Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокати настояват за оставка на главния прокурор и правосъдния министър

Снимка: БГНЕС

Адвокатските съвети на колегиите в Стара Загора, Хасково, Пловдив, Благоевград, Смолян и адвокати от цялата страна настояват за оставките на главния прокурор Иван Гешев и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Решението не е спонтанно, не е политическо. Събитията от последните дни показват, че под опасност е поставена държавността и съществуването на правовата държава. Това каза пред Радио Стара Загора адвокат Петър Даскалов.

На практика и главният прокурор, и министърът на правосъдието показаха,  че не приемат конституционната уредба в страната, не признават съществуването на правовата държава и разделението на властите, което е основен принцип на демократичната държава“, аргументира се старозагорският юрист. 

Адвокатите обсъждат и ефективни протестни действия. 

Публикуваме позицията на адвокатите без редакторска намеса:

С настоящото писмо Адвокатските съвети на Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян, както и колеги от цялата страна, искаме оставките на главния прокурор на България – г-н Гешев, както и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Ще подготвим и подписка за оставките на Гешев и Кирилов сред българските адвокати и граждани, а при нужда ще пристъпим към ефективни протестни действия, в рамките на позволените от закона такива, до подаването на оставки от посочените две лица.

Вчера г-н Гешев надмина себе си, като прескочи всички граници, извършвайки един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България. Г-н Гешев поруга българската Конституция и посегна по един безпрецедентен начин на институцията на Държавния глава, очевидно демонстрирайки, чия ръка е той и каква е истинската му мисия. Без да коментираме в подробности този срамен и отвратителен акт, ние, в качеството си на юристи и български граждани, призоваваме г-н Гешев незабавно да подаде оставка като главен прокурор на България, защото, считано от вчера, той няма моралното право да изпълнява тази длъжност. Няма и нужната легитимност, доколкото човек, погазил толкова грубо Конституцията и правовия ред в страната, няма как да олицетворява институцията, призвана да гарантира тяхното спазване.


Бихме искали да припомним, че в своя позиция от 07 август 2019 г. Адвокатски съвет – Пловдив, в качеството си на орган на втората по големина колегия в страната, алармира обществеността, че г-н Иван Гешев няма необходимите нравствени и професионални качества да изпълнява функциите на главен прокурор на Република България. Още тогава пловдивските адвокати заостриха вниманието на обществото, че г-н Гешев изразява виждания и позиции, които са в директно противоречие с Конституцията и нормативната уредба в страната, и са недопустими за кандидат за тази отговорна и снабдена с изключително широки правомощия и власт длъжност. Припомняме, че тогава, в свое интервю по БНТ, г-н Гешев загатна за особеностите на личността си в професионален и морален аспект, изразявайки позиция срещу конституционно залегналия принцип на разделение на властите, изразявайки грубо неуважение към българските адвокати и погазвайки презумпцията за невиновност, която е основополагащ за съвременния наказателен процес принцип. Пловдивските адвокати призоваха Висшия съдебен съвет, при обсъждането на кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, да вземе предвид изразените от него позиции при формиране на преценката дали същият отговаря на изискването за високи професионални и нравствени качества в степента, необходима за тази отговорна институция.


За съжаление, в месеците след избора на г-н Гешев за главен прокурор стана кристално ясно колко прав е бил Адвокатският съвет на Адвокатска колегия – Пловдив и колко погрешен е бил изборът на Висшия съдебен съвет на Република България. Г-н Гешев не само последователно следваше странните и противоконституционни идеи, прокламирани от него преди избора му, но засили до крайна степен негативното си отношение към българската адвокатура, както и грубото си неуважение към презумпцията за невиновност, създавайки опасната и противозаконна практика да се представят в аванс части от събран доказателствен материал по досъдебни производства, изведен от контекста, с цел да се дискредитират определени граждани, срещу които държавният апарат е решил да окаже репресивно въздействие.


И ако за г-жа Лаура Кьовеши приоритет на службата на европейския главен прокурор е борбата срещу организираната престъпност и корупцията, то за г-н Гешев, в качеството му на главен прокурор на България, приоритет е борбата с битовата престъпност, породена от икономическите условия в страната, плод на ширещото се развитие на организираната престъпност и корупцията.


Междувременно станахме свидетели и на още едно падение на наш колега, достигнал по описан в басните на Михайловски начин до поста на правосъден министър на България. В профила си във Фейсбук г-н Данаил Кирилов си позволи, използвайки доста просташки език, неприсъщ на юридическата общност в страната, да коментира събития, касаещи негов колега и предшественик на поста на министър на правосъдието – г-н Христо Иванов. Вместо да се изуми от действията на служителите на НСО, разиграли се през седмицата пред очите на цялото общество, довели и до поругаването на националния флаг от хората, призвани да пазят българските институции (нещо което не е успяла да направи никоя чужда армия, а направиха гардовете на НСО), г-н Кирилов си позволи да занимава обществото с творческите си пориви и „юридическите“ си коментари по случая. В следствие на това стана очевидно за пореден път, че юридическите знания на г-н Кирилов не съответстват дори в минимална степен на изискванията на заемания от него пост. Недопустимо е министърът на правосъдието да не знае, че чл. 18 от Конституцията обявява крайбрежната плажна ивица за изключителна държавна собственост, както и че в практиката на ВКС и ВАС последователно е изяснено, че статутът на имотите като публична държавна собственост не се определя от това дали за тях е издаден акт за публична държавна собственост или не тъй като, съгласно чл. 5, ал. 1 и ал. 3 от ЗДС, актовете за държавна собственост не пораждат права, а само констатират и удостоверяват такива права. Очевидно г-н Кирилов не познава и чл. 4 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който предвижда, че гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове. Това е разбираемо за човек, който вярва, че може да се търси отговорност на председателя на ВКС за приетото в Тълкувателно решение на този уважаван съд, но нито една от горните позиции на г-н Кирилов не може да бъде приета, когато е изразена в качеството му на юрист и особено на министър на правосъдието. Не подхожда на министър на правосъдието да се държи като придворен шут, подобно поведение е унизително – както за институцията, така и за българската правна общност. Доколкото г-н Борисов нееднократно е заявявал позицията, че г-н Кирилов е сред най-компетентните юристи в неговата партия, на които той лично държи най-много в това му качество, то Бог да пази България от подобна „компетентност“, с чиито проявления се сблъскваме ежедневно.

Уважаеми колеги, съграждани, до вчера в опасност беше демокрацията в страната, от вчера – в опасност е държавността. Българската адвокатура не може да стои безучастна, когато се поругават по безпрецедентен начин държавните институции, правата и достойнството на българските граждани. Поради това ние апелираме за незабавни оставки на г-н Иван Гешев и на г-н Кирилов от заеманите от тях постове.

Апелираме към всички колегии и колеги в страната, които се чувстват обществено ангажирани и отговорни, да изразят своята позиция по поставените въпроси и да се включат в борбата за спасение на достойнството на българската нация, както са правили предшествениците ни много пъти преди нас! Да живее България!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора засилва контрола за ред и безопасност

През изминалата седмица са наложени 19 санкции с Акт за установяване на административно нарушение, като основен фокус е поставен върху употребата на алкохол на обществено място. 8 граждани са санкционирани по чл. 7а от Наредбата за Обществения ред в..

публикувано на 15.07.24 в 13:40

Мъж заплаши да скочи от четвъртия етаж на блок в Казанлък

Мъж заплашва да скочи от четвъртия етаж на жилищен блок в Казанлък. На място са пристигнали екипи на полицията и пожарната. Минути след тяхното идване, той е бил спасен от полицаите.  Към момента не е известна причината, поради която мъжът е предприел..

публикувано на 15.07.24 в 12:51

Обявиха бедствено положение на цялата територия на общините Свиленград, Ивайловград и Тополовград

Със заповед на областния управител на Хасково е обявено бедствено положения на цялата територия на общините Свиленград, Ивайловград и Тополовград.  Причина за това става разрастването на пожарите, които бушуват в област Хасково и унищожиха над 100..

публикувано на 15.07.24 в 11:43

Конфликтът Пеевски - Доган: Шанс за оздравителни процеси в държавата

Конфликтът Пеевски – Доган в ДПС е част от разпада на модела на дълбоката държава, формиран още в зората на българската демокрация. Това заяви за Радио Стара Загора в коментар за тема номер едно на политическата сцена у нас бившият български посланик..

публикувано на 15.07.24 в 11:33

25 000 лева за ремонта на кръстовището на "Отец Паисий" с "Цар Симеон Велики"

25 000 лв. ще струва ремонтът на кръстовището на "Отец Паисий" с "Цар Симеон Велики" в Стара Загора. Това става ясно от писмен отговор на управителят на "ВиК" ЕООД Стара Загора инж. Радостин Миланов до БНР Радио Стара Загора  Ремонтът на ключовото..

публикувано на 15.07.24 в 11:16
СНИМКА: Христо Христов

Военна верижна техника се включва в гасенето на пожара в община Свиленгград

Ситуацията с пожара в Свиленградско остава тежка, гаси се и от въздуха с два хеликоптера, съобщава сътрудникът ни в Хасково Христо Христов. 17 екипа на пожарната са ангажирани с овладяването на стихията, която се разраства на два фронта: село Щит..

обновено на 15.07.24 в 09:57

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в следобедните часове в някои области заради високите температури и днес

Движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от..

публикувано на 15.07.24 в 08:13

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок.

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места.  За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и трудни за..

публикувано на 15.07.24 в 08:09

Пожарът в Свиленградско се разраства край селата Левка и Лисово

Пожарът в Свиленградско се разраства. Вече гори и край селата Левка и Лисово. Там пламъците унищожават боров масив. Огънят стигна до последните къщи на Левка. Хеликоптер облива с вода района. Въпреки това огнената стихия се разгоря и на още един..

публикувано на 14.07.24 в 18:39

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат контрол над пламъците. Огънят вече погълна над 80 000 дка, съобщават от областна администрация Хасково. Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна..

публикувано на 14.07.24 в 12:39