Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Бранков: Безвъзмездна помощ от държавата за малките и средни предприятия!

Синдикати и национално представените работодателски организации  подкрепиха  изразената готовност на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов, за иницииране на процедурата за кандидатстване на България в механизма на обменните курсове (ERM ІІ) до края на месец април 2020 г.

Социалните партньори и Икономическият и социален съвет на Република България многократно са заявявали по недвусмислен начин своята подкрепа за ускорена подготовка и бързо присъединяване към ERM II и, впоследствие  и  към Еврозоната.

Какви биха били ползите от тази стъпка и би ли могла страната да се възползва от механизмите за сътрудничество с европейския механизъм за стабилност, особено сега за справяне с последиците от кризата с коронавируса коментара за Радио Стара Загора Димитър Бранков, зам. председател на Българската стопанска камара в интервю на Диана Абрашева: 


Част от ресурса, с който разполага Фондът на фондовете, от 1,5 млрд. лева, да бъде предоставен като безвъзмездна подкрепа за малките и средни предприятия в страната, апелират от Българската стопанска камара. В интервю за радио Стара Загора зам. директорът на БСК Димитър Бранков коментира, че предложеният от ФНФ механизъм за отпускане на кредити, кредитни облекчения и гаранции през търговските банки в страната дублира обявените вече от правителството финансови инструменти за кредитиране на икономическите субекти през Българската банка за развитие. Според него основният въпрос по отношение на мерките за облекчено излизане от кризата, свързана с КОВИД 19, е съотношението на грандовете на безвъзмездните средства, които се предоставят на бизнеса и гражданите и кредитите и заемните облекчения, коментира още Димитър Бранков:

Още от категорията

Георги Киряков

Георги Киряков: Нищо общо с парламентаризма няма това, което се случва

Правителство може и да има, но може и да няма. Всичко зависи от парламентарни схеми, на които сме се нагледали през последните години. Това коментира в предаването „Репортер“ политологът Георги Киряков. Нищо общо с парламентаризма няма това,..

публикувано на 02.08.21 в 09:43
Тенчо Черкезов

Тенчо Черкезов: Трудно се създава хармония между природата и политиците

Жътвено време е! И докато на политическия фронт две партии пожънаха почти едни и същи проценти, по време на извънредните парламентарни избори, от народната симпатия, синдикалистите пресметнаха, че 700 000 са работещите бедни. Други се заеха да връщат..

публикувано на 17.07.21 в 13:10

Трябва да развиваме дигитално-медийната грамотност на децата от най-ранна възраст

На 6 юли Европейският парламент прие временни правила, които дават възможност на доставчиците на услуги за електронна поща, съобщения и чатове да предприемат мерки срещу сексуалното насилие над деца.  По данни на Европол опитите за сексуална експлоатация..

публикувано на 15.07.21 в 14:46
Александър Христов

Доц.Александър Христов: Изглежда Слави Трифонов се готви да управлява шоу

Видимо е, че лидерите на политическите сили са склонни да правят малко повече отстъпки. И в момента ситуацията е по-благоприятна за преговори за коалиции от преди три месеца, коментира Доц. д-р Александър Христов,експерт политическа комуникация и..

публикувано на 12.07.21 в 17:17

Трябват законодателни промени, за да се изкорени купуването на вота в ромските махали

Ниската избирателна активност в ромските общности в Стара Загора се дължи на акциите на полицията преди изборите, сезонната работа и недоверието в политиците и партиите, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, председател на сдружение „Свят без..

публикувано на 12.07.21 в 15:33

Доклад на „Грийнпийс“ предупреждава за застрашени водни ресурси в Маришкия басейн

Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени. Това са изводите от научен доклад на "Грийнпийс" - „Неутолимата жажда на енергетиката“, създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия. За първи път за целите на доклада..

публикувано на 09.07.21 в 07:52
Кольо Парамов

Кольо Парамов: България трябва да бъде приета в Еврозоната

България трябва да бъде приета в Еврозоната. Не може 30-40 години да имаме валутен борд приравнен към еврото. Трябва да моделираме поведение в Еврозоната и да се възползваме от контролната схема на Европейската централна банка. Това коментира в..

публикувано на 06.07.21 в 11:27

Проф. Иван Чалъков: Ако искаме икономиката да се възстанови, трябва да се ваксинираме

Коронавирусът и „Зелената сделка“ ще бъдат във фокуса на дискусия, организирана от Центъра за върхови постижения „Жан Моне“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ . Работното заглавие на дискусията, която стартира в утрешния ден, 6..

публикувано на 05.07.21 в 17:54

Ст. комисар Венцислав Кирчев: В ОД на МВР-Хасково има служители, които ще работят по сигнали за изборни нарушения

Днес Министерството на вътрешните работи отбелязва 142 години от създаването си. „Оценявам високо тежките отговорности, които полицейските служители са поели когато са избрали своята професия и да служат на другите хора. В този смисъл изказвам и..

публикувано на 05.07.21 в 09:25

Ваня Григорова: Сред работещите в "Мини Марица -изток" има напрежение, но засега не се предвиждат стачни действия

"Мини Марица-изток“ бележат загуби, нямат средства за поддръжка на оборудването си и от много време е замразен приема на нови работници, но допълнителни съкращения на персонал ще направят невъзможна работата на комплекса, който върви към затваряне,..

публикувано на 29.06.21 в 16:12