Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инженерните висши училища са път към дигиталната трансформация

Проф. д-р инж. Илия Железаров е роден през 1968 година. Завършва ОКС „Магистър”, машинен инженер, специалност „Механично уредостроене” в ТУ – Габрово през 1994 година.

През 2005 година защитава ОНС „Доктор” по научна специалност „Метрология и метрологично осигуряване“. През 2007 година. придобива академична длъжност „Доцент“, а през 2019  - „Професор“ в областта на метрологията и метрологичното осигуряване.

От 1995 година работи в Технически университет - Габрово. От 1999 година е управител на „Българо-германски институт по управление на качеството и промишлен мениджмънт - БГИК” ООД.  В периода от 2004 -2012  е Заместник-директор на Центъра за качество на обучението. От 2012- 2019 е Заместник-ректор по научно-изследователската работа. На 19.12.2019  е избран за Ректор на Технически университет - Габрово.

Има публикувани книги, учебници и учебни помагала в областта на метрологията и управление на качеството. Ръководител и участник в редица научноизследователски и приложни проекти.

"Технически университет - Габрово се гордее с кадрите си. Над 30 хиляди са инженерите в България, възпитаници на това учебно заведение, включително хора на възлови позиции. Преди повече от две десетилетия инженерното образование беше много трудно, на места то продължава да е такова и ние сме едно от тези места. Има неща, които трябва да се научат, защото ако не се научат, не си заслужава човек да има дипломата на инженер.", каза в интервю ректорът на ТУ- Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров.

"Инженерните висши училища са много важни в момента, за подпомагане на българската индустрия, за осъществяване на прехода и към съвременния свят, към дигиталните технологии, дигиталната трансформация, към това което се случва около нас. За съжаление демографската криза не ни позволява във всеки момент да имаме на пазара на труда достатъчно хора, от които ние да си изберем най- добрите инженери, това ни кара да търсим други решения. Няма да е далеч времето, когато един от най- добрите приятели на човека ще се казва робот.", прогнозира ректорът и допълни, че извънредната ситуация довела до физическо и социално дистанциране е дала възможност за осъществяването на дистанционно обучение. По думите му, посещаемостта на онлайн лекциите дори е по- голяма.

"Вървят занятия онлайн, вече правим изпити онлайн, ние бяхме един от първите университети провели академичен съвет онлайн, съгласно всички правила за висшето образование, бързо се пренастройваме.", увери проф. Железаров, като изтъкна, че "Хубавото при нас, не защото сме в Габрово и пестим пари от това, да дадем на някоя водеща компания, да ни разработи информационна система, е че ние сами си разработихме универсална университетска система. След това успяхме да я продадем на няколко други наши университета в България. Постоянно надграждаме тази система, защото тя ни позволява да бъдем гъвкави и независими, а това е много важно в един момент, когато решиш да направиш нещо да не търсиш кодовете от някой друг или да възлагаш работата на другиго. Някои от тези неща, които сега се случват, бяха планирани, да се случат в четири годишния мандат на ректора.", подчерта Илия Железаров, като сподели, че тази година  ТУ- Габрово разкрива /може би първи в България/ дигитална администрация. Хибридната специалност ще обучава хора, които ще се занимават с публична администрация и електронно управление. 

В момента ТУ-Габрово изгражда модерен технологичен парк. "Въведеното в страната извънредно положение пречи на инсталирането на получената техника, но при настъпването на по- благоприятна ситуация, тя ще бъде инсталирана и достъпна не само за студенти, докторанти, бъдещи инженери, а и за ученици, които имат желание да  се докоснат до нея, да изберат своя път, по нататък, в областта на техническото образование, а защо не и в науката, да се развиват не само като инженери, а и като учени, които да градят света в бъдеще."

В интервюто проф. д-р инж. Илия Железаров разказа и за платформата на студентите от ТУ-Габрово, финалисти, в най- големия хекатон, "Как да хакнем кризата в България", посветен на решаването на проблемите, предизвикани от коранавируса.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:         

Още от категорията

Обявяването на локдаун у нас е закъсняло и броят на загубените животи ще се покачва

Колко да е продължителността на локдауна зависи от това какви ще са мерките и доколко ще се спазват от хората. Ако те са във варианта предложен от Националния оперативен щаб, абсолютният минимум да видим ефект е от 14 до 28 дни. Това каза за Радио..

публикувано на 25.11.20 в 08:25
Маноил Манев

Маноил Манев: „Стига, рече Господ“

„Стига, рече Господ“ е увлекателен роман, който хитро намигва към съвременността с цялата й политизираност, всевъзможни предизвикателства, псевдо екшън, граничеща с абсурда объркана реалност и нелепо разминаване между желания и възможност за..

публикувано на 24.11.20 в 12:01

Боряна Ботева: Няма статистика на пациентите с ревматологични заболявания в България

Пример за добре работеща пациентска организация у нас е организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, която през миналата седмица чества 10 години от създаването си.  Боряна Ботева е председател на организацията на..

публикувано на 23.11.20 в 11:33

д-р Неделчо Тотев: Човек, който не е работил в инфекциозно отделение и няма навика да се пази, лесно става жертва.

За съжаление, корона вирусът започна да заразява и хора, които нямат тази патология, която беше в началото. Това каза за Радио Стара Загора д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан. „Безспорно най-много са възрастните хора,..

публикувано на 23.11.20 в 09:00

Пламен Йорданов: Когато видиш как лекарите се пазят, разбираш, че това нещо е страшно

Всеки ден е различно - някой дни са по-спокойни, други по-натоварени. Това каза за Радио Стара Загора областен координатор на ГЕРБ и доброволец в ковид отделението в болница Берое в Стара Загора. "Най-трудно е в дните, когато има смъртни случаи. Усеща се..

публикувано на 23.11.20 в 08:48

Има ли бъдеще круизният туризъм

Круизният туризъм е най-засегнатият бизнес в целия свят. Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе унищожителен удар върху него , заяви Борис Боев – продуктов мениджър на една от нaй-големите туристически агенции у нас. „ Туризмът е може би..

обновено на 19.11.20 в 13:47

Проф. Георги Момеков: Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19 са недопустими и абсурдни

Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19,  с над 20 позиции медикаменти, са недопустими и абсурдни , коментира за радио Стара Загора проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по..

публикувано на 18.11.20 в 11:05

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята лекарства да се продават в магазинната мрежа

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята на БЛС, лекарства да се продават в магазинната мрежа. Това заяви в предаването Репортер председателят на колегията Ростислав Курдов. Той определи мярката като крайна либерализация,..

публикувано на 17.11.20 в 14:02
Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Google Pay стъпва в България

Google Pay навлиза официално на българския пазар от днес. Дългоочакваната новина съобщи ексклузивно пред Радио Стара Загора/БНР Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.  Услугата Google Pay става достъпна..

публикувано на 17.11.20 в 08:15

За връзката между хигиената и пластмасите за еднократна употреба

От началото на пандемията се заговори за различни начини за предпазване от вируса. Много от тях, за съжаление, нереални. Една подобна идея, която се прокрадна и се превръща в тенденция, е и зачестилото използване на пластмасови изделия за еднократна..

публикувано на 15.11.20 в 17:17