Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 50 предложения за два часа разгледаха общинските съветници на Стара Загора

Безвъзмездно право на ползване на Колодрума за срок от 10 години и продажбата на общински обект от 163 кв. м. в центъра на града, одобри на сесията си днес Общинският съвет на Стара Загора. Общо 48 предложения разгледаха и гласуваха общинските съветници за по-малко от два часа. 

На първо четете бе приет Правилник за постъпване в общинските детски ясли на територията на Община Стара Загора, във връзка с наредба № 26 на Министерство на здравеопазването. Окончателно бе приет и проектът на „Правилник за предоставяне на финансова помощ в полза на физически лица на територията на Община - Стара Загора“. Негови вносители са съветниците Стефан Духтев, Диян Димитров и Таньо Брайков. Средствата по този правилник се предоставят на физически лица, които са в затруднено материално положение, в случай на нужда, при екстремна ситуация, поставяща в риск здравето или оцеляването на нуждаещия се и др. Сумата е  размер на до 2000 лв. Разглеждане на молбите за отпускане на еднократна финансова помощ се извършва до изчерпване на планираната сума в бюджета на Община Стара Загора за съответната година.

Съветниците утвърдиха назначаването на д-р Пенчо Гюрковски, спечелил конкурса за управител на "Центъра за психично здраве"  и избраха комисии за провеждане на конкурси за управители на общинските търговски дружества „Мересев“ и „Обредни дейности“.

Една от точките, които предизвикаха дебат на сесията, бе предложението да бъде дадено 10-годишно безвъзмездно право на ползване върху Колодрума на СНЦ Спортен клуб „Спорт за всички“. От сдружението планират да вложат там в ремонтни дейности и благоустрояване около 700 хил. лв.  Председателят на Общинския съвет Мария Динева обяви, че към предложението ще бъдат вписани и становищата на комисиите, в които е обсъждан въпроса, за да се гарантира запазване на пистата за колоездене.  Общинският съветник Янко Янков изрази несъгласие и посочи, че според мнения на конструктори пистата в сегашното ѝ състояние е опасна и трябва да бъде разрушена или реновирана и подсилена. Разяснение по казуса направи Николай Диков от ГЕРБ, който обясни, че пистата няма да бъде разрушавана и проектът за реконструкцията ѝ ще бъде съобразен с експертно-техническите становища.

Кратък дебат предизвика и точката, касаеща продажбата на атрактивен общински имот в центъра на града. Става въпрос за част от сграда  на ул. "Митрополит. М. Кусев" № 9 с площ 163 кв. м.  при начална тръжна цена от 380 хил. лв. Интерес към закупуването му е проявил настоящият наемател, който от 10 години развива обекта като ресторант.  На продажбата се противопостави общинският съветник Димитър Чорбаджиев от „Демократична България“, който подчерта, че в момент на криза имоти не се продават. Срещу продажбата се обявиха и от групата на коалиция „БСП за България” с председател Иван Върляков. Въпреки това с 32 гласа "за" , 11 "против" и  3 "въздържал се"  общинските съветници одобриха продажбата на помещението.   

С друго свое решение общинските съветници дадоха съгласие Община Стара Загора да изкупи частен обект с площ от 11 кв. м. срещу сумата от 30 000 лв. без ДДС. Въпросният обект се намира между сградата на Международния младежки център и друго помещение общинска собственост от 112 кв. м. , което ще бъде преустроено в зала за игри, занимания и свободно време за младежите.  Изграждането на залата е в рамките на проекта  "Международен младежки център – мисли локално, действай глобално" за разширяване на младежкия център. Сумата за изкупуване на този обект е заложена още при кандидатстване на проекта за финансиране и средствата ще бъдат  от програма «Местно развитие и намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи», финансирана по Финансовия Механизъм на Европейското Икономическо Пространство, а не от бюджета на Общината, поясни председателят на групата на ГЕРБ в ОбС Диян Димитров.    


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патрули на общината и полицията следят за тротинетки и велосипеди в пешеходните зони на Казанлък

Екип на двама служители на Еко контрол към община Казанлък и двама служители на Районното управление на полицията в Казанлък започнаха да патрулират по пешеходните зони в града. Целта на акцията е да се контролира карането на тротинетки и квелосипеди..

публикувано на 09.07.24 в 08:18

До дни ще е готова експертизата за смъртта в ямболския арест

До дни ще бъде готова съдебно-медицинската експертиза, назначена по случая с починалия при неизяснени обстоятелства 32-годишен мъж в помещението за задържане на ямболската полиция. Трупът беше открит в ранната сутрин на съботния ден, часове след като..

публикувано на 08.07.24 в 16:53

Ива Радева предаде символично печата на областния управител на Методи Марков

Ива Радева предаде символично печата на Областна администрация на новия областен управител на област Стара Загора, Методи Марков, назначен с решение на Министерски съвет от 3 юли 2024 г. Той  е магистър по „Педагогика“ и „Публична администрация“...

публикувано на 08.07.24 в 16:44
Хасково

Радио Стара Загора с изнесено студио в Хасково

Екипът на Радио Стара Загора отново е на гости в Хасково. Изнесеното ни студио от Града на Богородица слушайте във вторник, 9 юли, от 8.00 до 10.00 часа. Ще ви предложим разнообразни теми с интересни събеседници в предаването "Репортер". В..

публикувано на 08.07.24 в 15:24
Ивайло Захариев

Ивайло Захариев гостува на петъчната киновечер под звездите в Стара Загора

Популярният български актьор Ивайло Захариев ще бъде гост-звездата на петъчната киновечер под звездите. Присъствието му ще зарадва феновете на българското кино на 12 юли от 21.00 часа на Античен форум „Августа Траяна“. Община Стара Загора..

публикувано на 08.07.24 в 15:21

Катастрофа на пътя Стара Загора-Казанлък на разклона за Мъглиж

Временно движението по път I-5 Казанлък - Стара Загора при разклона за Мъглиж се осъществява двупосочно в една лента поради пътно произшествие, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 08.07.24 в 15:12

Започна ремонт на общежитието на Спортното училище в Стара Загора

Със символична първа копка започна основния ремонт на общежитието на Спортно училище „Тодор Каблешков“ в Стара Загора. Проектът е за близо 3,7 млн. лв. и трябва да се изпълни в следващите 31 месеца. През този период учениците, които ползват базата..

публикувано на 08.07.24 в 15:07

Жителите на с. Гранит подеха кампания за възстановяване на изпепеленото 100-годишно училище

Предложението за пребазиране на основното училище в село Гранит в училището в Братя Даскалови ще бъде отново разисквано на следващо заседание на Общинския съвет, съобщи зам.-кметът на община Братя Даскалови Емил Филипов. Днес не е било взето конкретно..

публикувано на 08.07.24 в 15:01

Деца от Стара Загора научиха как да окажат първа помощ

За петнадесети пореден път Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Стара Загора организира лятна превантивна програма „Ваканция 2024“. Програмата стартира на 15 юни и ще..

публикувано на 08.07.24 в 14:10

В Мъглиж задържаха 53-годишен мъж, оказал съпротива на полицаи

На 07.07.2024 г., около 11:00 ч., полицейски екип на Участък - Мъглиж при РУ - Казанлък е посетил сигнал в гр. Мъглиж, на ул. "Пролет", при което служителите са станали обект на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, със съпротива..

публикувано на 08.07.24 в 11:48