Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Смехотерапия в кризата – на какво се смее днес българинът

Единственият у нас Дом на хумора и сатирата в Габрово е със затворени врати от началото на извънредното положение, както всички музеи в страната и Европа. Дейността и инициативите на ръководството и екипа му обаче, не са спирали онлайн във фейсбук страницата „Дом на хумора и сатирата, Габрово“. Музейни истории под карантина, онлайн изложби, живи картини-интерпретации на български творци са сред вече реализираните идеи.

Според директорката на музея Маргарита Доровска времето на самоизолация и извънредно положение е интересно за изследване на хумора – смеем се на шегите с начина, по който живеем сега; появиха се и характерни герои като за България това е ген. Мутафчийски и меметата с него; има и поглед към политиката и адекватността на лидерите в момента. Цял раздел са и шегите на картинки със случки от дома или работното място.

„Светът е оцелял, защото се е смял“ ни припомня Маргарита Доровска мотото на Музея на смеха. Хуморът е начин да се надсмеем на ситуацията и да излезем за малко от нея, а също е и начин на общуване.

Останете заети и си търсете занимания, които обичате, бъдете активни, не спирайте да общувате и най-вече да се шегувате, ни посъветва тя.

Има ли място за шеги и ирония в момент на криза, с какво най-често се шегуват хората, какви предизвикателства за бъдещето се очертават пред работата на музея, заради продължителната невъзможност да посреща посетители. Отговорите чуйте от директорката Маргарита Доровска в звуковия файл. 
Още от категорията

Две награди спечели филм на старозагорски ученик

Лентата "One More Page" на Григор Дянков от 11-ти клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Стара Загора спечели две престижни награди от "Правец Филм Фестивал". "Истории. Филмите разказват истории - някои са весели, други поучителни, други тъжни, четвърти са..

публикувано на 21.06.21 в 15:10

Фицата: Леле, к'ъв шербет (видео и снимки)

Единайстата песен от проекта "Пеещи артисти" с премиера в музикалните платформи и по Радио Стара Загора. Новата песен е поверена на един от най-атрактивните ни съвременни актьори - Филип Аврамов-Фицата. Казва се "Шербет". Текстът е на Иво Тицин, музиката..

публикувано на 19.06.21 в 11:47
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора за 21-27 юни

Културен афиш 21-27 юни 21 юни, /понеделник/ Лятна програма 2021 „Създай. Играй. Прочети. Научи” в Регионална библиотека „Захарий Княжески” За малките  читатели на възраст от 7 до 10 години от 14 юни до 30 юли..

публикувано на 18.06.21 в 16:45

Арт пазар за сетивата се открива тази вечер в Къщата на Архитекта.

Тази вечер стартира събитието „Арт пазар за сетивата“ в Къщата на Архитекта. Пазарът, в навечерието на Еньовден, е в рамките на два дни, в които гражданите и гостите ще могат да си подарят наслада за сетивата, каза за Радио Стара Загора Ралица Острева..

публикувано на 18.06.21 в 15:59

Никола Райков е номинацията на България за EUROCON 2021

Старозагорският автор Никола Райков е с номинация за България в европейските награди на EUROCON 2021 в категория автор с цялостен принос, за последните 10 години. Еврокон е най - престижния ежегоден фестивал за фантастика в Европа. Провежда се от..

публикувано на 18.06.21 в 12:38

Четвърто национално биенале „Мозайката днес" ще се проведе в Стара Загора

Четвъртото национално биенале „Мозайката днес"  ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юли т.г., превръщайки го в  традиционно събитие в културния живот на града, известен с едни от най-красивите съхранени образци на това антично изкуство. Организатори на..

публикувано на 17.06.21 в 13:08

В Габрово представят книгата "Излекувай се със смях"

Днес от 18:00 часа Музеят на хумора и сатирата представя габровската премиера на стихосбирката „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров (1952 - 2020) . В книгата са включени над 100 стихотворения, епиграми и пародии, групирани тематично в..

публикувано на 17.06.21 в 09:05

Нов български балет се ражда в Държавна опера - Стара Загора

Световноизвестният хореограф Василий Медведев поставя нов български балет с трупата на Старозагорската опера Завърши първия етап на репетиционния период на премиерата на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров. За първи..

публикувано на 15.06.21 в 11:00
Момчил Маринов, директор на ИМ

Исторически музей "Искра" събра в каталог български шевици от Възраждането

Български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването..

публикувано на 14.06.21 в 08:00
Николай Урумов

Актьорът Николай Урумов се шегува, че е бивш дворянин

Николай Урумов е един от най-популярните български актьори . Той е обичан и чакан режисьор в столичните и провинциалните театри. Професионалният опит го държи здраво и любвеобилно на театралната сцена, пред филмовата камера и микрофона за дублажи, но..

публикувано на 13.06.21 в 16:30