищни дворове, но със свободен достъп и за по-възрастни. Баскетболно, волейболно и футболни игрища, направени от съвременни материали, вече радват..

публикувано на 16.01.22 в 09:35

Депутати от „Продължаваме промяната“ обсъдиха с граждани на Сливен проблеми на града

Проблеми във ВИК сектора, лошата инфраструктура, пътната безопасност и безработицата бяха част от темите, които граждани на Сливен поставиха на първата приемна в града на депутатите от „Продължаваме промяната“ Татяна Султанова и Настимир Ананиев, който е..

публикувано на 16.01.22 в 09:30

МВР с проверки в Сливен

Засилени проверки за спазване на наложените карантинни мерки на заболели с COVID-19 или контактни на болни извършва ОДМВР – Сливен. Карантинираните са на над 2 500 адреса в общината. Новите случаи на COVID-19 в Сливенска област през последното денонощие..

публикувано на 15.01.22 в 13:20

Разкъсана облачност, температури между 3 и 8 градуса

Добри атмосферни условия за зимни спортове ще предложи времето в съботния ден. Утрото е студено. Минималните температури са между минус 4 и 1 градуса. През деня облачността ще е променлива, по високите части на планините и конкретно масивите от Западна..

публикувано на 15.01.22 в 09:36

Световна премиера на филм за Гео Милев правят в Стара Загора

Документалният филм  „Гео Милев в лабиринта на времето“ ще бъде представен в Стара Загора на 15 януари (събота)  от 17.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатори са  Община Стара Загора, Къща музей „Гео Милев“ и Тривиум..

обновено на 15.01.22 в 09:24

Новозаразените с коронавирус са 6863

6863 са новите случаи на коронавирус, установени у нас през последното денонощие. Положителни са 16,7 процента от направените 41 084 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Новите случаи за  област Стара Загора са..

публикувано на 15.01.22 в 07:40

Регионалната библиотека на Сливен отличи с "Читател на 2021" тийнейджърка

Ученичка на 19 години е „Читател на 2021“ на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен. Това съобщи за Радио Стара Загора Росица Петрова-Василева, директор на културната институция. Конкурсът се провежда за седма поредна година.  Номинирането е..

публикувано на 14.01.22 в 16:40

Математическата гимназия има 50-годишен юбилей

Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора отбелязва 50-годишен юбилей през 2022 година. Това каза за Радио Стара Загора Мариета Петрова, директор на училището. Сред инициативите са издаването на училищния вестник „Планета“,..

публикувано на 14.01.22 в 16:25

В Малка Верея слагат втория купол на църквата

Жителите на с. Малка Верея се надяват, че до празника на лозята и на Трифон Зарезан ще успеят да вдигнат и втория позлатен купол на църквата, чийто патрон е свети мъченик Трифон. Дълголетната мечта на селото се сбъдна с дарения и личен труд на много..

публикувано на 14.01.22 в 16:03
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"