Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прехвърлянето на обезщетения за безработица е регулирано на ниво ЕС

Прехвърлянето на обезщетения за безработица е регулирано на ниво ЕС между отделните държави-членки със съответните регламенти и това позволява на работили легално българи при завръщането си да се регистрират в дирекциите „Бюро по труда“ и да получават обезщетения. Задължително условие за това е да са имали договорни отношения с работодател и плащани осигуровки, уточни за Радио Стара Загора Румяна Грозева, директор на регионалната АРИР и „Европа Директно“. В този случай хората имат правото да получат обезщетението си или в дъжавата, чиито граждани са, или в държавата, където са работили и са били осигурявани.

Размерът на обезщетението зависи от това в коя държава-член на ЕС е извършено регистрирането след загубата на работа.

Изплащането на обезщетения след регистрация в България не ощетява бюджета за безработните у нас, тъй като размерът им се прехвърля от страната-член, където е работило съответното лице.

Румяна Грозева подчерта, че е много важно завръщащите се от друга държава наши съграждани да се запознават своевременно с правата си.


Интервю с Румяна Грозева - АРИР Стара Загора, Европа Директно Стара Загора
Аудио файлът е със субтитри
Повече информация можете да намерите в линковете:

https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-benefits/transferring-unemployment-benefits/index_bg.htm

https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-benefits/transferring-unemployment-benefits/faq/index_bg.htm


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Държавата няма никакви договорни отношения за реставриране на монумента на Бузлуджа

За четвърта поредна година от 8-ми до 11-ви август ще се проведе Фестивалът „Оупън Бузлуджа“. В студиото на Радио Стара Загора областният управител на Стара Загора Методи Марков заяви, че фестивалът ще се проведе, въпреки липсата на необходимата..

публикувано на 08.08.24 в 10:01

Прогноза за времето

Днес ще бъде предимно слънчево. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°. По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури..

публикувано на 08.08.24 в 06:46

Въздействащо 3D мапинг шоу ще озари „Оупън Бузлуджа“

За четвърта поредна година от 8-ми до 11-ви август ще се проведе Фестивалът „Оупън Бузлуджа“. Събитието под мотото "Спомени от бъдещето" се провежда в подкрепа на опазването и отварянето на монумента Бузлуджа като културна ценност, съобщи за Радио Стара..

обновено на 08.08.24 в 06:39

Деца пострадаха с тротинетка на Аязмото, първа помощ им оказал старозагорец

Две деца, качени на тротинетка , са пострадали в парк Аязмото след като са се движили с висока скорост. Единствен свидетел на инцидента бил Красимир Панчев , който в емоционален пост в социалните мрежи призова родителите да бъдат отговорни към..

публикувано на 07.08.24 в 19:50

Очаква се скоро пожарът край харманлийското село Черепово да бъде обявен за локализиран

Очаква се съвсем скоро пожарът край харманлийското село Черепово да бъде локализиран. Това съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров. "На терен продължават да са 14 и път на пожарната и 2 тежки машини, които, към този момент, не..

публикувано на 07.08.24 в 19:07

Един ранен при пътен инцидент в Стара Загора

Катастрофа между лек автомобил и мотопед стана около 15.00 часа на бул. "Никола Петков" в Стара Загора. Мотопедистът е пострадал, оказва му се медицинска помощ. Тестовете на двамата водачи за алкохол са отрицателни. Няма затруднения в движението.

публикувано на 07.08.24 в 16:47

ГТП - мисия възможна

От 22 юли до 4 август през пунктовете за годишен технически преглед са преминали 127 085 автомобила, 181 от колите не са допуснати на пътя или под 1% от автомобилите не успяват да преминат годишния технически преглед след дигитализацията на процеса,..

публикувано на 07.08.24 в 16:14

Поставят 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление..

публикувано на 07.08.24 в 16:05

Международен арт пленер „Безгранично изкуство“ събира творци в Стара Загора

На 23 август /петък/ ще се състои откриването на 8-мия Международен арт пленер „Безгранично изкуство“. То ще бъде във фоайето на Община Стара Загора, с начален час от 17.00 часа, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Експозицията ще..

публикувано на 07.08.24 в 15:26

Приключи ремонтът на централния булевард в Свиленград

Община Свиленград приключи рехабилитацията на централния градски булевард „България”. Ремонтираният участък е с  дължина 725 м, широк е 9 м. Ремонтните дейности включваха полагане на два пласта асфалт и подмяна на бордюри. На новото платно са монтирани..

публикувано на 07.08.24 в 15:06