Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Явор Гърдев: Изкуството – имунитет срещу житейските страхове

| обновено на 02.04.20 в 15:45

Втори спектакъл на режисьора Явор Гърдев ще бъде транслиран в тази вечер. В Международния ден на театъра – 27 март, бе излъчен неговият „Калигула“ – съвместна постановка с Варненския драматичен театър, а тази вечер от 19ч. предстои среща с постановката „Квартет“ от Хайнер Мюлер, на която Явор Гърдев прави и литературната адаптация, и сценичната версия, заедно с театралната работилница „Сфумато“. Записът е от 1999г. и е от личния архив на режисьора. В ролите са Владимир Пенев, Жорета Николова, Светлана Янчева, Ани Пападополу, Надя Конакчиева и Даниел Рашев. Включено е изпълнение и на Мариус Куркински.

Спектакълът е по епистоларния роман „Опасни връзки“ на Шодерло дьо Лакло с фрагменти от текстове на Бернар-Мари Колтес, Жан д’Ормесон, Кристофър Хамптън и Кирил Мерджански и не се препоръчва за лица под 18 години.

Представлението ще бъде достъпно в канала на ТР "Сфумато" в YouTube от 19:00 до 00:00 часа.

В „Квартет“ режисьорът поставя темата за страха от смъртта, от изчезването и какво остава от нас на този свят – неща, които са свързани с днешните ни страхове, каза в интервю за Радио Стара Загора Явор Гърдев.

Спектакъл за отегчението на либертините от естетическия стадий на живота, болезненото им преминаване в етическия стадий и тревожните им предчувствия, че няма да достигнат религиозния стадий.

За него е обясним взривът от транслации онлайн на спектакли по целия свят и у нас, това е утешително, защото изкуството е имунитет срещу страховете, казва режисьорът. И макар, особено за театъра, да не е най-добрия начин, заради липсата на живия контакт, тази форма на представяне вече се използва по целия свят и у нас.

„Човек има възможности за просветление и ако това се случи, то после не може да бъде забравено. Връщаш се като критерий към него, спомняш си и това дава гарантирана връзка с реалността, която за съжаление, сме склонни да губим“, допълва той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.Галерия

Още от категорията

Още 100 000 лева са нужни за заснемането на новия игрален филм за Христо Ботев

Около 60 минути от игралния филм за Христо Ботев, по идея на кмета на Калофер Румен Стоянов, са заснети. В дарителската сметка за лентата има около 45 000 лв. предимно от хора и фирми от родния град на поета революционер. Нужни са още 100 000 лв. В..

публикувано на 25.01.21 в 16:28
Снимка на Васил Левски, по която е издирван. Снимката е открита през 2018 г. от Виктор Комбов и представена пред българската публика. Публикувана е в турско научно списание от историка Дженгиз Йолджу, който я намира в архива през 2016 г., но публикацията му излиза едва в началото на 2019 г.

Документ доказва, че османската власт е знаела кой е Левски преди обира в Арабаконак

Новият  документ за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски, е един от 4-те документа, открити в Османския архив в Истанбул от младия историк Виктор Комбов. Миналата година по това време Виктор Комбов, който е и уредник в Къща музей „Васил..

публикувано на 25.01.21 в 11:00

Аркади Шарков: Ограничението да пътуваме само при поставена ваксина, ще има негативен ефект върху самата ваксинация

България е на опашката в ЕС по темпове на ваксинация срещу коронавируса. Това сочи анализът на Оксфордския университет към 14 януари.  Грешна комуникационна стратегия или организационни пропуски доведоха до незавидната позиция за страната ни.  По..

публикувано на 21.01.21 в 16:12

Котел се готви да чества 200 г. от рождението на Георги Раковски

Тази година се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Националните чествания по повод бележитата дата се организират от родния град на революционера - Котел, министерствата на отбраната и на културата с участието на Военна..

публикувано на 22.01.21 в 10:20
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Предоляваме кризата с насърчаване на потреблението и привличане на инвестиции

За преодоляване на кризата, предизвикана от коронавируса, трябва да се насърчава потреблението в страната. В тази връзка е необходимо разходването на публичните разходи да е целенасочено и разумно, за да не задълбочи някои фискални и макроикономически..

публикувано на 21.01.21 в 14:39

Десислава Митева, BBBA: Великобритания е в топ 5 на инвеститорите у нас

Българите, които имат статут на уседналост във Великобритания, няма да бъдат засегнати от новите правила след Брекзит, които са в сила от 1 януари тази година. Те ще продължат да учат или работят на Острова при предишните условия. Това заяви пред Радио..

обновено на 20.01.21 в 15:54

Цветан Филев: Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната

На 98% от тютюневата суровина у нас е реализирана. Тук влизат четирите сортови групи, които се отглеждат у нас - дребнолистният ориенталски тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“ и едролистните „Бърлей“ и „Вирджиния“. Вероятно за 2020 г. ще имаме един..

публикувано на 19.01.21 в 15:57

Христо Панчугов: Годината ще бъде турболентна във всяко едно отношение

"Доста трудно е да се предвиди как ще се развие ситуацията с изборните предпочитания на българите. Очакват ни изненади", каза в ефира на радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Той коментира последното изследване на "Алфа Рисърч",..

публикувано на 19.01.21 в 10:53

Тоня Клисурова и Васил Николов: "Тангото казва онова, което думите не могат“

Несъмнено аржентинското танго е една от най-силните изяви на съвременната култура като елегантност и уважение към партньора в танца. Различен е от останалите социални танци, защото „тангото е първо чувство, което се ражда в душата на човек,..

публикувано на 15.01.21 в 15:07
Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев: Реалистично е да очакваме влизане в еврозоната през 2025-а

Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо развитие, ще определят процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в следващите няколко години, прогнозира икономистът проф. Боян..

публикувано на 15.01.21 в 14:03