Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Центърът за изследване на демокрацията с 5 сценария за затварянето на въглищните централи

ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД
Снимка: Живко Иванов

Преквалификация на кадрите, работещи в енергийния комплекс „Мини Марица-Изток“, възможност за ранно пенсиониране, привличане на инвестиции, използване на икономическия потенциал на региона на Стара Загора, стимулиране на бизнес субектите за разкриване на нови работни места, са част от основните мерки в стратегически план на Центъра за изследване на демокрацията за по-плавен преход към зелена икономика. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора енергийният експерт от центъра Мартин Владимиров

Съгласно изискванията на Зелената сделка на ЕС за въглеродно неутрален континент редица страни, сред които и България, ще трябва да преструктурират въглищните си електроцентрали в екологични по-чисти енергийни мощности. В момента държавата дотира производството на електрическа енергия от въглищните централи с 450 милиона лева годишно, заплащайки квотите за въглеродни емисии на трите централи в Маришкия басейн. Експертите на Центъра за развитие на демокрацията са изчислили, че 900 милиона евро финансов ресурс е необходим да осигури държавата за справедлив енергиен преход в най-засегнатите региони на България. Разработени са 5 сценария за поетапно затваряне на въглищните централи. Най- драстичния от тях е те да престанат да работят още през следващата година. Владимиров допълни още, че страната ни още до края на м. октомври тази година ще трябва да изготви проекти за затваряне на лигнитните централи, базирани на икономическата им жизнеспособност, а не на регламента на Европейския съюз. Тези проекти би могло да бъдат финансирани и със средствата, които страната ни ще получи от плана за възстановяне след КОВИТ 19 на ЕС, заложени в многогодишната финансова рамка за периода 2020-2027 година.

По темата интервю на Диана Абрашева с Мартин Владимиров в прикачения звуков файл:


Още от категорията

Спецпрокуратурата и СДВР влязоха в сградата на Президентството

Засилено полицейско присъствие в района на Президентството. По информация на "Хоризонт" става въпрос за кординирани действия на Специализираната прокуратура и СДВР. Наши източници твърдят, че преди минути прокурори са влезли в сградата на..

публикувано на 09.07.20 в 10:13
Мариана Кукушева в студиото на програма

Ще поскъпне ли хлябът - ясно наесен

Ще има ли промяна в цената на хляба ще стане ясно най-рано през есента, когато зърното бъде прибрано в складовете. Потребителят плаща 40% от себестойността на хляба, но върху цената му оказват влияние стойността на електроенергията, водата, тол..

публикувано на 09.07.20 в 09:19

Предучилищната за четиригодишните да е безплатна, предлагат неправителствени организации

Три предложения към промените в Закона за предучилищното и училищно образование са изпратили в Народното събрание три неправителствени организации, които работят с уязвими общности. От Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, СНЦ..

публикувано на 09.07.20 в 09:05

Четвърто заседание по делото срещу българските гранични полицаи

В турския наказателен съд в Къркларели ще се проведе четвърто заседание по делото срещу 4-ата български гранични полицаи. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена според обвинителния акт поради небрежност. Инцидентът стана на границата ни..

публикувано на 09.07.20 в 07:16

Рекорден брой от 240 новозаразени с коронавирус, 11 са в Старозагорско

Рекорден брой от новозаразени от короновирус у нас. Те са 240 за последното денонощие при направени 4286 PCR- теста. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.  Най-много са новите случаи в София -71, следвани от Пловдив -21 и..

публикувано на 09.07.20 в 06:25
Президентът Румен Радев направи изявление пред медиите

Румен Радев: Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО

Отдавна заявих, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт, заяви българският президент Румен Радев в изявление пред медиите. "Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в..

обновено на 08.07.20 в 18:14
Димитър Желязков-Митьо Очите

Разпитаха Димитър Желязков - Очите по делото срещу Бенчо Бенчев

В Бургаския районен съд, на поредното заседание по делото за укривателство срещу общинския съветник Бенчо Бенчев, беше разпитан като свидетел несебърския бос Димитър Желязков известен като Митьо Очите. Разпитът се осъществи чрез видеоконферентна връзка със..

публикувано на 08.07.20 в 15:47

Как да реагираме при кибертормоз при децата

Кибертормоза е един от проблемите на дигиталния свят, който набира все по-широко разпространение и съпътства развитието на електронните технологии. В борбата с него работят различни държавни институции. Когато става въпрос обаче за кибертормоз срещу..

публикувано на 08.07.20 в 15:26
375 лв. за родителите на деца до 14 години

Мъж и две жени са задържани за съучатие в грабеж

Служители на РУ-Харманли задържаха мъж и две жени, съпричастни към извършен грабеж. В дома на задържания са открити и иззети наркотици. Действията по разследването са проведени под наблюдението на Районна прокуратура. Според събраните данни тримата..

публикувано на 08.07.20 в 12:47

Старозагорските социалисти настояват за национален протест срещу управлението на Борисов

Общинският съвет на БСП – Стара Загора подкрепя внасянето на вот на недоверие на правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти и организирането на национален протест срещу управлението на Борисов в защита на правата на българите. Тази Позиция бе изразена..

публикувано на 08.07.20 в 12:27