Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

инж. Жельо Желев: Карикатурата е журналистика в образи

Днес, от 16.30 часа, Изложбена зала "Георги Данчов-Зографина"- Чирпан отваря врати, за юбилейната десета изложба на пенсионирания машинен инженер Жельо Желев. Експозицията ще остане до края на месеца. В нея чирпанлии и гостите на града ще могат да видят 60 карикатури, разположени на 30 пана. Художникът Владимир Кондарев- уредник на галерията сподели, че Жельо Желев е чест гост и участник в изложбите на местните творци. "Той рисува отдавна, още като директор на Института по памука, разпространяваше сред приятели, саморъчно направени, малки книжки, формат А 5, в които  представяше злободневни теми, с дружески шаржове и карикатури. Първите му рисунки са с туш и перо, тънкописец, постепенно обогатяваше палитрата си от образи, изразни средства и днес карикатурите му са цветни, актуални, нарисувани с акварел", уточни домакинът на чирпанската галерия. 

Владимир Кондарев подчерта, че инж. Желев сам обича да аранжира изложбите си. Известният с рационализациите си в миналото инженер, освен карикатурист, е и сладкодумен разказвач. "Умее да разказва, но без патос, характерен за възрастните хора, а разказва и се усмихва."

Тези образи ми дават възможност да изразя мнението си по някои от наболелите проблеми на днешното време“, сподели за Радио Стара Загора авторът Жельо Желев. Карикатурите са огледало на проблемите, процесите, които са ги породили и политиците, замесени в тях. Желев определя своята работа като журналистика в образи и признава, че голямата заслуга да показва творбите си, подредени в изложба, дължи на приятелите си.

"Нашият народ е наранен в духовната област. Загубиха се доста ценности и затова мисля, че раната е повече духовна, отколкото материална", призна в заключение авторът, които си пожела да ставаме свидетели на по- добри неща, в живота на България.

Още от категорията

Първа българска песен от проекта „Пеещи артисти“ – ЛЯ ЛЯ на Людмила Сланева и Геро

Премиерата на песента „ Ля ля “ беше на 15 септември и е първата песен от проекта „Пеещи артисти“ на Игор Марковски. Той е човекът, събрал в дует нашата съгражданка – актрисата Койна Русева в дует с певеца Миро, които направиха великолепните песни „Ти..

публикувано на 20.09.20 в 10:50

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково. По традиция танцьори от цялата страна с пъстро дефиле стигнаха до мястото на провеждане на фестивала, информират от община Хасково. Тази година „Хайдушка софра“ се провежда под..

публикувано на 19.09.20 в 11:49

Ден на корейската култура се проведе в Тракийския университет

Корейски музикални инструменти, автентични песни и танци представиха за поредна година  преподаватели и студенти от Институт Седжонг, СУ "Св. Климент Охридски". Събитието се състоя на форума пред Тракийски университет и е посветено на 30-годишнината от..

публикувано на 17.09.20 в 17:16

Левски може би е роден през 1840 г., а не през 1837 г.

Възможно е рождената година на Апостола на свободата Васил Левски  да е 1840 г, а не както бе прието досега 18.07.1837 г. Османистът д-р Григор Бойков и  един от най-изтъкнатите изследователи на живота и делото на Васил Левски проф...

публикувано на 17.09.20 в 14:53

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан.  София означава  Мъдрост , тоест  Премъдростта..

публикувано на 17.09.20 в 06:25

Музеят на фотографията представя изложба за фотографската фамилия "Паскови"

Днес от 18 часа в Музея на фотографията и съвременните изкуства, Казанлък, се отрива изложбата "Паскови-Неуморимите". Експозицията е организирана съвместно с уредниците от Исторически музей Искра - Казанлък. В нея са представени част от най-ценните..

публикувано на 16.09.20 в 16:36
Снимка: kazanlak.com

Общинска библиотека "Искра" в Казанлък с нова инициатива за тинейджърите в града

Тази година екипът на Общинска библиотека “Искра”, във връзка със своя 160-годишен юбилей, си поставя амбициозната задача да разкрие нови услуги за гражданите. Този път във фокуса на анализите и проучванията са тийнейджърите от общината. След успешната..

публикувано на 16.09.20 в 12:50
15_september

Колко струва подготовката на един първокласник за новата учебна година?

15 септември е преломен момент в живота на всяко дете, когато трябва да премине за първи път училищния праг и да започне с по-сериозната част от своето образование. За родителите това е ден изпълнен с разнопосочни емоции, но и задължително свързан с..

публикувано на 15.09.20 в 11:22
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукленият театър в Стара Загора показва резултатите от творческата лаборатория

В периода от 2 до 15 септември 2020 г в Държавен куклен театър -Стара Загора се проведе 11-то издание на творческата лаборатория. А днес от 19:30 часа на сцената на театъра ще бъде показан и резултатът от театралният експеримент по "Майстора и..

публикувано на 15.09.20 в 10:05

„Първите дами на Средновековна България“ – 119 личности в историческо изследване на проф. Пламен Павлов

„Първите дами на Средновековна България“ – най-новото историческото изследване за женското присъствие в тези далечни времена е вече на литературния пазар. Негов автор е авторитетният медиевист проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св...

публикувано на 14.09.20 в 09:50