Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къща- музей "Гео Милев" с признание за споделена магия в извънредна ситуация

6
Къща Музей „Гео Милев“, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

В Националната кампания „Достойните хора на Стара Загора“, „Заедно срещу кризата“, организирана от вестник „Стандарт“ и община Стара Загора, в категорията Културни институти, Къща- музей „Гео Милев“ получи грамота за споделена магия на изкуството в извънредна ситуация, а служителите признанието, че са крепители на дух и смисъл, съзидатели и люботворци. Отличия получиха още Държавна опера Стара Загора, Държавен куклен театър, Драматичен театър „Гео Милев“ и Регионален исторически музей Стара Загора.

Уредникът на Къща- музей "Гео Милев" Валя Сотирова коментира: "За нас и за мен специално това беше голяма изненада, но в хубавия смисъл на думата, неочаквано, и може би поради тази причина, беше много приятно. Това е признание, защото ние всички бяхме поставени в някаква извънредна ситуация и трябваше да отговорим на новите реалности. Смея да си мисля, че сме се справили. Новите условия ни дадоха възможност, да си дадем сметка, че може да се работи по друг начин, да бъдеш интересен и с други изразни средства. Приемам това, което ни се случи откъм хубавата му страна, защото струва ми се, че ние направихме много повече неща, отколкото в един нормален режим. Аз съм далеч от мисълта, че всички хора познават и се интересуват от Гео Милев, но е много мило да бъдеш поставен, в тази категория на част от достойните хора, на Стара Загора."

Полученото признание е провокация за нови проекти и творчески решения в Къща- музей "Гео Милев". Най- важното свидетелството за упоритата всекидневна работа е заключено в думата приемственост. "И преди нас са се случвали хубави неща! Ние влязохме в тези обувки и закрачихме, надявам се в същото темпо, като се опитвахме да провокираме, по различен начин, читателите, не само от Стара Загора, а от България, защото къщата се посещава от деца от цялата страна." 

Редом до похвалите вървят и натрупаните през годините проблеми. Списъкът е дълъг! Музеят има спешна нужда от обновяване на старата електрическа инсталация, поправка на плочника, реновирането на кладенеца, отстраняването на изсъхналите клони на вековния летен дъб в двора, изпълняване на предписанията на служителите от противопожарната служби, свързани с вратата на експозиционната зала....

Заместник - кметът Милена Желева подчерта, че община Стара|Загора инвестира изключително много средства в културната инфраструктура, въпреки, че "бюджетът ни държи в рамка". Тя припомни, че залата в Синдикалния дом е реконструирана в многофункционален културен център. Открит е Музей "Литературна Стара Загора". До края на 2020 година предстои откриването на Културен център за даровити деца "Професор Петър Жеков" и Къща- музей "Николай Лилиев", уточни Желева, която пое ангажимент, в бързи срокове, да бъде ремонтиран компрометираният кладенец в двора на Къща- музей "Гео Милев".

Още подробности може да чуете в прикачения звуков файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ези-тура или когато облечем думите в музика

Поредната песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“ е вече в музикалния ефир. Накратко: песента се казва „Ези-тура“, текстът е създаден специално за Пеещи артисти от един от най-прекрасните български лирици Найден Вълчев – автор на песента на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Котел посреща 15 000 гости, Радио Стара Загора излъчва от фестивала на етносите

Сгушен в лоното на Източна Стара Планина, котленският парк „Изворите“ ще посрещне около 15 000 гости на фестивала на етносите, багрите и котленския килим в дните 26, 27 и 28 юли , информира за Радио Стара Загора кметът на община Котел - Коста..

публикувано на 23.07.24 в 09:36

Ивелин Керанов – 40 години на сцена, 60 години в живота и премиера в „Дон Кихот и Дон Санчо“

40 години на сцена, 60 години в живота и премиера на „Дон Кихот и Дон Санчо“. Поне три повода за среща с актьора Ивелин Керанов, въпреки че всяка среща с него е повод и смисъл. За разговор, за усмивка, за размисъл. Премиерата на „Дон Кихот и Дон..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Никола Попов - забравеният майстор на гравюрата

На 25 юли (четвъртък) 2024 година, от 18:00 часа, в Западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Щрихи и състояния”, представяща живота и творчеството на родения в Стара Загора първи български академично школуван гравьор..

публикувано на 22.07.24 в 13:15

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“, който беше представен пред посетители в петъчния ден. Дигитализирани са 121 бележника, с обем над 5000 страници. От тях 62 броя са достъпни за работа на място в дигиталния хъб и..

публикувано на 20.07.24 в 10:05

"Ромео и Жулиета" - традиционен мюзикъл с амбиция за новаторство

Остава само ден до премиерата на най-новото заглавие в афиша на Държавна опера Стара Загора - "Ромео и Жулиета". В четирите поредни вечери на 19, 20, 21 и 22 юли, всички почитатели на оперното и балетно изкуство ще могат да гледат мащабната и красива..

публикувано на 18.07.24 в 15:16

"Узана Поляна фест", зеленият фестивал на лятото, идва с още по-богата програма

От 19 до 21 юли ще се проведе деветото издание на " Узана Поляна фест ", отново при вход свободен. Тази година най-големият еко фестивал в България предлага още по-разнообразна програма на своите посетители. П риключения, артистични изпълнения, еко..

публикувано на 18.07.24 в 14:11

Мюзикълът "Ромео и Жулиета" е най-новата премиера на Опера Стара Загора

В четири поредни вечери в края на тази седмица и началото на следващата Държавна опера Стара Загора ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” най-новата си мащабна, красива и зрелищна продукция на мюзикъла „Ромео и Жулиета” по..

публикувано на 17.07.24 в 15:18

Първата експозиция на Старозагорската галерия е представена на 17 юли 1960 година

На 17 юли 1960 година в Стара Загора е представена първата постоянна експозиция на Градската художествена галерия. Историята й започва с идеята на Атанас Кожухаров за създаване на колекция от картини към археологическото дружество „Августа Траяна”, през..

публикувано на 17.07.24 в 12:20

Програма за 18-и Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка"

Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани Ви канят на  Осемнадесети Национален тракийски фолклорен събор..

публикувано на 15.07.24 в 15:38