Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Храмов празник за жителите на старозагорското село Кирилово

Днес жителите на старозагорското село Кирилово отбелязват храмовия си празник – Денят на светите братя Кирил и Методий. Кириловци се гордеят, че с доброволен труд и дарения, за 2 години  изградили светинята си. Съградената през 1890 г. от майсторите Никола Петков и Петко Нейков Ковачев църква е втората обществена сграда в селото. През същата година тя е изографисана от старозагорския художник иконописец Атанас Гюдженов. На западната стена отвън,  художникът изписва образите на светите братя Кирил и Методий, избрани от  местните хора за патрони на храма. „Теч от покрива и изпочупените прозорци на купола на църквата увреждат иконостаса и иконописите, затова  обителта се нуждае от спешен ремонт“, алармира кметът Валери Видев  и увери, че в църквата ще се влиза с маски и редът ще се спазва на метър и половина от вярващите в църковния двор.


Още от категорията

Заведения в Казанлък се канят да отворят на 1-ви февруари

Собственици на заведения в Казанлък се заканиха, че ще започнат работа на 1-ви февруари, независимо какво е решението на официалните власти. " Бизнесът и семействата на заетите в него са пред тотална разруха", коментира Петър Стоянов,..

публикувано на 21.01.21 в 17:15
Снимка : ТД

Традицонният зимен празник на ТД "Сърнена гора" ще е на 23 януари

ТД „Сърнена гора“ Стара Загора ще проведе своя Традиционния зимен празник на 23 януари. Той се провежда ежегодно, в една от последните съботи на месец януари на Туристическия заслон край ж.п. спирка „Бъзовец“  в Тревненска Стара планина (до параклис..

публикувано на 21.01.21 в 16:40

Малко желаещи от персонала за ваксинация в двата дома в Твърдица

Малка част от 114-те човека медицински и обслужващ персонал в двете социални заведения за възрастни в община Твърдица са заявили желание да се ваксинират досега. Капацитетът на  Дома за хора  с психични разстройства  е 120 души, а в Дома за хора с..

публикувано на 21.01.21 в 16:36

Кметовете и общински длъжностни лица трябва да следят за нерегламентирани сметища

Кметовете и съответните общински длъжностни лица са тези, които следва да осъществяват своевременен контрол върху действията на гражданите, да следят и да не допускат нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, според регламента на Закона за управление на..

публикувано на 21.01.21 в 15:56

Калоян Петров: Продължаваме да дълбаем дъното

Движение "България на гражданите" продължава да държи на изцяло машинното и електронно гласуване, припомни позицията на политическата формация областният й лидер в Стара Загора Калоян Петров. Той допълни, че това са методите на гласуване от модерния..

публикувано на 21.01.21 в 15:19

Боян Кулев: По-малко от 15% от аптеките в страната работят с електронни рецепти

Едва 550 аптеки в страната работят с електронни рецепти, което означава по-малко от 15 процента от аптечната мрежа. Това съобщи за Радио Стара Загора магистър-фармацевтът и член на комисията по здравеопазване към община Стара Загора Боян Кулев. Той..

публикувано на 21.01.21 в 14:49

1375 бебета се родиха миналата година в УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович"

72 бебета се родиха от началото на 2021 год. в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Заради спазване на противоепидемичните мерки, работещите в клиниката отбелязаха професионалния си..

публикувано на 21.01.21 в 14:45
Улица „Раковски“ и сградата на Община Ямбол

Община Ямбол подпомогна четири семейства за процедури инвитро

Четири ямболски семейства са одобрени от комисия за получаването на еднократна парична помощ за извършване на процедура инвитро според Правилника за финансово подпомагане на процедури инвитро на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми, който..

публикувано на 21.01.21 в 14:44

Борисов: Компромис може да направим само за образованието

Оптимизмът у нас на базата на всички днешни показатели, които имаме (за разпространението на коронавируса – б.р.) много рязко докторите го опровергават, заяви на   редовния брифинг за разпространението на Covid-19 премиерът Бойко Борисов, който съобщи, че..

публикувано на 21.01.21 в 14:38

Кукерските празници в Ямболска област ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки

Тазгодишните кукерски празници в Ямболска област ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, съобщи на брифинг за журналисти областният управител Димитър Иванов след заседание на Областния медицински съвет по този въпрос. Във всяко..

публикувано на 21.01.21 в 14:17