Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Стара Загора има капицитет за обхващане на 4-годишните в предучилищна подготовка

Община Стара Загора има капацитет за обхващане на 4-годишните деца в детските градини, каза в интервю за Радио Стара Загора ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова. Почти 96% от четиригодишните са обхванати в детските градини.

Все още е дискусионно дали общината  ще може да поеме обучението на тези деца безплатно.

Според Сотирова и заместник-кметовете на големите градове в страната, това би било възможно да се случи при една държавна субсидия с решение на Министерски съвет да се подпомогне изхранването на децата.

Не е реалистично да смятаме, че общината може да поеме всички задължения, за да бъде безплатно. Детските градини в община Стара Загора са 27. Това, което сега плащат родителите е таксата за храна. Тя не е за обучение и отглеждане на децата. При положение, че бъде предоставена държавна субсидия, мисля, че въпросите са решими, каза още Сотирова.

Ако успеем да ангажираме 100% от децата в детските градини даже от 1-ва група, това би било много въздействащо, защото там те усвояват хигиенни навици, изключително важни по време на епидемиологичната обстановка на коронавирус.

 Детските градините в Стара Загора са добре комплектовани със съответния персонал, а вече девета година през летните месеци не е затваряна нито една детска градина. Прави се постоянен контрол и се следи за спазване на изискванията да няма сливане на групите през летните месеци, освен когато групите паднат под изискуемата норма под 12 деца в група.

Сега в коронавирусната епидемия стриктно се спазват указанията да не се сливат групи тази мярка ще продължаваме да я отстояваме. Знаем какво знаичи за родителите да затвори детска градина за един месец и да няма кой да гледа децата. Нито детските градини нито яслите затваряме в летния период и мисля, че това трябва да продължи, коментира Иванка Сотирова.

Интервю на Елена Енчева с Иванка Сотирова, заместник-кмет "Образование, здравеопазване и социални дейности" в община Стара Загора.
 

Още от категорията

Д-р Юлиян Петров: Учебната година ще започне присъствено

През вчерашния ден , асоциация "Родители" изпрати отворено писмо до министъра на образованието и науката за осигуряването на варианти за присъствено и дистанционно провеждане на учебната година, която ще е в условията на пандемия. Началото на..

публикувано на 13.08.20 в 15:04
Георги Киряков

Протестът няма да свали правителството, партията на Цветанов няма нужния потенциал

Днешното проваляне на извънредното заседание на Народното събрание е заради нежеланието на ГЕРБ да легитимират позицията на БСП спрямо политическата обстановка. Това каза за Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Според него един от..

публикувано на 13.08.20 в 15:03

Проф. Ивайло Дичев: Новите протести боравят повече с образи

„Новите, съвременни протести боравят повече с образи, докато тези от преди години са разчитали повече на думите, имали са манифести, програми. Това е резултат от факта, че визуалното по-бързо се помни, а и нямаме време много да вникваме и да..

публикувано на 12.08.20 в 15:10

Още на следващите избори младото поколение ще влезе в политиката

Ако премиерът Борисов подаде сега оставка има шанс да спаси партията ГЕРБ, макар и отслабнала. Така коментира за Радио Стара Загора политическата ситуация у нас и 33 дни антиправителствени протести Пламен Даракчиев от „Да България“, журналист, един от..

публикувано на 11.08.20 в 08:37

Доц. Антоний Гълъбов: "Президентът е дезертирал от отговорностите си"

Искането на оставка само по себе си не решава нито един проблем в сложната политическа ситуация в страната. Същественият проблем в момента е липсата на диалог, защото в условия на политическа нестабилност и криза много важно е институциите да..

публикувано на 10.08.20 в 15:59

Българите в Мюнхен излизат на протест тази неделя

Израз на безпомощността на правителството е премахването на палатковите лагери в столицата и големите градове на страната. Това заяви за Радио Стара Загора Диляна Чирпанлиева - студент по право в Мюнхен. Тя е и един от организаторите на протестите в..

публикувано на 07.08.20 в 16:49

Петър Славов: Това управление работи "на тъмно"

Координираната акция по премахване на палаткови лагери в столицата и други градове на страната е била предварително планирана и разкрива едно управление, което върши работата си „на тъмно“, заяви в интервю за Радио Стара Загора адвокат Петър Славов...

публикувано на 07.08.20 в 15:22

Защо кърменето е полезно за цялата планета?

"Да подкрепим кърменето за по-здрава планета" – това е мотото на Световната седмица на кърменето за 2020-та година, която се провежда от 3-ти до 7-ми август. По този повод Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Стара Загора организира среща..

публикувано на 07.08.20 в 13:42
Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на..

публикувано на 01.08.20 в 14:11