Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 26 май ще заработят отново четири детски градини в Стара Загора

От 1 юни врати ще отворят и останалите детски заведения, в това число и яслите в града.

Снимка: Радио Стара Загора

Над 60% от родителите в Стара Загора са заявили своята готовност и желание да пуснат децата си в детска градина или ясла. Това съобщи за радио Стара Загора Иванка Сотирова, заместник-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности  в Община Стара Загора. 

"На 26 май ще заработят четири детски градини. Това са 4, 10, 11 и 33. От първи юни ще работят вече всички останали детски градини и ясли. И обяснявам защо. Бихме искали родителите да попълнят декларации за стриктно спазване на правилата. Трябва най-вече графика за прием на децата в яслите да бъде съгласуван с родителите и те да бъдат известени, че носят отговорност за допускането на децата в детските градини и спазването на всички противоепидемични мерки."

Родители няма да се допускат в сградите на детските градини. Децата ще си е приемат на двора като особено в първите дни ще има изключително сериозен филтър, което ще отнема и повече време. Поради тази причина сутрешният прием ще се осъществява във времето между 7:30 и 9:30. допълни още Сотирова. При нужда, в първия ден на приема, ще се осигури и допълнителен медицински персонал.

От Община Стара Загора апелират родителите, които имат възможност, все пак да не водят децата си в детските заведения, но на този етап се очаква в детските градини групите да бъдат от 18-20 деца, а в яслите около 12.

Всички директори на детски градини са предупредени да проверят с персонала на детските заведения дали са съгласни да работят в настоящата ситуация. До сега информацията е за 5 души, които са отказали да се върнат на работа като те ще бъдат в отпуск или ще търсят други варианти да уредят взаимоотношенията си. 

Очаква се да излезе и нова заповед на министъра на здравеопазването с пълната информация за предстоящото отваряне на детските заведения, каза още Сотирова.

Цялото интервю на Елена Енчева с Иванка Сотирова, чуйте в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Прогноза за времето

Днес ще бъде предимно слънчево. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°. По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури..

публикувано на 08.08.24 в 06:46

Въздействащо 3D мапинг шоу ще озари „Оупън Бузлуджа“

За четвърта поредна година от 8-ми до 11-ви август ще се проведе Фестивалът „Оупън Бузлуджа“. Събитието под мотото "Спомени от бъдещето" се провежда в подкрепа на опазването и отварянето на монумента Бузлуджа като културна ценност, съобщи за Радио Стара..

обновено на 08.08.24 в 06:39

Деца пострадаха с тротинетка на Аязмото, първа помощ им оказал старозагорец

Две деца, качени на тротинетка , са пострадали в парк Аязмото след като са се движили с висока скорост. Единствен свидетел на инцидента бил Красимир Панчев , който в емоционален пост в социалните мрежи призова родителите да бъдат отговорни към..

публикувано на 07.08.24 в 19:50

Очаква се скоро пожарът край харманлийското село Черепово да бъде обявен за локализиран

Очаква се съвсем скоро пожарът край харманлийското село Черепово да бъде локализиран. Това съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров. "На терен продължават да са 14 и път на пожарната и 2 тежки машини, които, към този момент, не..

публикувано на 07.08.24 в 19:07

Един ранен при пътен инцидент в Стара Загора

Катастрофа между лек автомобил и мотопед стана около 15.00 часа на бул. "Никола Петков" в Стара Загора. Мотопедистът е пострадал, оказва му се медицинска помощ. Тестовете на двамата водачи за алкохол са отрицателни. Няма затруднения в движението.

публикувано на 07.08.24 в 16:47

ГТП - мисия възможна

От 22 юли до 4 август през пунктовете за годишен технически преглед са преминали 127 085 автомобила, 181 от колите не са допуснати на пътя или под 1% от автомобилите не успяват да преминат годишния технически преглед след дигитализацията на процеса,..

публикувано на 07.08.24 в 16:14

Поставят 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление..

публикувано на 07.08.24 в 16:05

Международен арт пленер „Безгранично изкуство“ събира творци в Стара Загора

На 23 август /петък/ ще се състои откриването на 8-мия Международен арт пленер „Безгранично изкуство“. То ще бъде във фоайето на Община Стара Загора, с начален час от 17.00 часа, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Експозицията ще..

публикувано на 07.08.24 в 15:26

Приключи ремонтът на централния булевард в Свиленград

Община Свиленград приключи рехабилитацията на централния градски булевард „България”. Ремонтираният участък е с  дължина 725 м, широк е 9 м. Ремонтните дейности включваха полагане на два пласта асфалт и подмяна на бордюри. На новото платно са монтирани..

публикувано на 07.08.24 в 15:06
Снимката е илюстративна

Повдигнаха обвинения на мъжа, задигнал над 15 000 лева от възрастна жена

Районната прокуратура в Стара Загора привлече като обвиняем и задържа 49 -годишен мъж за телефонна измама за 15 450 лева. Потърпевша е 83-годишна жена от Гълъбово. Престъплението е извършено вчера.  Непознат мъж, неустановен по делото, се свързал..

публикувано на 07.08.24 в 14:30