Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изчезне ли българското училище, ще изчезне и българската нация

24 май е паметен ден за всеки българин, където и да се намира по света. На този ден България чества българската просвета, култура и създаването на славянската азбука от Кирил и Методий. За силата и значението на българския език и писменост, за ролята на българското училище да разгаря пламъка на писмото и четмото и жаждата за знания, разказва в изповедта си една учителка по история в малкото градче Брегово.

„Изчезне ли българското училище, ще изчезне и българската нация!“, казва Илияна Кръстева, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в най-северозападния град на България. Тя е убедена, че ролята и мисията на училището е да бъде духовен център, какъвто е било през Възраждането … И, че то трябва да носи извечното – словото, вярата и духа.

Прадедите на Илияна, 200 години назад, са били свещеници и учители и тя знае, че така ще бъде в рода ѝ до живот. Отдала е живота си на мисията да поддържа жив непримиримия български дух и да го съчетава с признателността към непреходното дело на светите братя Кирил и Методий. “Всеки е учител сам за себе си и всеки от нас е учител на някой друг, а България е учител на Европа! Ние сме били, и ще бъдем!“, заявява тя и подчертава, че това не бива да се забравя.

„Някъде на върха на опашката на „българския лъв“, там откъдето започва и свършва България“. Така образно и с много обич Илияна Кръстева описва местоположението на малкото градче Брегово и училището, на което е дългогодишен директор. А това още повече я насърчава да  възпитава българско самочувствие и християнски ценности у своите ученици. В училището има параклис, посветен на светите братя, с иконата на Божията майка и с вградената в училищните стени пръст от гроба на кан Кубрат от Малая Перешчепина. Сред реликвите, които се пазят в школото са и реплика на Кубратовия пръстен, статуя на рода Дуло и орелът, символ на българската държавност от преди Аспарухова България, ликът на княз Борис и признаването на Кирил и Методий от папа Адриан Втори – всички те символи на гордия и несломим дух на някогашните българи, предаван на днешните им наследници.

Илияна Кръстева и за нейната мисия в живота, чуйте в изповедта ѝ пред Кристина Русева:

Галерия

Още от категорията

Община Стара Загора има капицитет за обхващане на 4-годишните в предучилищна подготовка

Община Стара Загора има капацитет за обхващане на 4-годишните деца в детските градини, каза в интервю за Радио Стара Загора ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова. Почти 96% от четиригодишните са обхванати в детските градини. Все още е..

публикувано на 16.07.20 в 09:05

Кольо Парамов: България влиза в период на важни икономически промени и смяна на олигархичния модел на управление

Членството на България във валутно-курсовия механизъм ERM II  и в банковия съюз ще осигури надеждно функциониране на банковата система и минимизиране на тежките последици за икономиката от кризата, предизвикана от КОВИД 19, коментира в интервю за Радио..

публикувано на 14.07.20 в 16:46
Елена Мури

Елена Мури: Всеки, които търси човешките си права, заслужава по- добър живот

Елена Мури пише от дете, облича в рисунки думите си, умее да лекува раните в душите на хората, защото е психотерапевт по професия и от година развива малък бизнес. Тя не се страхува и смело заявява гражданската си позиция, прави го и по време на..

публикувано на 14.07.20 в 10:16

Повишава се толерантността на обществото ни към хората, които са осиновили деца

Броят на осиновяващите, вписани в регистъра по постоянен адрес у нас се увеличава. Това показват статистическите данни на Агенция „Социално подпомагане”. Към 30 юни 2019 година те са 1533. Шест месеца преди това – в края на 2018 те са били 1521...

публикувано на 13.07.20 в 19:30

Ако е останал здрав разум у Борисов, той трябва да подаде незабавно оставка и насрочи бързи избори

Нов играч на политическото поле възникна в последната седмица и това е суверенът. Разгневен от определени събития той излезе по улиците на големите градове, за да предяви претенции за връщане на властта в ръцете му. Така коментира за Радио Стара Загора..

публикувано на 13.07.20 в 13:22
Георги Георгиев

Георги Георгиев от група "Остава": Винаги се съмнявам в музиката, която създавам.

Това да се занимавам с музика ми беше тийнейджърска мечта, така започна разказа си за това как от Математическата гимназия в Казанлък стигаш до една от най-известните и дълго задържали се на музикалната сцена в България групи Георги Георгиев, китарист..

публикувано на 13.07.20 в 09:53

Радан Кънев: Прокуратурата извърши нещо недопустимо, унищожително за престижа на институциите

Акцията на прокуратурата в президентството показа дълбоката криза на правовата държава в България, унищожителна за престижа на институциите. Впечатлението беше за „мутренско нахлуване“, което сме виждали между охранителни фирми през 90-те години,..

публикувано на 10.07.20 в 13:07
Снимка: Официален сайт на

Ивайло Мирчев, активист на „Да, България“: Имаме заявки от около 100 моторни лодки, яхти, джетове за участие в плажуването в събота на Росенец

„Страната е в много тежка ситуация. Не трябва да се припознаваме по протестите, а да бъдем заедно срещу мафията, която ни управлява. „ Така активистът на „Да, България“ Ивайло Мирчев коментира в ефира на Радио Стара Загора снощните протести в..

публикувано на 10.07.20 в 12:19

Политологът Евгений Дайнов: Идва развръзката на беззаконието

Политологът Евгений Дайнов коментира в ефира на радио Стара Загора и предаването Репортер, че изявлението на Бойко Борисов от тази сутрин е голяма грешка, която е описана дори в учебниците. „В момента, който правителството му се разпада, той..

публикувано на 10.07.20 в 10:17

Какво следва за транспортния сектор у нас след приемането на пакет „Мобилност“

„Имаме няколко полезни ходове, за да успеем в опитите си да защитим българските превозвачи“. Това заяви в предаването "Репортер на Радио Стара Загора българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков . Той подчерта, че през есента се очаква доклад за..

публикувано на 10.07.20 в 10:07