Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изграждат асансьори в Съдебната палата

4
Съдебна палата, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

До края на годината ще започне проект по изграждане на две асансьорни уредби, които ще улеснят достъпа на гражданите до всички етажи на Съдебната палата в Стара Загора. Сградата е построена в началото на 40-те години на миналия век и досега никога не е имало асансьор в нея. До 1968 година Съдебната палата е била на 3 етажа, след което започва преустройство с дострояване на още един - 4-ти етаж. 

Сградата е открита през 1943 год. с функционално предназначение за съдебна палата. През 1949 год. е иззета от Министерството на правосъдието и е предоставена на тогавашния Окръжен народен съвет. През 1991 год. сградата отново е върната на правосъдното ведомство.

В Съдебната плата - Стара Загора днес се помещават Окръжният и Районният съдилища, Окръжна прокуратура – Стара Загора, Областно звено „Охрана на съдeбната власт“ и Военно-следствен участък към Военно-окръжна прокуратура - Пловдив. 

Палатата разполага с 13 съдебни заседателни зали и над 4 хил. кв. метра разгърната площ със сутерена и 4-те етажа. С промените в законодателството през последните години тя трябва да бъде приведена според изискванията за осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение до обществени сгради като вече има реализиран проект за изграждане на рампи към входа и залите на първия етаж и платформа за колички. До дни предстои и обявяване на обществена поръчка за избор на фирма-изпълнител на проект за строителни дейности и монтаж на два асансьора, които ще осигурят по-лесен достъп до всички етаж на на сградата.

Подробностите чуйте в звуковия файл: 


Галерия

Още от категорията

Концерт „Магия и реалност“ радва старозагорци за Еньовден

На 24 юни от 18.00 часа на сцената пред Община Стара Загора възпитаниците на творческите формации при НЧ „Г. Бакалов 1933“ ще поздравят със своите изпълнения жителите и гостите на града по случай Еньовден . В концерта „Магия и реалност“ ще вземат..

публикувано на 21.06.21 в 10:03

България завърши на 5-то място на Европейското отборно първенство в Стара Загора

България завърши на пето място в класирането със 197 точки на Европейското отборно първенство по лека атлетика (втора лига), което се проведе на стадион „Берое“ в Стара Загора през уикенда. Стотици старозагорци бяха на трибуните и подкрепяха българския..

публикувано на 21.06.21 в 10:00
Стара Загора Регионална библиотека

По-малко средства получават обществените библиотеки през 2021 г.

С девет хиляди лева по-малко ще получи Регионалната библиотека в Стара Загора за нови книги през тази година, в сравнение с 2020-та, сочат резултатите от ежегодната конкурсна сесия на Министерство на културата по програма „Българските библиотеки..

публикувано на 21.06.21 в 10:00

Лятна жега с температури до 38 градуса в Стара Загора още в четвъртък

До края на седмицата температурата в Стара Загора рязко ще се повишу и стойностите ще достигнат до 38 градуса в четвъртък. Това прогнозира за Радио Стара Загора климатологът проф. Георги Рачев . Настоящият юни в Старозагорско е с градус и половина..

публикувано на 21.06.21 в 09:43

Инициативата „Синьо лято“ ще бъде продължена още два дни

Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве "Синьо лято" е на омбудсманът Диана Ковачева, но в нея се включи и старозагорския омбудсман Надежда Чакърова. Цялта  е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от..

публикувано на 21.06.21 в 09:00

Янко Янков: Очаквам до няколко месеца фалити на общински дружества

„Състоянието на част от общинските дружества е тежко. До няколко месеца очаквам „Тролейбусни и автобусни превози“ да изпадне в състояние да не може да покрива разходите си. Обредни дейности е във фактическа несъстоятелност със загуби от около..

публикувано на 21.06.21 в 08:54

Посрещаме и астрономическото, и метеорологичното лято

В 6.32 часа тази сутрин настъпи астрономическото лято. Тази година то  съвпада и с метеорологичното, защото с началото на новата седмица започва затопляне на времето с повече слънчеви часове. Валежите ще спират в цялата страна, вятърът също постепенно ще..

публикувано на 21.06.21 в 07:00

27 са новите случаите на коронавирус

27 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие или 0,7 процента от направените малко над 4 100 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. В 15 области в страната няма нито един нов случай на инфекция...

публикувано на 21.06.21 в 05:27

Прекратяват протестите и блокадата край Обручище, постигнато е споразумение с АПИ

Инициативен комитет "Обручище завинаги" прекратява протестните действия от понеделник, 21 юни. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят Тенчо Кайряков. След проведена среща с директора на Областно пътно управление Стара Загора Веселин Димитров са..

публикувано на 20.06.21 в 18:11

Ямбол чества празника на града Свети Дух

С празнична света литургия в най-старата църква“ Света Троица“  в град Ямбол започват проявите, посветени на 21 юни - Празника на града Свети Дух. В 10 часа пред сградата на общината с тържествен ритуал  ще бъде издигнато знамето на Ямбол. Час..

публикувано на 20.06.21 в 17:15