Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Математици разработиха теми в помощ на старозагорските седмокласници

80 седмокласници вече са се записали

10 теми за подготовка на седмокласници за външното оценяване са изготвили преподавателите  от Академията по математика в Стара Загора в сътрудничество с колегите им от списание „Математика” и фондация „Миню Балкански”. Целта на инициативата е да помогнат безвъзмездно на онези ученици, които проявят желание , като им ги изпратят на посочен имейл адрес на един от родителите им.

"Акцент в самите задачи ще бъдат уловките, подводните камъни. Това ще се постараем наистина да бъде различен и действен, полезен подход, съобщи математикът Любомир  Любенов и допълни, че интересът на учениците е голям. 80 седмокласници вече са заявили желание да получават задачите по математика за подготовка. Първите две теми  вече са подадени на заявилите своя интерес седмокласници"

Любомир Любенов уточни, че в материалите са очертани основните тенденции в темите по математика от външното оценяване през последните 10 години като са посочени и вариантите на решения на задачите. Специалистите са подготвили и анализ на основните грешки, които могат да бъдат допуснати по време на изпита.„Желаем да бъдем полезни и да допринесем за висок резултат на повече деца“, допълва Любенов.

Адресът, на който се приемат заявки за темите е competitions@abv.bg с текст „Желаем да получаваме темите за подготовка за външното оценяване по математика за сина ми/дъщеря ми – ученичка в 7 клас на училище……….. в гр. /с. ………..”.

Датите за националните външни оценявания по български език и литература и по математика след 7-ми клас ще бъдат на 15-ти и 17-ти юни. Около 2000 са седмокласниците в областта, които предстои да се  явят на тях,  информираха от Регионалното управление на образованието-Стара Загора.
Още от категорията

Хеликоптер се включи в потушаването на огъня край Твърдица

До час и половина се очаква да бъде овладян пожарът около Твърдица, съобщи кметът на общината Атанас Атанасов. Над 120 души на терен – общински, държавни служители от горски стопанства и доброволци, противопожарни автомобили, булдозери, а вече и..

публикувано на 28.07.21 в 09:44

Инж. Пейков: ВиК проектът в кв. Самара 1 е ангажимент на Община Стара Загора

Подмяната на ВиК мрежата в квартал Самара 1 е проект на Община Стара Загора, а ВиК е само асоцииран партньор, съобщи инж. Пеньо Пейков по повод сигнали на граждани, че с месеци на обекта не се извършват ремонтни дейности. По думите му дружеството..

публикувано на 28.07.21 в 09:14

Старт на ВиК проекта в Чирпан, в Стара Загора и Казанлък – в началото на септември

Дългоочаваният проект за подновяване на ВиК съоръжения в град Чирпан започва от днес. Той е част от мащабния воден проект на ВиК Стара Загора, финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“, съобщи главният инженер на дружеството Пеньо Пейков...

публикувано на 28.07.21 в 08:56

Като над 50 градуса ще усещаме времето през Горещниците

Две седмици ще продължи горещата вълна, която започва с Горещниците от 28 август. Днес в района на Стара Загора температурите ще достигнат 37-38 градуса, утре ще са около 40 градуса, а в събота и над 42 градуса, прогнозира за Радио Стара Загора..

публикувано на 28.07.21 в 08:50

Новозаразените с коронавирус у нас са 200

200 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, положителни са 1,28% от направените 15 641 теста, сочат данните на Единния информационен портал.  4 души са починали вследствие на Covid-19, като излекувани са отчетени 111.  В..

публикувано на 28.07.21 в 07:55

Продължава овладяването на пожара, пламнал вчера над град Твърдица

Продължава овладяването на пожара, пламнал вчера над град Твърдица. Огънят обхвана около 500 декара борова гора. Днес в гасенето отново ще се включи военен хеликоптер и високопроходима техника, заяви в интервю за Радио Стара Загора кметът на Твърдица..

публикувано на 28.07.21 в 07:53
Снимката е илюстративна

Вертолет от МО се включи за овладяване на пожара край Твърдица

Военен хеликоптер от авиобаза Крумово се включи в гасенето на пожар, пламнал в борова гора в района на община Твърдица, област Сливен. Огънят се е разпространил в труднодостъпна местност и се налага гасене по въздух, обясниха от Министерство на..

обновено на 27.07.21 в 19:19

70 процента събираемост на местните данъци и такси в община Стара Загора за първото полугодие

На сесията на общинския съвет Стара Загора в четвъртък ще бъде внесено предложение за актуализация на бюджета. Предложението е „Промяна по бюджета на община Стара Загора,  вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета и промяна в разчета..

публикувано на 27.07.21 в 18:05

ГЕРБ: Бойко Рашков е пряко отговорен за увеличения мигрантски поток в България през последния един месец

Натискът на границата се е увеличил над 12 пъти за последния месец а капацитетът на центъра за бежанци в Любимец е почти изцяло запълнен. Това стана ясно при посещението на народните представители от ГЕРБ/СДС Маноил Манев, Христо Гаджев и Александър..

публикувано на 27.07.21 в 16:57

Децата на Димитровград ще правят макет на града си за неговия празник

От днес до 27-ми август децата и младите хора в Дмитровград ще могат да изработят макет на своя град с най-интересните и любими за всички димитровградчани места, паметници и забележителности. „Това ще бъде подаръкът им  към техните съграждани по повод..

публикувано на 27.07.21 в 16:33