Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гавраил Гавраилов, изпълнителен директор на Организацията за управление на Тракийския туристически район:

Бъдещето на туризма в район "Тракия" зависи от общите усилия на общините в него

Модерният градски човек изживява своята малка селска мечта и това е шанс за селския туризъм

Туристически район „Тракия“ е един от 9 –те определени в закона за туризма. Неговият обхват е между областите Пазарджик и Ямбол, Стара Загора-Хасково: по поречието на реките Марица и Тунджа. Целта е всеки район да специализира отделната територия и да се създаде вътрешна конкуренция и така ще се постигне общо повишаване на нивото на туризма в България. Това заяви изпълнителният директор на Организацията за управление на Тракийския туристически район Гавраил Гавраилов. Трябва да се създадат условия , които да не предполагат само сезонен туризъм- лятото на морето, зимата на ски курортите, а да се развиват алтернативни форми на туризъм и така да се подпомогнат местните общности. Повече информация в интервюто на Здравко Георгиев за Радио Стара Загора:

РСЗГ-н Гавраилов колко общини членуват в момента в туристически район „ Тракия“ и какви възможности имат за развитие на туризма?

Г.Г:  От 35 общини членуват 9 в организацията до момента. Амбицията е да привлечем още нови членове през тази година, защото техните вноски формират нашия бюджет и така можем да се издържаме. Ще положа усилия  до края на следващата година поне половината от тези 35 общини да членуват в район „Тракия“. Започнахме първо с анкетно проучване в целия регион, което се превърна в национална анкета. Оказа се , че в последните 10-12 години никой не е правил усилие по отношение на винения туризъм например да разбере какви са проблемите и възможностите. Никой не се опитал да създаде мост между производители, туроператори  и местните общности в лицето на общините. Поне на този етап вече говорим на един език с активните агенти на този пазар. Имам идея и за бирен туризъм в района. Предстои издаването на рекламни брошури, няколко видеоклипа и тематични продукта, свързани с отделните спецификации на района. Първо да отбележим положителните дадености, които районът има. Тракия е световно известно име покрай нашите предшественици. Единствените сме със запазен знак- прекрасна тракийска колесница. Имаме и първия сред туристическите райони собствен сайт, медия, чрез която можем да популяризираме дейността си. В закона за туризма са разписани основните специализации на района: културният и винен туризъм, градски и шопинг туризъм, здравен, делови и конгресен. Да не забравим храната, традиции и фестивали, приключения.  Дефицитите са свързани с липса на обект на ЮНЕСКО в район „Тракия“ и природен парк. В бъдеще като природен парк може да се оформи Сакар планина. В село Левка вече има създаден инициативен комитет, който може да постави темата пред съответните институции. Преди години там стартира проект за възстановяване на изчезналия вид от българската природа- белошипа ветрушка, благодарение на испански еколози.  Създаде се  център за опазване на вида от "Зелени балкани" и с днешна дата птицата е част от биологичното разнообразие у нас. „Зелени балкани“ са много активни в района и имат добра мрежа от структури, като Стара Загора е тяхното сърце. В града се лекуват и спасяват много диви животни. Като обекти на ЮНЕСКО имат големи шансове да станат тракийската гробница в Александрово и голямата базилика в Пловдив, която ще бъде официално открита през септември.

РСЗ: Нека конкретно за Стара Загора поговорим. Какви са възможностите на града за развитието на туризма?

Г.Г:  Стара Загора не трябва да се крие зад сянката на Пловдив например, а двете общини е нужно да работят заедно. Аз съм роден в Пловдив, но съм работил и в Стара Загора. Според мен Стара Загора има изключителен потенциал за много и различен туризъм. Климатът е подходящ за посещение през цялата година. Прекрасен пазар имате и 51 села в общината, което е голям ресурс. Това са традиции, добра храна и фестивали, които могат да се правят, свързани с черешите, райската ябълка, пелина в Змейово. Градът има и 8 хил. год. история. Прекрасни културни дадености и е град на поетите с една от най-добрите опери в страната. Това е възможност за културен и градски шопинг туризъм. Тази година е празна от събития , но трябва да се мисли напред. Нещата са тук , на място и трябва да се мисли глобално, а не всеки затворен в общината си. Идеята е да се работи като общ регион. В момента Тракийският и Дунавският райони сме на опашката. Всички останали имат много повече туристи, а ние имаме дадености и трябва да ги развиваме.

РСЗ: Защо изоставаме в развитието на туризма в нашия регион? Имаме друг поминък и не се интересуваме толкова от този бранш? А казвате , че имаме условия и дадености!

Г.Г : Комплексни са причините. Изключително голяма концентрация на туристически ресурс покрай морето. Край Бургас и Варна се формира 70% от българския туризъм на годишна база и останалите райони изостават по естествен начин. Кризата даде възможност за навксване на останалите. Модерният градски човек изживява своята малка селска мечта. Район „Тракия“ е много подходящ за развитието на селски туризъм. Не само заради съхранената на места природа, но и заради културния ресурс и добрата храна. Например в Куртово Конаре и Харманли има чудесни фестивали. Деловият туризъм все повече става онлайн. Вече дори Пловдивският панаир не генерира толкова възможности. Трябва да се върне славата на района като конгресен център и туризъм . Има летища, добри пътища. Ние сме толерантен район с много култури. Ето в Стара Загора има Музей на религиите. Тези силни наши страни трябва да привличат гости , приятели, които да останат с усещането за региона , с вкусовете, да станат наши посланици по света. Това ще даде положителни резултати в бъдеще.

РСЗ: Успяват ли музеите в района да помогнат за развитието на туризма и доколко предлагат съвременен туристически продукт?

Г.Г: Около 30 са музеите в района, някои от тях даже нямат статута на музеи. Голяма част още работят в аналоговия свят , а кризата показа , че има нужда от дигитални приложения , за да се привличат гости, които да са впечатлени от някой конкретен артефакт и да искат да го видят на живо. Има и новатори в бранша. Например голямата базилика в Пловдив ще бъде много впечатляващ обект. Посетителите ще могат виртуално да видят как е изглеждал целият обект през специални очила. Но на места има неподходящо работно време на музеите- почиват в събота и неделя, стари сгради, но има и интересни идеи. Ако Пловдив е културната столица, а Стара Загора е духовната столица, като цяло можем да бъдем културен център на България. Интересни са и Хасково, Ямбол и Пазарджик. Ето дори в Брезово възстановиха с частни средства родната къща на художника Златьо Бояджиев и това показва , че има воля за развитие. Ние от администрацията ще подкрепим тези усилия като създадем една карта, малка книжка с 50 обекта на Тракия. Ще покажем и по-малко познати места. Да привлечем интерес у нас и в чужбина.

РСЗ: Изненада ли ви нещо при тези странствания в региона?

Г.Г : Между Пловдив и Димитровград няма автобус, има само влак, който е удобен. Но слизаш от влака в Димитровград и трябва да хванеш автобус до Хасково. Лошо състояние на междуселските пътища, които водят до винарските изби. Преди две години правих проучване, винен гид за Сакар, Източни Родопи и Северна Гърция. В Гърция пътищата са много добри, а след пътуването у нас правих основен ремонт на колата. Това са едни малки неща , които понякога преобръщат голямата тракийска колесница.  Впечатляващ обект като крепостта Букелон край село Маточина на практика е недостъпен , защото ако някой отиде, едва ли ще се върне някога там. Пътят е в ужасно състояние.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Токът за домакинствата няма да поскъпне от 1 юли

Голямата промяна за потребителите у нас се очаква през 2026 година, когато би трябвало да излязат на либерализирания енергиен пазар. Предстои да видим как ще се случи това, защото все още законовата уредба не регламентира този процес, заяви пред Радио..

публикувано на 03.04.24 в 09:20