Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сериозна организация за матурите в „Ромен Ролан“

Теодора Николова

Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ има пълна готовност да проведе държавните зрелостни изпити при строго спазване на противоепидемичните мерки. Това съобщи в пространно интервю за Радио Стара Загора директорът на гимназията Теодора Николова. Припомняме, че задължителните матури за 12 клас са насрочени за 1 и 3 юни, а тези по желание – на 2 и 4 юни. Изпитите са със закъснение от първоначално обявените дати заради безпрецедентната ситуация, предизвикана от разпространието на коронавируса.

Образователните власти са подготвили обстойни инструкции, за да се гарантира здравето на всички 240 абитуриенти и преподавателите, ангажирани в изпитните дни. За квесторите се осигуряват предпазни облекла и защитни маски, а медицински лица ще измерват температурата на учениците преди влизане в сградата, предвидено е това да става от няколко входа, поясни Николова. В класните стаи ще се допускат по 13 младежи, на отстояние помежду им от поне метър и половина.

Училищното ръководство предлага на Регионалното управление на образованието, учители със заболявания, които попадат в рисковата група, да не бъдат ангажирани в изпитните дни.

Теодора Николова увери, че забавяне в изготвянето на дипломите няма да има. До 25 юни всички зрелостници ще получат своите удостоверения. Германия и Холандия остават предпочитани страни за продължаване на образованието, заради достъпни такси в университетите и през тази година. Брекзит не е причина за отлив на кандидат – студенти от Великобритания, поясни Николова, като се аргументира със скъпото обучение там. А във Франция подборът на бъдещите студенти е много по-прецизен от всички останали страни в ЕС.  

Все още няма яснота ще имат ли бал абитуриентите през летните месеци. Николова се надява това дългоочаквано събитие да се състои все пак. Предстои ръководството да вземе решение дали да спази традицията и да организира официално изпращане на зрелостниците в училищния двор. Изискването за социална дистанция обаче може да бъде пречка за събирането на преподаватели, ученици и техните семейства на едно място.

Гимназията ще приема ученици в осем паралелки за предстоящата 2020/2021 година след VII клас. „Английски език с немски език“ – 1 паралелка, “Английски език с френски език” – 2 паралелки, „Немски език с английски език“3 паралелки, „Френски език с английски език“ – 2 паралелки. Тази година няма да има паралелка „Немски език с френски език“, както в изминалите две години.  Още от категорията

Снимка: kazanlak.com

Ученици от ППМГ” Никола Обрешков”, Казанлък ще се запознаят с изобразителното изкуство по време на Руско-турската освободителна война

Днес от 16:00 часа в отдел „Изкуства” на Общинска библиотека „Искра”в Казанлък, пред ученици от ППМГ” Никола Обрешков” ще бъде представена презентацията „Вестители на Свободата – Руско-турската освободителна война в изобразителното изкуство” .  Учениците..

публикувано на 02.03.21 в 12:01

32-метров трибагреник обгръща Самарското знаме в Стара Загора

В навечерието на Националния празник - 3 март алпинисти монтираха 32-метров трикольор на емблематичния паметник на Самарското знаме на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". То очаква признателните жители и гости на града да се поклонят в..

публикувано на 02.03.21 в 11:56

Окичиха дървета с мартеници в старозагорска детска градина

Децата от общинските градини в Стара Загора посрещнаха с различни инициативи празника на  пролетта и мартениците. Възпитаниците на  Детска градина №3 „Ян Бибиян“ с помощта на родители, украсиха с мартенички дърветата в двора. Всяка група облече..

публикувано на 02.03.21 в 10:46

Отпадна забраната за организирани пътувания в страната

От 1 март отпадна забраната за организираните пътувания в страната. Най-печеливш от тази ситуация е ученическия туризъм, който беше спрян за доста време, коментира за Радио Стара Загора собственика на туристическа агенция Тодор Иванов. Той допълни,..

публикувано на 02.03.21 в 10:15

Д-р Юлия Кукева: Голям е интересът от страна на пациентите към ваксиниране срещу коронавирус

Интересът от страна на пациентите към ваксиниране срещу коронавирус е доста голям, съобщи за Радио Стара Загора общопрактикуващия лекар д-р Юлия Кукева. Тя обясни, че една част от хората изчакват ваксината на Пфайзер, тъй като към момента е наличен..

публикувано на 02.03.21 в 10:00

Д-р Таня Перчемлиева: РЗИ - Стара Загора получи 2180 дози от ваксината на Astra Zeneka

Регионална здравна инспекция – Стара Загора получи 2180 дози от ваксината на Astra Zeneka. 1180 дози от тях се раздават на общопрактикуващите лекари от областта по реда на постъпване на заявките, а 200 дози са предоставени на ДКЦ „Поликлиника“ в..

публикувано на 02.03.21 в 09:47

Храм-паметник „Рождество Христово" в Шипка грейна с ново осветление

В навечерието на 3 март - Националния празник на Република България, храм -паметник „Рождество Христово" грейна с ново осветление.  Общо 40 осветителни тела са подменени от общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата" с..

публикувано на 02.03.21 в 09:45

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата в Стара Загора

Сигнал за бомба затвори сградата на Съдебната палата в Стара Загора. На тел.112 в 8,24 часа тази сутрин анонимен е заплашил, че има поставено взривно устройство, в момента всички служители са евакуирани.  Пред сградата има полицейски и пожарни автомобил,..

публикувано на 02.03.21 в 09:38

Четири са основните искания на БХРА към местната власт в Стара Загора

Четири са основните искания на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора към община Стара Загора след рестарта на заведенията, съобщи неговия председател Вени Петрова. От сдружението настояват за разсрочването на данък сгради, за..

публикувано на 02.03.21 в 09:34
Старши комисар Стоян Стоянов

МВР Стара Загора: Няма задържани лица за изборни нарушения в Мъглиж

Два сигнала за евентуални изборни нарушения са постъпили в Областната дирекция на МВР в Стара Загора във връзка с частичните избори за кмет на Мъглиж , проведени в неделя. Това съобщи на извънреден брифинг директорът на полицията старши комисар Стоян..

публикувано на 01.03.21 в 18:08