Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Производителите на самолети и авиокомпаниите ще бъдат силно повлияни от кризата

Пилотът Марио Бакалов: Авиацията ще свързва хора и култури и след пандемията

4
Снимки: Личен архив

Mарио Бакалов е старши първи офицер в най-голямата авиокомпания в Европа, инструктор, част от отрядите за бързо реагиране след авиоинциденти и мотивационен лектор. Подкрепя инициативи, които имат за цел популяризирането на авиационните професии. През 2016 година пилотът приземи в София на демонстрационен полет най-големия пътнически самолет в света “Еърбъс A-380” , с което влезе в авиационната история на България.

Разговора води Таня Балабанова

- Сред най-силно засегнатите от COVID – 19 са авиокомпаниите в световен мащаб. Kак се промени ритъмът Ви на живот в дните на пандемия, г-н Бакалов?

- Намирам се вкъщи във Франкфурт. От последния ми полет се завърнах вече преди близо 3 седмици и оттогава ежедневието ми се промени изцяло. От един живот с голяма динамика, различни преживявания и предизвикателства, сред постоянно нови хора, а сега внезапно спиране и продължителен застой у дома. Но и това има своите предимства, имам времето и спокойствието да обърна внимание на моето семейство, и също така на себе си. Пиша домашни със сина ми, чета повече, използвам барбекюто почти всеки ден, спя дълго и спокойно и нямам никакъв джет лег, освен този един час миналата събота при промяната на времето. И още нещо, свалих всички куфари в килера. Отдъхвам си от живота в куфар.


-В какво е най – добър пилотът на земята?

-Някои от качествата, характерни за пилотската професия като например запазване на самообладание, аналитично мислене, вземане на решения в кризисни ситуации или управление на промяна и стрес, се оказват в тази криза от голяма полза. За това може би пилотите по-трудно се поддават на паника или нерационални постъпки и така помагат и на околните. Също така пилотите са свикнали да подхождат структурирано и планувано, това важи и за живота на земята. Като пример мога да  дам, че се улавям как в ежедневието използвам ментални чек листи, даже и те да не са ми нужни.

-Как Германия се справя в тази извънредна ситуация? Ефективни ли са мерките, които предприемат властите, за да се ограничи разпространението на вируса?  

-Смятам, че Германия се справя сполучливо и умерено в тази тежка ситуация. Разбира се, чак след време ще разберем дали наистина е било така. Приветствам мерките, взети от държавата, защото те са организирани така, че да могат да бъдат реално следвани от населението. Не са крайни, както в други държави, защото се залага на отговорността и дисциплината на хората. Във Франкфурт положението засега е спокойно, но прави впечатление разбира се, че няма хора  по улиците и почти всичко е затворено.

-Предлага  ли спасителни мерки държавата, за да се гарантират работните места в гражданската авиация и в подкрепа на сектора като цяло?

-Държавата обяви различни мерки в подкрепа на работещите в гражданската авиция, като например съкратено работно време. Също така държавата помага на предприятията с кредити, които целят запазване на ликвидността. Моят работодател въвежда работен режим със съкратено работно време за 31000 души.

-Какви са прогнозите Ви за авиоиндустрията след края на кризата?

-Много е трудно да се каже. Повечето експерти са на мнение, че авиацията като цяло ще се консолидира и обемът й осезаемо ще намалее, защото хората ще имат сериозни икономически и финансови проблеми, и няма да им е до летене. Аз лично съм склонен да вярвам, че по-скоро ще наблюдаваме обратен ефект - след дългата карантина и скучен живот, голяма част от населението ще пожелае разнобразие под формата на пътуване и почивка на екзотично място. Също така да не забравяме, че една от главните цели на авиацията е да свърза държави, народи, хора и култури. Това няма как да не бъде необходимост и след кризата. Смятам, че и бизнес пътуванията ще се възстановят, макар и не така бързо като туристическите пътувания. Така или иначе, обаче, едно е ясно - непроведените пътувания по време на кризата са невъзвръщаемо загубени за индустрията. Това означава огромни загуби, които за някои ще са пагубни.

-Проблемите с модела 737 Макс на компанията „Боинг“ ще променят ли авиацията на глобално ниво?

Не смятам, че в момента някой повече се интересува от 737 Макс  и изобщо от самолети. Производителите на самолети ще бъдат за години напред силно ощетени и доминирани от кризата, защото никому няма да са нужни самолети в обозримо време. Междувременно „Боинг“ трябва да анализира изцяло направените грешки, за да има шанс да оцелее и в бъдеще.

-Как софтуерните разработки усъвършенстват кокпита и допринасят за сигурността на полетите през последните години?

Развитието в технологиите е невероятно и подобрява безопасността в стотици пъти. Разбира се, това води и до проблеми, защото пилотите трябва да реагират и да се адаптират на тази нарастваща автоматизация и дигитализация. Но мисля, че тази обширна тематика може да бъде повод за цял друг разговор.

-Колко важна ще бъде авиацията в бъдеще?

-Както споделих по-горе, убеден съм, че авиацията изпълнява важни функции в този глобален свят. Тя свърза хора и култури, унищожава предразсъдъци и така допринася за един по-добър свят. Убеден съм, че желанието на хората да летят и опознават света ще съществува и след тази криза,  и силно се надявам скоро да може да полетим отново. 


Галерия

Още от категорията

Стара Загора ще бъде домакин на Национална конференция с международно участие

На 29 октомври Стара Загора ще бъде домакин на Национална конференция с международно участие на тема "Медицинските сестри и акушерките - ключов фактор в съвременното здравеопазване". Това обяви проф. Христина Милчева от Медицинския факултет в..

публикувано на 26.10.20 в 14:31

Училищата ще преминават онлайн по предложение на директора след разрешение на министъра

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието по предложение на ръководителите на образователните институции , предвижда нова заповед на Министерството на образованието и..

публикувано на 26.10.20 в 14:07
Красимир Каракачанов

Военният министър присъства на военно учение край Хасково

Министър Красимир Каракачанов днес присъства на най-голямото военно учение на полигона край хасковското село Корен - "Балканска стена 2020". Той коментира, че състоянието на премиера Бойко Борисов е стабилно и че правителственото заседание..

публикувано на 26.10.20 в 14:03

От 1 ноември отново отваря паспортната служба в Сливен

От 1 ноември се възстановява работното време на сектор "Български документи за самоличност" в Сливен, от 08,30 ч. до 17,30 часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Във връзка с постоянно растящия брой на заразените с корона..

публикувано на 26.10.20 в 13:45

Директорът на столичната РЗИ подаде оставка, министър Ангелов е с отрицателен тест за коронавирус

Директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев е подал оставка след разговор със здравния министър Костадин Ангелов. По негово решение карантината, наложена на премиера Бойко Борисов преди дни, беше отменена заради два последователни отрицателни..

публикувано на 26.10.20 в 13:39

Два пъти по- малко мед е произведен през тази година в Ямболско

Два пъти по- малко мед е произведен през тази година в Ямболско, в сравнение с миналата година. Според пчеларите, сушата и нерегламентираното използване на препарати за растителна защита са основната причина за слабата реколта.   Добивът  в..

публикувано на 26.10.20 в 08:43

Кризата Ковид-19 не е засегнала строителния бранш

Липсата на квалифицирана работна ръка продължава да е основния проблем на строителния бранш и в дните на пандемия. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора по повод празника на строителите Димитровден.  Кризата, заради тежката епидемична..

публикувано на 26.10.20 в 08:32

Трима министри са под карантина след положителният тест за Covid-19 на премиера Бойко Борисов

Трима министри са поставени под карантина заради положителния тест за Covid-19 на премиера Бойко Борисов. Вчера в социалната мрежа министър председателят обяви, че е с коронавирус и вече е уведомил столичната РЗИ, която започна епидемиологично..

публикувано на 26.10.20 в 06:26

Днес е празникът на Сливен

Празникът на Сливен, който се отбелязва на Димитровден ще започне с празнична Света литургия в централния храм „Св.Димитър“. От 9 ч. е ритуалът по вписването в паметната лауреатска книга на носителя на наградата „Добри Чинтулов“. Носителят на наградата е..

публикувано на 26.10.20 в 06:15

Близо 5800 старозагорци ще почерпят днес

2 950-ма са старозагорците, носещи името Димитър. На Димитровден ще почерпят и 876 господа с кратката му форма Митко, а с Митьо – 163, Митка-79, Митра – 41 и Мита- 16.  Общо имениците са 5837-ма. Дамите с име Димитрина са 276, Димка- 236,..

обновено на 26.10.20 в 06:11