Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Според експерта Иван Брегов

Кандидат-студентите по „Право“ могат да обжалват отмяната на писмените изпити за специалността

Това е единственият смислен път за защита, категоричен е юристът

Снимка: www.ngobg.info

Кандидат-студентите по „Право“ могат да обжалват министерското постановление, с което се отменят писмените конкурсни изпити за специалността, заяви в ефира на Радио Стара Загора юридическият експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов. 

По думите му в съда те могат да защитят безспорно правния си интерес като докажат, че са полагали предварителни усилия, които в някакъв момент биват заличавани и обезсмисляни с един неправомерен акт. „Това е единственият смислен път за защита, който могат да предприемат към този момент“, категоричен е експертът.

Припомняме, че след решението на СУ „Климент Охридски“ да обяви прием за юридическата специалност само с матура по български език и литература, на 28 май.

С министерско постановление се дава възможност на кандидатите за всички университети да запишат право без изпити. Така автономното решение на Софийския университет бе валидирано от държавата. „Това „развързва“ ръцете на всички университети. По-лошото обаче според него е, че постановлението връща по-малкият хорариум от часове по базисни дисциплини по време на самото следване“, подчерта Иван Брегов.

 „Да се приемат студенти по специалността „Право“ без писмени конкурсни изпити „безспорно ни лишава от възможността да проверим каква е езиковата им култура и какъв е начинът им на мислене“. Иван Брегов смята, че промяната не само, че не гарантира поне минимални езикови познания на входа, но и не гарантира по-задълбочено образование по време на цялото следване, както и по-труден изход в самия му край.  

По-лошото обаче според него е, че Постановлението връща по-малкият хорариум от часове по базисни дисциплини по време на самото следване.

Цялото интервю с Иван Брегов може да чуете в прикачения звуков файл.  


Още от категорията

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци на 3 и 4 ноември в Стара Загора

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци ще работи днес от 10 до 16 часа в община Средец, на 30 октомври за първи път в системата за безвъзмездно приемане на опасни отпадъци от домакинствата и последващото им третиране се включва и Община..

публикувано на 29.10.20 в 07:25

Нов антирекорд у нас: 2760 случая на Covid-19, 100 за област Стара Загора

2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. 100 са случаите за област Стара Загора . Това е 27,7 на сто от направените 9 946 PCR теста. На първо място по брой..

публикувано на 29.10.20 в 05:38

От утре се ограничава движението между 195-ти и 202-ри км на АМ „Тракия“

От утре /29 октомври/ в следобедните часове се ограничава движението от 195-ти км до 202-ри км на АМ „Тракия" в платното за  Бургас заради ремонт на 2-километров участък от км 198 до км 200 в област Стара Загора , съобщават от Агенция „Пътна..

публикувано на 28.10.20 в 19:42

Отлагат общинската сесия в Хасково

Насроченото за 30 октомври заседание на Общинския съвет /ОбС/ в Хасково се отлага със седмица заради епидемиологичната обстановка и заповедта на здравния министър за ограничаване на броя на участващите в масови мероприятия, а сесията на 6 ноември ще се..

публикувано на 28.10.20 в 18:44
Енчо Керязов

Увеличение на таксите за детските градини не се предвижда в Ямбол

Таксите за  детски градини в община Ямбол остават непроменени. Това потвърди на пресконференция заместник-кметът на Община Ямбол Енчо Керязов.  Пред журналисти Керязов прочете писмото, изразяващо позицията на кмета Валентин Ревански относно..

публикувано на 28.10.20 в 18:07

Заразен с коронавирус персонал в Дома за стари хора в Сливен

При изследване на персонал на Дома за стари хора в Сливен за Covid-19 чрез метода на пуловете, пет от тях са дали положителен резултат, съобщават от община Сливен. Днес са тествани с PCR тестове 23-ма души. Изследвани са общо 54 души персонал,..

публикувано на 28.10.20 в 17:28

Усложнена обстановка в ямболската болница "Св. Пантелеймон"

Многопрофилната болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол е единствената на територията на областта, в която могат да се приемат болни с коронавирус. Инфекциозното отделение на лечебното заведение е почти пълно, а броят на пациентите се увеличава с всеки изминал..

публикувано на 28.10.20 в 17:03

Община Ямбол отменя церемонията за Деня на народните будители поради епидемиологичната обстановка

Тържественото честване на Деня на народните будители и церемонията по връчване на наградите „Млади таланти“, които трябваше да се състоят на 1 ноември, неделя, от 14:00 часа на площадното пространство пред Народно читалище „Съгласие-1862“, се отменят..

публикувано на 28.10.20 в 16:53

От 1 ноември въжена градина в парк „М.М.Кусев“ преминава на зимно работно време

Въжената градина в старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) от 1 ноември до 31 март ще премине на зимно работно време. Атракциона ще може да посещаван само събота и неделя, при благоприятни климатични условия, от 9.00 до 17.00 часа...

публикувано на 28.10.20 в 16:38

Една трета от учебните заведения в област Стара Загора от утре спират присъственото обучение за гимназиална степен

Почти една трета от учебните заведения в област Стара Загора попадат в обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването, с която от утре се спира присъственото обучение за учениците от гимназиалната степен. Това съобщи в интервю за Радио Стара..

публикувано на 28.10.20 в 16:31