Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снежана Танева: "Ще осигурим безопасни условия за изпитите"

Очакват се конкретни указания от образователните власти как ще се проведат държавните зрелостни изпити, за да се гарантират противоепидемичните мерки. Това заяви за Радио Стара Загора Снежана Танева, директор на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в областния град. „Първото условие, което трябва да спазим е да има отстояние между учениците поне от метър и половина. В училище ще се осигурят всички безопасни условия за присъствието им и провеждането на изпитите“, обясни Танева. Тази година професионалното училище завършват 150 зрелостници. Всички те ще полагат задължителен изпит по български език и литература, а втори – по избор по друг предмет. 1/3 от завършващите ще се явят и на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Засега се предвижда изпитите да са на 30 май и 1 юни, ако няма друга промяна.

Възможно е да има проблем с квесторите, тъй като част от преподавателите попадат в рисковата група. В правомощията на регионалното управление на образованието е да осигури наблюдатели в изпитните дни.

Дигиталното обучение в училището дава добри резултати. В процеса активно са ангажирани учители, ученици и родители, поясни Танева, и увери, че няма забавяне в преподаването на учебното съдържание, въпреки двете грипни ваканции, предшестващи коронакризата.

В четири специалности ще има прием за новата учебна година след 7 клас. С усилено изучаване на немски език - „Оперативно счетоводство“ и „Икономика и мениджмънт“. А другите две специалности с интензивно преподаване на английски„Електронна търговия“ и „Търговия на едро и дребно“. Паралелките ще с една по-малко заради  преминаването на едносменен режим в близко бъдеще. Балообразуването ще се формира от оценките по български език и по география от свидетелството за завършено основно образование, както и от резултатите от националното външно оценяване по български език и утроената оценка по математика.   

Търговската гимназия е първото професионално училище в Старозагорска област, създадено през далечната 1921 година. Негови възпитаници са водещи български банкери и предприемачи.

Чуйте разговора на Таня Балабанова със Снежана Танева в звуковия файл:Още от категорията

Изграждат отбивка от магистрала "Тракия" към Стралджа

Нов пътен възел предстои да бъде изграден на автомагистрала "Тракия", в близост до град Стралджа. Отчуждаването на имотите е приключило, а проектът вече е одобрен. Новото пътно отклонение ще бъде изградено между 298 и 299 километър на магистралата при..

публикувано на 24.02.21 в 17:05

30 семейни лекари в Стара Загора вече получиха дози от ваксините срещу ковид

Първите дози от ваксини получиха общопрактикуващите лекари в Стара Загора.  300 са дозите и те са разпределени по 10 на общо 30 общопрактикуващи лекари, съобщиха от Регионалната здравна инспекция Организацията на процеса на ваксиниране е..

публикувано на 24.02.21 в 16:59

Масово служители в заведенията напускат работа

Масово служители в затворените заведения искат да напуснат работа, защото браншът е несигурен. Така коментира за Радио Стара Загора готовността си да отвори врати на 1 март собственикът на заведение в Казанлък Петър Стоянов.  Той допълни, че това се..

публикувано на 24.02.21 в 16:27
Засаждане на Музикална гора

И Радио Стара Загора се включи в засаждането на Музикалната гора

Близо 1500 фиданки дъб бяха засадени днес по инициатива на Държавна опера Стара Загора в местността Магарешка поляна край града. Музиканти, балерини и общественици оставиха обичайната си дейност – инструментите, палците и компютрите, хванаха лопатите..

публикувано на 24.02.21 в 15:33

5,4% е равнището на безработица в Старозагорско за януари

5,4% е равнището на безработица в област Стара Загора за месец януари, което е с 1,6% по-ниско от средното за страната - 7 на сто като стойността се запазва спрямо предходния месец, отчетоха на редовната месечна пресконференция от Бюрото по труда в Стара..

публикувано на 24.02.21 в 14:09

Община Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване от фини прахови частици

За четвърта поредна година Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване от фини прахови частици. Това стана ясно по време на проведеното заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух към Община Стара Загора. На..

публикувано на 24.02.21 в 13:23

Деца от Хасково украсяват дървета по повод Баба Марта

За поредна година Младежки център Хасково организира празничната инициатива "Украси дърво за Първи март“. Заради усложнената епидемична обстановка тази година в проявата участват само деца от детските градини в Хасково. След жребий, изтеглен в Младежки..

публикувано на 24.02.21 в 12:25

Световния ден на розовата фланелка отбелязаха в старозагорско училище

За поредна година в СУ „Христо Смирненски“ отбелязаха Световния ден на борбата срещу тормоза в училище, по известен като Ден на розовата фланелка, който  се провежда в последната сряда на месец февруари. В инициативата се включиха над 100 деца..

публикувано на 24.02.21 в 12:19

Специални торти радват рожденици в старозагорска детска градина

В Детска градина №34 „Райна княгиня“ в Стара Загора честват рождените дни на възпитаниците си с истинска торта. „Правилата за хранене в детските градини налагат спазване на изискванията, поставени с нормативните документи, новия рецептурник и..

публикувано на 24.02.21 в 12:11

Благотворителна инициатива за малкия Георги в центъра на Хасково

Възпитаници на училища и детски градини в Хасково се включиха в благотворителна акция в помощ на 2-годишно болно дете. Те плетат мартеници, средствата от чиято продажба ще отидат за лечението на Георги Цонев, съобщиха от кметската управа. Община..

публикувано на 24.02.21 в 11:35